變焦雙筒望遠鏡的看法?

常見天文問題
頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週五 20 8月, 2010 18:29

wtyu21 寫:
tommy128268 寫:[推眼鏡] [推眼鏡]
信佢一成 雙目失明

LZ 最好POST 張相出黎
如果唔系無咩人會信你所講既野~~

Post相無用,我地要至少Video拍攝到樓主手持該40X大雙筒的 “視場” 實況,如真無抖動,我地就信啦! [推眼鏡] [推眼鏡] [推眼鏡]
其實呢個唔係信唔信既問題,只是樓主不太認識雙筒特性, 我們糾正返便可以了 :D

disciple
原恆星

文章 disciple » 週五 20 8月, 2010 23:48

樓主可以post支山寨版的相嗎?
各圖如下...

一個正常人絕無可能手持40X望遠鏡而不手震,望遠鏡裝上三腳架都會又有輕微震動,除非你無心跳.....樓主你是否中輕度既震動不計算先?
我想會有輕微震動,但自己唔會發覺,例如你睇住一間大廈,頭輕微搖動,你仍然可以清楚睇到間樓,因為眼球可以修正小小震動。

Do you know how big an image you should see at 40X ?
你咁講有 D 唔妥,問心講,四十倍可以睇到嘜?我用 SkyWatcher 90mm, f/10, eyepiece 10mm,等於 90 倍睇月亮,月亮只佔視野既 80%,當你用望遠鏡可以睇曬成個月亮的話,你能夠睇到嗰 D 坑洞會有幾大?更何況係睇土星環同埋金星?我用 SkyWatcher MAK90,焦距 125mm,目鏡 10mm, 等於 125倍,睇金星只有一粒仔,睇至小小缺邊,睇火星只係一個 dot,睇土星一樣好細,土星環幾乎貼住土星,只突出小小俾我睇到,四十倍睇土星環點睇呀?

如果你新購買的“山寨版”雙筒鏡物鏡焦距為400 mm, 相信此鏡應是使用有3倍變焦的目鏡...
我想山寨版嗰支最低唔係 40x,應該係 30x,因為今日我嚟兩支去睇月亮,都用最高倍,山寨嗰支睇出嚟的月亮比日本嗰支細少少,日本嗰支係 14-70x25mm,係公司貨,在望遠鏡專門店買嘅,倍數唔會亂咁寫,可以相信,所以山寨嗰支大約係最高 60x,因為最低同最高大概差一倍,所以最低既係 30x,唔係 40x。

懷疑樓主買左國產報大倍數雙筒鏡......
係有報大數,上面寫 40x-480x,480x 點可能!應該係 30-60X左右,因為我有其他望遠鏡可以做比較。

致於手震既問題,經我實地使用既心得,大支反而唔會手震,因為重量既關係。原因係細支用手指揸,大支用手掌揸,接觸面比較多,仲穩陣。

變倍方面,我覺得唔好用,因為一變高倍,尤其係一半以上,即刻有雙影,無辦法修正,不如用最低倍,同無變倍既一樣清楚。我想嚟支山寨版既主鏡無係無消色差既一片鏡,唔係複鏡,所以最低的 30x,仍然比我另外一支 Meade 7x50 睇起嚟更明亮,可以睇到更多星。
附加檔案

disciple
原恆星

文章 disciple » 週六 21 8月, 2010 00:00

各位大大講咗咁多,唔知道有無實際上用過大雙筒望遠鏡的經驗?如果無,唔好斷估,因為我屋企有四支單筒天文望鏡,三支反射,一支折射,有大有細,我係用多支望遠鏡睇出來既結果嚟同我既雙筒做比較,唔係剩係睇筒身上面寫既野,如果你用望遠鏡睇到既月亮係視野寬度的四分之一,點可能無二十倍?

頭像
tommy128268
主序星

文章 tommy128268 » 週六 21 8月, 2010 00:15

個口徑有無咁大...... [驚]
仲有...咁大支 lz 都只系有小小手震...
lz可能手臂有好大塊肌肉 [鬼點子] [鬼點子]

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週六 21 8月, 2010 02:05

Bought one today: 15X70
相對於我部7X35,喱部重DD,比較難hold得定!

1.25KG
附加檔案
最後由 anthony168 於 週六 21 8月, 2010 15:12 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週六 21 8月, 2010 09:47

disciple 寫:各位大大講咗咁多,唔知道有無實際上用過大雙筒望遠鏡的經驗?如果無,唔好斷估,因為我屋企有四支單筒天文望鏡......
其實都唔係斷估, 以30倍黎計, 等於相機鏡頭1500mm (50mm = 1倍), 一般人都會比較易手震的, 當然雙筒的手持方法與鏡頭不同, 但可作參考!!
disciple 寫: 四十倍睇土星環點睇呀?
一般來說,30倍己可見土星環了!
disciple 寫:如果你用望遠鏡睇到既月亮係視野寬度的四分之一,點可能無二十倍?
另外,視野不能代表一切, 一般來說,雙筒的FOV較天文望遠鏡為闊,即同一倍數下,雙筒的"視野寬度"一般都大過天文望遠鏡,若只比較"視野寬度"是不公平的!
disciple 寫: 日本嗰支係 14-70x25mm,係公司貨,在望遠鏡專門店買嘅,倍數唔會亂咁寫,可以相信.
呢枝亦有可能報大數, 以”有效倍率” 考慮,1cm 物鏡可承受20倍放大, 25mm 可承受50倍, 若超過50倍,影像便不會完美.除非鏡片非常完美!

我學校亦有一枝25X100, 和你果枝差不多,無可否認,在25倍下,一開始係可以不手震,連一些女同學也可以, 但只維持了10多秒便說:"嘩!! 好正,但好重,好搖呀!"

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週日 22 8月, 2010 03:05

睇到呢度...我笑了......

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 22 8月, 2010 03:47

simonii 寫:睇到呢度...我笑了......

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: X10000s

頭像
tommy128268
主序星

文章 tommy128268 » 週日 22 8月, 2010 08:54

disciple 寫:各位大大講咗咁多,唔知道有無實際上用過大雙筒望遠鏡的經驗?如果無,唔好斷估,因為我屋企有四支單筒天文望鏡,三支反射,一支折射,有大有細,我係用多支望遠鏡睇出來既結果嚟同我既雙筒做比較,唔係剩係睇筒身上面寫既野,如果你用望遠鏡睇到既月亮係視野寬度的四分之一,點可能無二十倍?

原來LZ 有咁多支鏡..... :twisted: :twisted:
POST 埋D相出黎比我地見識下先啦....

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 22 8月, 2010 11:56

我相信大家都很喜歡歡星啊! 有的喜歡單筒的天文望遠鏡, 有的喜歡雙筒!
我跟樓主一樣, 都很喜歡雙筒鏡的, 只是我比較喜歡八到十倍的. 視場比較廣, 看大星團, 月亮等都很好看.

只是有一個地方要注意, 我看到disciple強調的是倍率, 跟看到的面積百份比.
其實在同一個倍率底下, 即是月亮同樣的大小, 在不同的FOV的eyepiece, 月亮佔視場的比例都不一樣.
意思是說, 我們日常用相機拍照, 在同一顆鏡頭下, 我們換小一點的CCD, 出來的倍率會大一點, 換更小的CCD, 倍數就更大,
那我們不可以說, 用小CCD, 鏡頭會變強了.
如果是這樣, 那些wide angela eyepiece不就會沒人買吧?

以我的經驗, 一些比較平價的雙筒鏡, AFOV的很小的, 而變焦的雙筒鏡就更小了... 尤其是zoom了之後, 所以很容易讓人有很高倍數的感覺

比較雙筒鏡, 除了倍數, 更重要的是, AFOV, 銳利度, 透光率, 還有色差等等的問題.

歡迎disciple多點分享使用雙筒鏡的經驗啊, 很多同好也對雙筒鏡很有興趣的.

disciple
原恆星

文章 disciple » 週日 29 8月, 2010 00:03

我嘅雙筒有幾倍?手唔手震?都唔係重要,我想最重要嘅係,點樣用雙筒賞星空,我嚟排用大雙筒嘅經驗,同大家分享。一句話,就係正!
我用一隻眼睇,然後用兩隻睇,發覺原本一隻眼睇唔到嘅,用兩隻眼就睇得好清楚,真係奇怪,照理應該睇唔到,好似兩架車,都開 60km/h,我哋唔可能將兩架車的速度加起嚟變咗 120km/h,但係用雙筒就係奇怪,兩隻眼係各自獨立嘅,應該唔可以將光度加起嚟,但係事實上卻可以。
如果各位有興趣用雙筒欣霣星空,唔係認識星空,認識星空用 7x50就夠了,想欣賞星空的話,用 20x80,或者30x80,定倍,唔要變倍,最理想。倍數太低無用,等於係一支 7x50,倍數太高無用,因為有D星團原本就好大,用大倍數會睇唔曬,暗星又會睇唔到。口徑太細無用,睇唔到暗星,口徑太大無意義,不如用單筒,最理想的口徑係 80mm,點解?因為 70mm的一般都唔可以裝係相機架,手查的話一定會手震,只要有少少手震,暗星就一定睇唔到,唔可以裝係相機架嘅唔好買,再大D嘅 100mm 可以睇到更暗嘅星,除佐價錢會高之外,重量幾乎四公斤,肯定唔可以用手揸嚟睇,一定要用相機架,但係一般相機架可能無法承受咁嘅重量,注意相機架係俾相機用嘅,一般相機唔會有四公斤重,而且相機架個粒螺絲只有少於半公分的長度可以鎖相機,唔夠半分公要鎖四公斤重嘅野,唔係幾掂喎,4kg(雙筒鏡)+2kg(相機架)+1kg(一張摺疊凳)+1kg(背包+什物)=8kg,背住8kg坐巴士到郊外睇星,太辛苦了。20-30x80最好,因為就價格嚟講,語會貴好多,就重量嚟講,相機架同埋都可以輕鬆擔受,就體積,唔大唔細,我嘅大雙筒可以塞落我嘅綿羊仔電單車裡面,我嘅背包剩係放相機架,就揸電單車到屋企周圍無嘜光害嘅地方睇星,好方便。

disciple
原恆星

文章 disciple » 週日 29 8月, 2010 00:12

tatkongau 大大,你話三十倍可以睇到土星環,我真係未試過,因為我嘅筒望遠鏡無辦法降低到三十倍,雙筒最近買,土星依家都係跟跟太陽一齊出沒,晚上睇唔到,無機會用雙筒睇土星,但係我今年三月用 125倍睇土星,土星都唔覺得大粒,土星環幾乎貼住土星,你用三十倍可以睇到土星環,我填係覺得好神奇。

disciple
原恆星

文章 disciple » 週日 29 8月, 2010 00:15

請問一下,係論壇睇到嘅文章,有 D 係用香港話打嘅,有 D 係用普通話打嘅正式中文,究竟可唔可以用香港話打字?另外,我係用大易輸入法,有 D 香港話好似打唔出嚟,請教大家香港話點樣打?用嘜野輸入法?

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週日 29 8月, 2010 11:56

disciple 寫: ...............你用三十倍可以睇到土星環,我填係覺得好神奇。
Dear Disciple,

I always see the ring of Saturn with 30X , with my homemade 4 inch Newtonian ( I grind the mirror myself ). The Satrun's ring , although very small, always CLEARLY SHOWs inside the eyepiece.

If your binocular gets 40X ( which I doubt ) and your hands are that real steady, you will definitely see it.

Otherwise your bino should be way under 40X. Forget what has been printed on your bino's body.

Best regards
Chan Yuk Lun

disciple
原恆星

文章 disciple » 週二 31 8月, 2010 13:00

Chanlunlun 大大,最近土星都是白天出來,晚上看不到,我明年再來試看看

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客