變焦雙筒望遠鏡的看法?

常見天文問題
disciple
原恆星

變焦雙筒望遠鏡的看法?

文章 disciple » 週二 10 8月, 2010 23:04

大家好,

最近想買一支變倍的雙筒望遠鏡,睇到 Celestron 25-100x70mm,好似唔錯,去台灣的太陽光學問,五千幾台銀,算係 OK,咁衰碩果僅存既一支,居然係有雙影既瑕疵品,就買唔到,後來返屋企上網查一查,個個都話變倍唔好,真係心碎咗一半,我唔係一定要買變倍,係因為我想有一支大約四十倍左右的雙筒,我可以揸係手直接對天空掃射,尋找星雲、星團之類,兩隻眼睇最有真實感,一般雙筒都係十幾倍以內,大倍數都要變倍先至有,上星期日再去一次太陽問下老闆既意見,搞咗半日,買咗一支14-75X的變倍雙筒,日本貨 Sanju 牌,驚人既係,嚟支野的口徑只有 25mm!人哋 70mm或者100mm用高倍率都啤人批到臭頭,25mm居然敢拉到75倍,真係勇氣可喜,老闆都話雙筒高倍率睇都話睇一律唔入貨,嚟次可能係佢睇唔到嚟支係高倍唔小心入咗貨。當初買既時間心想用三十倍睇應該可以,甚至降到二十倍,當日白晝去睇風景,低倍、中倍、高倍都試下,覺得75x睇起嚟都俉錯,對準十公早外的山頭,都睇到有座白色燈塔,夜晚囉去睇星,口徑太細,加上當晚有霚,唔期待會睇到嘜野,對準人馬座附近睇下嗰堆星團,用四十倍居然可以睇到 M6疏散星團,佔咗視野嘅一半,25mm 算係好得,咁樣睇嚟,嗰支 Celestron 25-100x7omm應該唔會差到好似嗰D人批評變倍咁既講法,唔知邊位有用過變倍雙筒,分享一下經驗,仲有一支 Celestron 25-125X 80mm,口徑仲大,唔知好唔好用。

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週三 11 8月, 2010 00:10

我好奇樓主四十倍手持都可以睇得清. 比著我一定震到乜都睇唔到.

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 11 8月, 2010 01:50

simonii 寫:我好奇樓主四十倍手持都可以睇得清. 比著我一定震到乜都睇唔到.

邊有可能手持40倍睇星架,手持20倍鏡經已搖到頭暈..........8倍以上就應該安裝在三角架上啦!

disciple
原恆星

文章 disciple » 週四 12 8月, 2010 18:41

放心四十倍可以
因為鏡身好輕
必要時仲可以用兩肘頂住

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週四 12 8月, 2010 19:34

disciple 寫:放心四十倍可以
因為鏡身好輕
必要時仲可以用兩肘頂住
You are just amazing. Hand held at 40X !!!!

disciple
原恆星

文章 disciple » 週二 17 8月, 2010 20:10

手揸 40x 真係可以!而且前幾日,我去鴨竂街買咗一支大碌炮雙筒鏡,上面印有 Bushnell,40-480X400,嚇咗我一跳,口徑 40cm!但因為包裝盒無印 Bushnell,所以自知係山塞版的 Bushnell,當場睇過可以用,花了 HK$540 買咗佢,兩個主鏡其實係 80mm,400 係焦距,40 係最低倍數,至於 480 唔知係嘜,經過測試,最高倍數大約係最低倍數的兩倍,即係 40-80X80,真係大件夾抵食,昨晚攞出試一試,用最低倍的 40x 對準 M6 疏散星團,成個星轉佔滿視野,所以應該有四十倍,放到最大 80x 睇月亮,剛好佔滿視野。原本想支野咁大支咁重,可能有 1.8kg,睇起嚟一定會手震得好犀利,但係出乎意料係,又大又重,反而唔會手震,因為大支可以用成隻手掌揸住,揸得仲穩陣,再加上重,就唔會亂跳,之不過係,大支真係容易揸到手軟,睇一陣休息一陣,應該可以。後來睇昂星轉又係佔滿成個視野,而且睇無幾耐,我已經練出揸大雙筒的秘訣,就係要揸住重心前面小小既地方,唔好揸正中間,咁樣只要用眼睛附近既肌肉輕輕頂住目鏡四圍,定住鏡身的震動,就可以將境象完全靜止不動,40X的情形之下,可以星星完全不動,好似裝係架上面一樣,然後要睇其他方向,再移動,好似雙隻眼都裝上一支 80mm 的望遠鏡,指到邊度睇到邊度,好有真實感,好正。

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週二 17 8月, 2010 22:49

disciple 寫:手揸 40x 真係可以!而且前幾日,我去鴨竂街買咗一支大碌炮雙筒鏡,上面印有 Bushnell,40-480X400,嚇咗我一跳,口徑 40cm!但因為包裝盒無印 Bushnell,所以自知係山塞版的 Bushnell,當場睇過可以用,花了 HK$540 買咗佢,兩個主鏡其實係 80mm,400 係焦距,40 係最低倍數,至於 480 唔知係嘜,經過測試,最高倍數大約係最低倍數的兩倍,即係 40-80X80,真係大件夾抵食,昨晚攞出試一試,用最低倍的 40x 對準 M6 疏散星團,成個星轉佔滿視野,所以應該有四十倍,放到最大 80x 睇月亮,剛好佔滿視野。原本想支野咁大支咁重,可能有 1.8kg,睇起嚟一定會手震得好犀利,但係出乎意料係,又大又重,反而唔會手震,因為大支可以用成隻手掌揸住,揸得仲穩陣,再加上重,就唔會亂跳,之不過係,大支真係容易揸到手軟,睇一陣休息一陣,應該可以。後來睇昂星轉又係佔滿成個視野,而且睇無幾耐,我已經練出揸大雙筒的秘訣,就係要揸住重心前面小小既地方,唔好揸正中間,咁樣只要用眼睛附近既肌肉輕輕頂住目鏡四圍,定住鏡身的震動,就可以將境象完全靜止不動,40X的情形之下,可以星星完全不動,好似裝係架上面一樣,然後要睇其他方向,再移動,好似雙隻眼都裝上一支 80mm 的望遠鏡,指到邊度睇到邊度,好有真實感,好正。
有些雙筒鏡上面寫的數字,信佢一成都死 :shock:

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週三 18 8月, 2010 13:49

樓主可以post支山寨版的相嗎?
想買支勁D倍數,平平地的,窗台睇星星,手頭上有支 7X35,蘇聯牌子
附加檔案
Picture 002.jpg
Picture 002.jpg (13.79 KiB) 已瀏覽 15390 次
Picture 001.jpg
Picture 001.jpg (15.77 KiB) 已瀏覽 15390 次

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 18 8月, 2010 14:20

disciple 寫:手揸 40x 真係可以!而且前幾日,我去鴨竂街買咗一支大碌炮雙筒鏡,上面印有 Bushnell,40-480X400,嚇咗我一跳,口徑 40cm!但因為包裝盒無印 Bushnell,所以自知係山塞版的 Bushnell,當場睇過可以用,花了 HK$540 買咗佢,兩個主鏡其實係 80mm,400 係焦距,40 係最低倍數,至於 480 唔知係嘜,經過測試,最高倍數大約係最低倍數的兩倍,即係 40-80X80,真係大件夾抵食,昨晚攞出試一試,用最低倍的 40x 對準 M6 疏散星團,成個星轉佔滿視野,所以應該有四十倍,放到最大 80x 睇月亮,剛好佔滿視野。原本想支野咁大支咁重,可能有 1.8kg,睇起嚟一定會手震得好犀利,但係出乎意料係,又大又重,反而唔會手震,因為大支可以用成隻手掌揸住,揸得仲穩陣,再加上重,就唔會亂跳,之不過係,大支真係容易揸到手軟,睇一陣休息一陣,應該可以。後來睇昂星轉又係佔滿成個視野,而且睇無幾耐,我已經練出揸大雙筒的秘訣,就係要揸住重心前面小小既地方,唔好揸正中間,咁樣只要用眼睛附近既肌肉輕輕頂住目鏡四圍,定住鏡身的震動,就可以將境象完全靜止不動,40X的情形之下,可以星星完全不動,好似裝係架上面一樣,然後要睇其他方向,再移動,好似雙隻眼都裝上一支 80mm 的望遠鏡,指到邊度睇到邊度,好有真實感,好正。
一個正常人絕無可能手持40X望遠鏡而不手震,望遠鏡裝上三腳架都會又有輕微震動,除非你無心跳.....樓主你是否中輕度既震動不計算先?

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週四 19 8月, 2010 07:59

disciple 寫:手揸 40x 真係可以!..........,我已經練出揸大雙筒的秘訣,就係要揸住重心前面小小既地方,唔好揸正中間,.........40X的情形之下,可以星星完全不動,好似裝係架上面一樣,然後要睇其他方向,再移動,好似雙隻眼都裝上一支 80mm 的望遠鏡,指到邊度睇到邊度,好有真實感,好正。
Dear disciple,

Do you know how big an image you should see at 40X ? Just give you an idea - with a zoom binocular the F.O.V. of the eyepiece is small , so you just can't see the whole of Pleade at the same time - contrary to your description.

With 40X you start to see LOTS of craters , straight wall and mountains on the moon, if your hands are really steady enough. Did you see such ? Your description didn't mention it.

With 40X - you should, although very tiny, see the ring of Saturn, did you see it ? You didn't mention it.

With 40X - you should, very easily, see the new moon shape of Venus. Did you see it ? You didn't mention it.

Judging from your statements you are new to astronomy and have completely no idea of what you should see at 40X. If your hands are that real steady you should see everything I mentioned above. Your statements are just lacking hard supporting evidence !

Rmember these - ring of Saturn, shape of Venus, staright wall of moon. Try to see them with your hand held bino and report here. I am looking forward.

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
tommy128268
主序星

文章 tommy128268 » 週四 19 8月, 2010 08:08

[推眼鏡] [推眼鏡]
信佢一成 雙目失明

LZ 最好POST 張相出黎
如果唔系無咩人會信你所講既野~~

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 19 8月, 2010 13:57

tommy128268 寫:[推眼鏡] [推眼鏡]
信佢一成 雙目失明

LZ 最好POST 張相出黎
如果唔系無咩人會信你所講既野~~

Post相無用,我地要至少Video拍攝到樓主手持該40X大雙筒的 “視場” 實況,如真無抖動,我地就信啦! [推眼鏡] [推眼鏡] [推眼鏡]

disciple
原恆星

文章 disciple » 週五 20 8月, 2010 17:46

anthony168 大大,

我得閒既時候會用手機拍出來,俾你睇吓個山寨版望遠鏡,有模有樣架,我係鴨寮街大概係螢記對面有一間買望遠鏡的舖頭買既。如果你係同我一樣想用肉眼直接欣賞星空,就一定要買大碌D,最細都要買口徑 70mm既。昨晚用嚟支野睇完,再換另一支 7x50 睇,倍數雖然降低,但係睇到既星比嚟支出寨版仲要少,然後又再攞原先講個支 14-70x25,仲慘,最後換審山寨版嚟支先覺得過癮。我原本就有想機架,裝上相機架睇先至係最正,昨晚先從仙后座開始向右邊搵到飛馬座一粒黃黃地的星,兩者中間搵到一個細細粒的霚狀物,應該係英仙座的星雲,支睇昂宿星團,總之愈大碌愈好,但係好似起過 80mm的話,就頂吾甫,例如 100mm雙筒,幾打四公斤重,雙手無法應付,一定要用相機架。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 20 8月, 2010 18:14

如果你新購買的“山寨版”雙筒鏡物鏡焦距為400 mm, 相信此鏡應是使用有3倍變焦的目鏡(估計應是8-24 mm的那一種),所以最低倍數應該沒有40倍,按計算應該為16.67倍,這個倍數用手持的話,應該還是可以的。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 20 8月, 2010 18:23

懷疑樓主買左國產報大倍數雙筒鏡......

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客