想買 meade DSI 或 QHY5 for LXD75

常見天文問題
回覆文章
ken519
超新星

想買 meade DSI 或 QHY5 for LXD75

文章 ken519 » 週日 31 7月, 2011 00:33

hello 大家好, 小本人是新手, 已經有Lxd75 同skywatcher 80ED, 想買auto guide, 唔知邊隻會好D同香港邊度有得買,搵2手都搵左好耐都無...

謝謝..

頭像
cyyek
紅巨星

文章 cyyek » 週日 31 7月, 2011 03:40

LXD75 冇guide port,只可以用LPI

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 31 7月, 2011 09:25

問Tang sir 啦,他用LXD 75 + 導星頭。 :D

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 31 7月, 2011 14:21

LXD75有四種方法導星:

1)用Meade Autostar suite 的 envisage 連入手掣RS232, 可用的相機包括 LPI, DSI, DSI-pro, DSI-II, DSI-II-pro, DSI-III, DSI3-III-pro ; 後面四個産品仍有出產的, 可問問巨眼。LPI, DSI, DSI-pro就有時網上有二手出售。

2)用ASCOM匹配的導星軟件,如PHD(push here dummy), 不用guide port的,駁手掣的RS232便可。可用多種相機,如ToUcam, LodeStar, DBK, QHY5等,但QHY5個GP接口就要放棄不用。QHY5可問wongsir或tan14。

3)用Meade #909便有guide port 可用。任何ST-4標準的導星系統都可用, 包括SBIG SG4。Meade己停產#909, 但網上有仿造品賣。

4) 某意大利的自動導星系統的第二版, 其實是有支援直插Autostar手掣的接線, 同樣不用guide port可LXD75自動導星, 但未聽過香港的代理有引入... 可以不用考慮了。

ACJohn
星際雲

文章 ACJohn » 週日 31 7月, 2011 16:11

還有是LVI II ?

香港有代理的

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 31 7月, 2011 16:14

ACJohn 寫:還有是LVI II ?

香港有代理的
有 LXD75 接線嗎?

ACJohn
星際雲

文章 ACJohn » 週日 31 7月, 2011 17:33

據以下,有的,要另講:

http://www.astrocafe.hk/viewtopic.php?f=9&t=110

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 31 7月, 2011 18:08

ACJohn 寫:據以下,有的,要另講:

http://www.astrocafe.hk/viewtopic.php?f=9&t=110
咦... 那為何最近有同好為了用無電腦導星攪到連LXD75也不要 :roll: :?: :roll:

ken519
超新星

文章 ken519 » 週日 31 7月, 2011 20:49

謝謝大家回覆...
由最平既LPI到SBIG SG4 都可以做auto guide, 想問下分別係邊度? 假如我短期內都唔upgarde支80ED同唔介意帶電腦. 手頭上已經買左RS232,#909我係ebay都搵唔倒所以... :(

LPI搵唔倒所以先考慮DSI-II
第二個選擇就係QHY5...

所以想問下有無c兄用過係Lxd75上面同效果如何?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 31 7月, 2011 21:07

ken519 寫:謝謝大家回覆...
由最平既LPI到SBIG SG4 都可以做auto guide, 想問下分別係邊度? 假如我短期內都唔upgarde支80ED同唔介意帶電腦. 手頭上已經買左RS232,#909我係ebay都搵唔倒所以... :(

LPI搵唔倒所以先考慮DSI-II
第二個選擇就係QHY5...

所以想問下有無c兄用過係Lxd75上面同效果如何?
用較高敏感度的相機, 會較好, 黑白機一般比彩色camera好, 所以建議起步由DSI-pro起.

買天文器材(相機鏡頭除外), 唔好ebay啦, 去astromart啦, 如DSI-Pro...
http://www.astromart.com/classifieds/de ... _id=741202

如果找不到就QHY5 (黑白)啦, 有現貨。

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客