初試西鐵新路線

頭像
豆豸苗
夸克星

初試西鐵新路線

文章 豆豸苗 » 週二 18 8月, 2009 10:43

等左呢條線通車等到頸都長, 以後由大西北去尖沙咀(太空館)方便好多了.
尋晚試搭, 由佐敦道-渡船街的隧道行入柯士甸站.
呢條隧道由細行到大, 第一次感受到佢咁涼快, 未入到站的範圍已經有"秋天"的感覺...
試搭就當然要計下時:
柯士甸站到錦上路站車程大約 18 分鐘, 真係幾快, 盛惠 $14.9.
比較由佐敦搭巴士 26XB 去大欖隧道口, 車程大約 23 分鐘, $16.5, 搭西鐵平左又快左.
我呢個唔係咁鍾意搭鐡路0既人睇來日後都會搭多0的鐡路了. [好心情]
附加檔案

頭像
Nosneb
夸克星

Re: 初試西鐵新路線

文章 Nosneb » 週二 18 8月, 2009 11:13

豆豸苗 寫:佐敦搭巴士 26XB 去大欖隧道口, 車程大約 23 分鐘, $16.
嘩~~ 原來咁貴架, 由tst搭車去大埔都好似只係9.x$.

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 18 8月, 2009 11:16

但係我呢個東鐵人就好唔開心lor,以後去太空館都居然要轉車!仲要尖東站早左收檔,擺明係益西方人,邊緣化我地東方人啦...............

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 18 8月, 2009 11:18

中國都主張開發大西北啦, 東方人方便左咁耐, 都係時候方便下西方人喇~

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 18 8月, 2009 11:32

xiaoer 寫:但係我呢個東鐵人就好唔開心lor,以後去太空館都居然要轉車!仲要尖東站早左收檔,擺明係益西方人,邊緣化我地東方人啦...............
唔好唔開心啦, 我地東方人搭巴士去南方平過西方人好多 :mrgreen:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 18 8月, 2009 11:57

我地港島西咪更凄涼,由八二年話起地鐵,前幾先動工,做三個站,都要五年,慢到嘔!即二零一四年先通車,前後等三十二年才有望可從港島西直接坐地鐵過九龍。 [打飛-打]

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 18 8月, 2009 12:20

新界西要出市區,方便多了

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 18 8月, 2009 12:21

港島地鐵深到好似十八層咁, 淨計上落都要十幾分鐘, 超麻煩.
起新站又點可能做得快呀~

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 18 8月, 2009 12:28

Wah!! 寫:港島地鐵深到好似十八層咁, 淨計上落都要十幾分鐘, 超麻煩.
好似呢嘅個站,部份露出地面喎!
況且當年成條港島線都係幾年內建好的,呢幾個站起得咁慢,好大原因港島西人口少, MTR 公司咪唔想咁快。 :(

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 18 8月, 2009 12:28

炮台山兩行扶手電梯真係好長好長... 搭向下果種感覺好正!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 18 8月, 2009 12:31

Cindy 寫:炮台山兩行扶手電梯真係好長好長... 搭向下果種感覺好正!
我日日由太古城的深淵爬上爬落, 一程聽好幾次"緊握扶手".

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 18 8月, 2009 12:36

Nosneb 寫:
豆豸苗 寫:佐敦搭巴士 26XB 去大欖隧道口, 車程大約 23 分鐘, $16.
嘩~~ 原來咁貴架, 由tst搭車去大埔都好似只係9.x$.
唔係你估~~ 經大欖隧道咁貴0既建設喎....

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 18 8月, 2009 13:12

anyone 寫:我地港島西咪更凄涼,由八二年話起地鐵,前幾先動工,做三個站,都要五年,慢到嘔!即二零一四年先通車,前後等三十二年才有望可從港島西直接坐地鐵過九龍。 [打飛-打]
北街去旺角d亡命van都好方便丫,又平 :lol:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 18 8月, 2009 13:16

anyone 寫:
Wah!! 寫:港島地鐵深到好似十八層咁, 淨計上落都要十幾分鐘, 超麻煩.
好似呢嘅個站,部份露出地面喎!
況且當年成條港島線都係幾年內建好的,呢幾個站起得咁慢,好大原因港島西人口少, MTR 公司咪唔想咁快。 :(
自從西寶城入伙之後, 西港島線都隨即拍板, 你話唔xx勾結都冇人信

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 18 8月, 2009 13:17

豆豸苗 寫:
Nosneb 寫:
唔係你估~~ 經大欖隧道咁貴0既建設喎....
大欖比起大老山只係長多dd. 但係收費就貴2.x倍

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客