比鬼壓

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 14:39

Nosneb 寫:
MOON TO 寫:
Passerby-B 寫:以前久不久就有,冇乜稀奇,不過我多數係訓醒時發生。可能係我d肌肉夠遲鈍 [搞自閉]
大部份人都係訓醒先產生,我尋晚就未訓
我在14-17歲期間經常都有, 幾乎個零禮拜就有一次, 次次都係訓著之前發生, 最嚴重的試過一晚有4-5次, 情況係差不多訓著的時候就在入睡之前一剎那間就個意識突然清醒但係全身唔陏得, 耳邊就不停有好多有如街市或茶樓一盤的嘈雜聲, 通常0係嘈雜聲中會夾雜住幾把特別明顯人聲(通常都係同學的聲), 第二朝返學完全冇精神同埋全身乏力(我諗同siusiu一樣, 因為要拼力搏鬥). 當時真係好慘又唔敢同人講. 以前細個時都以為係被壓但係次數多了就知道係神經之類的問題. 因為當時諗如果真係比鬼壓咁點解壓我咁多次我都見佢唔到呢? 近年少左好多了一年都會有幾次, 而家反而間中發生一次覺得幾有趣. (有d變態)
:shock:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 10 9月, 2009 16:11

Nosneb 寫:我在14-17歲期間經常都有, 幾乎個零禮拜就有一次, 次次都係訓著之前發生, 最嚴重的試過一晚有4-5次, 情況係差不多訓著的時候就在入睡之前一剎那間就個意識突然清醒但係全身唔陏得, 耳邊就不停有好多有如街市或茶樓一盤的嘈雜聲, 通常0係嘈雜聲中會夾雜住幾把特別明顯人聲(通常都係同學的聲), 第二朝返學完全冇精神同埋全身乏力(我諗同siusiu一樣, 因為要拼力搏鬥). 當時真係好慘又唔敢同人講. 以前細個時都以為係被壓但係次數多了就知道係神經之類的問題. 因為當時諗如果真係比鬼壓咁點解壓我咁多次我都見佢唔到呢? 近年少左好多了一年都會有幾次, 而家反而間中發生一次覺得幾有趣. (有d變態)
你經歷的年齡同我經歷的年齡都好接近, 都係中學時代, 發生的過程都相似.
記得其中有一次覺得見到窗外有個人頭懸空係度, 好得人驚, 我個心跳得超快.

不過, 我實際發生的時間遲過你好多年 :lol: :lol: :lol:

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 10 9月, 2009 16:27

那是「眼速動腄眠」(REM sleep)的現象。

請看http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_paralysis

頭像
Jancom
星際雲

文章 Jancom » 週四 10 9月, 2009 21:17

其實你地真係比鬼壓!!!

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週四 10 9月, 2009 21:39

anyone 寫:哈哈!我都試過,曾經聽過關於呢個現象的科學解釋,但係詳細如何就唔記得左! :(
你唔係俾鬼壓,係你心魔話你知你買毒品未夠多嘅正常現象,多啲去用$$$$解壓就得啦,新進富貴之星就係你呀。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 10 9月, 2009 22:01

“比鬼壓”我沒有試過,但在室內裡有飄浮的光圈出現及消失,我就曾經見過兩次(清醒狀態),不知沒有其他人見過。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 22:08

Eddy So 寫:“比鬼壓”我沒有試過,但在室內裡有飄浮的光圈出現及消失,我就曾經見過兩次(清醒狀態),不知沒有其他人見過。
有人話呢的現像會產生大量電磁場,的指南針會失靈

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 10 9月, 2009 23:21

農曆七月宜講鬼? [冷汗直流]

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週六 12 9月, 2009 02:04

對耳仔wung wung聲, 想轉身出盡力都轉唔到...

試過返鄉下, 上三樓一人訓一間房, 訓到半夜突然俾鬼擲, 爭脫左又來過, 如是者四五次... 加上聽家姐講話半夜聽到樓梯有腳步聲, 真係好鬼驚...
[崩潰]

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週六 12 9月, 2009 11:18

Cindy 寫:對耳仔wung wung聲, 想轉身出盡力都轉唔到...

試過返鄉下, 上三樓一人訓一間房, 訓到半夜突然俾鬼擲, 爭脫左又來過, 如是者四五次... 加上聽家姐講話半夜聽到樓梯有腳步聲, 真係好鬼驚...
[崩潰]
OMG,睇黎隻鬼都幾得人驚喎

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週六 12 9月, 2009 11:19

豆豸苗 寫:農曆七月宜講鬼? [冷汗直流]
平心不做虧心事

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客