小行星一問

常見天文問題
回覆文章
頭像
cyyek
紅巨星

小行星一問

文章 cyyek » 週一 24 1月, 2011 19:56

1. 請問如果要搵小行星,係唔係要影三張相來對下有冇星點移動?
2. 如果是,每張相要相隔多久呢?
3. 拍倒之後有沒有軟件可以做定位呢?
4. 那一個網站可以核對是否已被發現?
5. 發現後應該到那裡登記呢?

頭像
Archimedes
主序星
聯繫:

Re: 小行星一問

文章 Archimedes » 週四 27 1月, 2011 23:33

cyyek 寫:1. 請問如果要搵小行星,係唔係要影三張相來對下有冇星點移動?
2. 如果是,每張相要相隔多久呢?
3. 拍倒之後有沒有軟件可以做定位呢?
4. 那一個網站可以核對是否已被發現?
5. 發現後應該到那裡登記呢?
1、現時常用為三張,亦有兩張、四張,但若有新目標由兩張計算到嘅軌道精度差;
2、睇你要做咩工作,如果你想搵TNO,間隔需要1小時,其餘者例如普通MBA咁十零分鐘就得。其實仲要睇焦距,我上邊所講只要係一般嚟講焦距唔會太短嘅都適用;
3、Exorb或者FindOrb都得,我個人用FindOrb最多。兩個軟件功能類似,但各有優勢,例如做兩次apparition相隔好耐嘅Linkage工作咁Exorb勝任啲,但相信對於初學者用唔到;
4、MPC minor planet checker同ASTPLOT(http://asteroid.lowell.edu/)都得;
5、測量目標無論新老均可發往MPC;
建議cyyek兄不妨先上網搜尋仔細睇睇相關資料,唔洗咁急住開工先。

頭像
cyyek
紅巨星

文章 cyyek » 週六 29 1月, 2011 23:16

謝謝幫忙,我會查一查以上網頁才開工,不過春天天年不太好,要夏天才開始。

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客