比鬼壓

頭像
MOON TO
夸克星

比鬼壓

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 12:00

尋晚訓覺產生比鬼壓呢個現像,之前聽得多,但未試過,
果陣我未訓,好清醒,忽然間個頭好暈,耳仔聽到電磁波(吱吱聲)
跟住就郁唔到,除左有感覺外,任何動作都做唔到,我估唯持左
3分鐘,之後就郁得返。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 10 9月, 2009 12:18

哈哈!我都試過,曾經聽過關於呢個現象的科學解釋,但係詳細如何就唔記得左! :(

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 10 9月, 2009 12:22

曾看電視說, 那是腦部思維部份醒了, 但抑制肌肉活動的部份尚未失效, 造成此現象.

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 12:28

呢種現像產生時都幾得人驚,完全聽唔到外界聲音,只有吱吱吱吱吱…

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週四 10 9月, 2009 12:29

我都試過,思想係醒左,諗到野,但全身唔郁得,但係feel到唔係完醒晒咁,又係等左陣就郁得。 [苦惱的煙狂]

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 12:36

SiuSiu 寫:我都試過,思想係醒左,諗到野,但全身唔郁得,但係feel到唔係完醒晒咁,又係等左陣就郁得。 [苦惱的煙狂]
有冇頭暈﹖

lightning
原恆星

文章 lightning » 週四 10 9月, 2009 12:43

我都試過,有一種觸電既feel,由大腿漸漸蔓延到上半身,
直到耳朵,跟住成身動彈不得,聽到似蜜鋒既嗡嗡聲,
沾寒沾凍,好可怖的感覺! [頭暈目眩]

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 10 9月, 2009 12:50

以前久不久就有,冇乜稀奇,不過我多數係訓醒時發生。可能係我d肌肉夠遲鈍 [搞自閉]

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週四 10 9月, 2009 12:51

冇喎~衹係感覺好倦,因思想上拼命地想郁。。。
MOON TO 寫: 有冇頭暈﹖

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 12:54

SiuSiu 寫:冇喎~衹係感覺好倦,因思想上拼命地想郁。。。
MOON TO 寫: 有冇頭暈﹖
我暈到成個人好似360度轉

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 12:55

Passerby-B 寫:以前久不久就有,冇乜稀奇,不過我多數係訓醒時發生。可能係我d肌肉夠遲鈍 [搞自閉]
大部份人都係訓醒先產生,我尋晚就未訓

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 9月, 2009 12:56

lightning 寫:我都試過,有一種觸電既feel,由大腿漸漸蔓延到上半身,
直到耳朵,跟住成身動彈不得,聽到似蜜鋒既嗡嗡聲,
沾寒沾凍,好可怖的感覺! [頭暈目眩]
係啊,好驚ga

頭像
SunnyWong
紅巨星

文章 SunnyWong » 週四 10 9月, 2009 12:57

Wah!! 寫:曾看電視說, 那是腦部思維部份醒了, 但抑制肌肉活動的部份尚未失效, 造成此現象.
我間中都有此情況出現, 當工作大累, 壓力太大時, 就比較易出現呢個情況呀.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 10 9月, 2009 13:22

MOON TO 寫:
Passerby-B 寫:以前久不久就有,冇乜稀奇,不過我多數係訓醒時發生。可能係我d肌肉夠遲鈍 [搞自閉]
大部份人都係訓醒先產生,我尋晚就未訓
我在14-17歲期間經常都有, 幾乎個零禮拜就有一次, 次次都係訓著之前發生, 最嚴重的試過一晚有4-5次, 情況係差不多訓著的時候就在入睡之前一剎那間就個意識突然清醒但係全身唔陏得, 耳邊就不停有好多有如街市或茶樓一盤的嘈雜聲, 通常0係嘈雜聲中會夾雜住幾把特別明顯人聲(通常都係同學的聲), 第二朝返學完全冇精神同埋全身乏力(我諗同siusiu一樣, 因為要拼力搏鬥). 當時真係好慘又唔敢同人講. 以前細個時都以為係被壓但係次數多了就知道係神經之類的問題. 因為當時諗如果真係比鬼壓咁點解壓我咁多次我都見佢唔到呢? 近年少左好多了一年都會有幾次, 而家反而間中發生一次覺得幾有趣. (有d變態)

頭像
benzenechow
紅巨星

文章 benzenechow » 週四 10 9月, 2009 13:46

我都試過一次,,,不過情況又唔係咁驚喎,,,,,一早知有呢個現象,,,,,都發生時咪由得佢囉,,,,真係郁極都郁唔到架,,,,個人就好清醒,,,,既然唔郁得咪唔郁囉,,,跟手就訓番著啦,,,,,第二朝物事都冇,,,,,都幾過隱下架,,!!^^

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 16 位訪客