深情提示: 帶眼識人 約人到郊外觀星之前要check清楚對方的來歷

常見天文問題
回覆文章
頭像
alget
夸克星
聯繫:

深情提示: 帶眼識人 約人到郊外觀星之前要check清楚對方的來歷

文章 alget » 週六 09 5月, 2009 19:08

善用google, 看看對方在網上曾說過些什麼, 對自己都有保障.

無論對男性或女性都是肯定的, 呢個年頭咩人都有. :?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: 深情提示: 帶眼識人 約人到郊外觀星之前要check清楚對方的來歷

文章 funoooo » 週六 09 5月, 2009 20:07

alget 寫:善用google, 看看對方在網上曾說過些什麼, 對自己都有保障.

認同! 先前有幾位兄弟姊妹一 PM 來就話跟去觀星, 其實是相當危險. "害人之心不可有, 防人之心不可無." 總之大家認清對方先跟人去. 如果可以盡可能跟同性去. 大家小心去觀星, 大家 Happy. :twisted:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 09 5月, 2009 20:19

同性都要小心, 我剛才無意中search到一些東西, 顯示......

( 因涉及第三者私隱, 所以在此不詳細描述啦. )

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 09 5月, 2009 20:48

同意
上次觀星有位老人好熱情咁同我地一起睇星
仲問左WFC2好多問題,走時又帶我地去睇佢撿回來間 "屋"
其實不算係屋,似牛棚,裏頭又細又黑 [冷汗直流]
好神秘,有點恐怖,佢仲叫我地可以帶野來呢度燒野食 [印堂黑黑]

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 09 5月, 2009 22:47

呢樣真係要非常之小心, 由其是夜媽媽在人煙稀少的地方.

所以最好都係大家首先參加一些由合法組織攪的活動, 認識咗先, 知道對方的來歷及真正身份, 這樣會比較安全.

頭像
shan
白矮星

Re: 深情提示: 帶眼識人 約人到郊外觀星之前要check清楚對方的來歷

文章 shan » 週六 09 5月, 2009 23:56

funoooo 寫:
alget 寫:善用google, 看看對方在網上曾說過些什麼, 對自己都有保障.

認同! 先前有幾位兄弟姊妹一 PM 來就話跟去觀星, 其實是相當危險. "害人之心不可有, 防人之心不可無." 總之大家認清對方先跟人去. 如果可以盡可能跟同性去. 大家小心去觀星, 大家 Happy. :twisted:
咁我下次仲坐唔坐你車好?

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 10 5月, 2009 00:11

Tarepanda 寫:同意
上次觀星有位老人好熱情咁同我地一起睇星
仲問左WFC2好多問題,走時又帶我地去睇佢撿回來間 "屋"
其實不算係屋,似牛棚,裏頭又細又黑 [冷汗直流]
好神秘,有點恐怖,佢仲叫我地可以帶野來呢度燒野食 [印堂黑黑]
果位老人家講的話題都係圍繞住觀星,而且對星空還頗熟悉,很快指得出那個是獵犬和半人馬,同是熱心的觀星者,應該沒甚麼可疑,只係說話多多和每事問,仲同panda,和DTS-ES幾好傾,講天文攝影都傾得幾咀.....佢自己帶左隻狗來保護自身安全。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 10 5月, 2009 10:14

不要說是網友。

一次中秋我約同學看月亮,說好在樓下等,誰知他靜悄悄跟家人回內地 [無力感] ......

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 10 5月, 2009 11:09

男同學定女同學? :P

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 10 5月, 2009 16:39

男同學

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 10 5月, 2009 18:03

shan 寫:
funoooo 寫:

咁我下次仲坐唔坐你車好?
你話呢! [爽]

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 10 5月, 2009 18:37

梅西爾 寫:男同學
果然如此! :lol:

如果我是那位同學, 我都不會陪你.

兩個男仔一起賞月, 而且剛好是中秋佳節, 斷背嗎?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 10 5月, 2009 20:58

你愛怎說就怎說

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 10 5月, 2009 21:01

Did I say anything?

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週三 27 5月, 2009 21:54

我比人話我大謄, 好在我係網上識的都是好人.

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客