廉價影月組合

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 13 4月, 2009 17:26

sodium 寫: 人地都係post出來玩下即,又冇講過佢呢套setup要影一張大師級既相,
你見唔到呢度係"談天說地"版咩?
>大師級既相
請問什麼是大師級? 有咁多大師, 你是指哪一個呀? 影相唔一定要似某些大師, 影得正正常常已經可以了. 不過呢......

我都係以事論事, 原來"談天說地"的post要用double standard去看待?

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 13 4月, 2009 17:32

alget 寫:
sodium 寫: 人地都係post出來玩下即,又冇講過佢呢套setup要影一張大師級既相,
你見唔到呢度係"談天說地"版咩?
>大師級既相
請問什麼是大師級? 有咁多大師, 你是指哪一個呀? 影相唔一定要似某些大師, 影得正正常常已經可以了. 不過呢......

我都係以事論事, 原來"談天說地"的post要用double standard去看待?
人地都已經唔係post係天文攝影區啦
無聊玩下都要比人批評
冇錯張相係唔係咁好,但係又洗唔洗咁大反應?

就呢個setup來講,我自己都玩過,d相係就係差d,不過好好玩 :P

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 13 4月, 2009 17:42

1. 中國人果然唔鐘意別人講真話.

2. 香港天文愛好者只容許別人講讚美的說話.

3. 天文愛好者完全看不到批評的必要性和建設性.

就算在天文攝影區, 除了靚正GOOD同SHARP, 有幾多人夠膽批評? 最多還不是出公仔post? 呢類post有多大建設性?

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 13 4月, 2009 19:47

alget 寫:1. 中國人果然唔鐘意別人講真話.

就算在天文攝影區, 除了靚正GOOD同SHARP, 有幾多人夠膽批評? 最多還不是出公仔post? 呢類post有多大建設性?
alget 寫: 對別人苛刻就當然唔好啦. 但如果係......
reference:
http://hkastroforum.net/viewtopic.php?t=11843

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 13 4月, 2009 22:32

sodium 寫:

alget 寫: 對別人苛刻就當然唔好啦. 但如果係......
reference:
http://hkastroforum.net/viewtopic.php?t=11843
thanks sodium ,

真係温故知新! :)

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週二 14 4月, 2009 23:54

我只可以說, alget兄的說話, 有些小以偏既全,及只屬純理性分析.

試想想, 香港玩天文的人,佔人口比例幾多呢?? 我想大概5000罷(我只看本論壇人數), 而當中熱哀的又佔多小呢?? 呢班人以經算係一羣很小的社團, 但就像一個大家庭, 看星的地方又不多, 見來見去都係呢班人, 試問即使有同好有錯或不完美, 又點忍心在論壇上插人呢, 再者, 善意的批評和建議在本論擅也不難發現.

就算真係要比建議,要 善意批評, 就一定要在論壇比嗎?? 讀萬卷書不如睇一晚星, 講真, 係論壇上又建議又善意批評, 不如三五成羣一起睇星,一起討論?? 君不見農莊經常有分享會,觀星活動, 同好又不時吹雞, 他們那時候講真話, 大家又知道嗎?

在論壇看到的一切,就當係一個整體,甚至香港天文界的事實, 太狹義了.....

當然,任何一個團體,包括香港天文界都一定有進步空間

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週三 15 4月, 2009 12:34

只能說, 活在A-LAWS統治下的愚民都以為Celestial Being才是大壞蛋, 而不知A-LAWS之前做過些什麼. [茶]

By the way, 點解連善意批評, 意見, else, 都要三五成群(幾丁友?)才以講? 怕在公眾場所講太多, 令其他人茅室頓開, 出現教識徒弟無師父的情況?

幾丁友 vs 一千幾百人

我無法明白香港部分天文愛好者會如此無視互聯網的作用.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 15 4月, 2009 13:15

對話的只是論壇內的幾丁友, 若只靠這幾個對話可以結論出
1. 中國人果然唔鐘意別人講真話.
我覺得是以偏概全.

另外, 網友們讚好, 依我的理解, 大部份都是指那個支架很實用, 而不是指月亮相片的分辨率高.
alget 想大家容納到善意批評, 但我覺得你對於大家善意的鼓勵卻不太容納得到呢? :roll: :roll: :roll:

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週四 16 4月, 2009 02:16

蘇兄,

[Good Job] 非常好的嘗試!個月球看來都唔算細,如果曝光時間可以控制得更好,應該可以拍到更多Detail。忽發奇想,如果在鏡前加一塊Solar Film,每天拍下一張太陽表面黑子位置Post上來,我地班Office蛇王友就有眼福了! :P :P :P

如須要Solar Film, 我可免費提供。

繼續努力! 小蘇,小蘇,我地支持你! [水草舞] [水草舞]

頭像
Skyobs
白矮星

文章 Skyobs » 週四 16 4月, 2009 02:45

在7倍望遠鏡後用3倍光學變焦(相機鏡頭等效100mm左右?),你的相機影出月亮直徑將約700pixel. 這已經不算小,足夠看到一般環形山. 雖然不應從18mm口徑過度要求分辨率,從這低價組合得到一張大眾化的月亮照片還是可能的. 重要還是好的穩定度,不錯的對焦,再加一點後期處理.

幾個建議供參考:
1) 調較曝光確保月面沒有大區域飽和. 因飽和後就會失去細節.
2) 把望遠鏡焦點設在接近無限遠(用眼看能見清晰月亮影像). 因這可避免相機鏡頭在近焦端的限制.
3) 用黑白模式拍攝. 因這可減少彩色雜訊,反正月亮基本上是沒顏色的.

努力!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 16 4月, 2009 12:51

Skyobs 寫:在7倍望遠鏡後用3倍光學變焦(相機鏡頭等效100mm左右?),你的相機影出月亮直徑將約700pixel. 這已經不算小,足夠看到一般環形山. 雖然不應從18mm口徑過度要求分辨率,從這低價組合得到一張大眾化的月亮照片還是可能的. 重要還是好的穩定度,不錯的對焦,再加一點後期處理.

幾個建議供參考:
1) 調較曝光確保月面沒有大區域飽和. 因飽和後就會失去細節.
2) 把望遠鏡焦點設在接近無限遠(用眼看能見清晰月亮影像). 因這可避免相機鏡頭在近焦端的限制.
3) 用黑白模式拍攝. 因這可減少彩色雜訊,反正月亮基本上是沒顏色的.

努力!
多謝支持!我會努力! [跪拜禮]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 16 4月, 2009 23:29

其實網上已有適用於手機用的望遠鏡連萬能支架出售,這個應該是最輕便又便宜的流動影月組合:
(補充:之前貼錯,現補回正確網站)
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk ... n/b9891978
附加檔案
Mobile Phone Telescope.jpg
Mobile Phone Telescope.jpg (17.96 KiB) 已瀏覽 2786 次

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客