謎題: 囚犯的疑惑

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週五 15 5月, 2009 14:26

又諗到......

法官判左刑,但大家都知道死既機會係2/3!

但當獄卒一爆左Wah死梗,佢死既機會率一下子由2/3跳升至1,亦分擔左小人同WenXP部份機會率,所以小人同WenXP點都唔會係2/3!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 15 5月, 2009 14:36

呢兩個題目有無大分別呢???

小人,Wah,同WenXP當中有兩人被判死刑!

Wah 問獄卒A, 獄卒A話小人死梗
同時
WenXP 問獄卒B, 獄卒B話小人死梗

如果你係 Wah, 你會唔會同 WenXP 對調?
如果你係 WenXP , 你會唔會同 Wah 對調?

Wah 問獄卒, 獄卒話小人死梗, WenXP亦聽到獄卒的回答.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 15 5月, 2009 14:57

再諗到一個題目:

WenXP 問獄卒1, 獄卒1話小人死梗
WenXP 問獄卒2, 獄卒2話小人死梗
....
WenXP 問獄卒N, 獄卒N話小人死梗

獄卒答案全部都係小人 (如果其中一個轉答係 Wah, WenXP 自然肯定唔使死.)
問題係 WenXP 死梗的機會係唔係因為問多左N個獄卒而增加?

呢個題目的答案應該係 Yes 吧?
不過實際數字係幾多呢? :roll: :roll: :roll:
會唔會解左呢題, 就解得開 N=1 的情況?

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週五 15 5月, 2009 15:16

Wah!! 寫:呢兩個題目有無大分別呢???

Wah 問獄卒A, 獄卒A話小人死梗
同時
WenXP 問獄卒B, 獄卒B話小人死梗

Wah 問獄卒, 獄卒話小人死梗, WenXP亦聽到獄卒的回答.

我會同Wah對調! [貴夫人-圖]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 15 5月, 2009 15:22

獄卒話小人死梗, 無得對調 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週五 15 5月, 2009 15:44

無得調,咁唯有小人同Wah攬住一齊死~ [生日快樂3c]

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週五 15 5月, 2009 19:14

又可唔可以咁諗?

法官判左之後,各人被判死刑既機會係2/3(即係8/12)

獄卒爆左Wah一定死,所以Wah既機會由8/12一下子上到12/12

Wah額外多左既機會係4/12,分別由小人同WenXP處得黎,而小人同WenXP每人就少左2/12比左Wah,所以小人同WenXP就淨低6/12=1/2

呢個解釋夠唔夠另類? [爽]

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週五 15 5月, 2009 19:32

小人 寫:又可唔可以咁諗?

法官判左之後,各人被判死刑既機會係2/3(即係8/12)

獄卒爆左Wah一定死,所以Wah既機會由8/12一下子上到12/12

Wah額外多左既機會係4/12,分別由小人同WenXP處得黎,而小人同WenXP每人就少左2/12比左Wah,所以小人同WenXP就淨低6/12=1/2

呢個解釋夠唔夠另類? [爽]
No, 獄卒話Wah要死,小人死o既機會係2/3,WenXP係1/3。
注意,邊個死係一早定左o既!
跟返你個「額外機會」o既諗法,d機會全部係由WenXP處得黎的。

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 15 5月, 2009 23:40

其實可以咁諗...

小人迫獄卒講個名, 獄卒焗住要講Wah或者WenXP...
如果獄卒講Wah, 小人會覺得自己死o既機會細左...?
如果獄卒講WenXP, 小人又會覺得自己死o既機會細左...??
既然獄卒講乜小人都會覺得自己死o既機會細左, 咁不如小人自己腦裏幻想個人出黎講個人名啦!

其實, 獄卒講o既o野係廢話黎, 小人係唔會從中得到任何有幫助o既資訊o既!

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 15 5月, 2009 23:43

我忽忽忽忽忽忽忽忽忽忽忽忽然想起呢個舊 POST~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=6220

唔知兩個post之間有無相似或相異之處呢?
最後由 Wah! 於 週五 15 5月, 2009 23:45 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 15 5月, 2009 23:45

Wah! 寫:我忽忽忽忽忽忽忽忽忽忽忽忽然想起呢個舊 POST~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=6220
Cindy一早就諗起啦!!
你睇返本題第一頁~

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 15 5月, 2009 23:47

舊 post o個題係 Monty Hall Problem o既變種黎. (原版本只得三隻杯.)
而呢個囚犯題係 Monty Hall Problem o既變變種.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 15 5月, 2009 23:49

Wah, 如果你信數學o既, 睇返我第二頁個數學證明. 如果搵唔到錯處, 你都要焗住信o架啦! :twisted:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 16 5月, 2009 00:02

WenXP 寫:其實可以咁諗...
.......
其實, 獄卒講o既o野係廢話黎, 小人係唔會從中得到任何有幫助o既資訊o既!
現時我同意答案係(剛剛好/踫巧)維持 2/3, 但係我唔同意獄卒講o既o野係廢話黎!!!!
否則就解釋唔到 我呢個問題.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週六 16 5月, 2009 02:15

死仔Wah, 害我再度苦思...
不過也想到了.
如下圖.

John死的機率為 (1/3) / [ (1/3) + (1/3) * (1/2)^N ] = 1 / (1 + 1/2^N)

N = 1 時, 死亡機率是 2/3.
N 越大, 死亡機率越高.

我認為, N = 1 時, 獄卒的話是廢話. N > 1 時就不是.
附加檔案

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客