齊齊學潛水

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 15 9月, 2009 17:50

完全唔明"A仔", "考O仔"係講緊乜?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 15 9月, 2009 17:53

我未上過 advance, 唔知呢個 course 比一般 advance course 爭左0的乜? 多左0的認識生態 part?
另外我都唔係睇得好明, 佢有幾個 course, 好似唔一定要有 open water 牌都上得. :?

頭像
ally
原恆星

文章 ally » 週二 15 9月, 2009 18:18

佢又真係寫得幾唔清楚,根據我理解
第一個course係open water
第二個係advance(佢寫高級,應該係指進階掛,另外有隻叫Adventure )
第3個係5個dives(要係openwater)

advance要求係5個modules (=5 dives)
compulsory要上deep dive同日natvigation
其他3個可以自己揀,通常都會揀埋night dive gei

佢第二個course如果係advance..都唔寫關於advance d details

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週三 16 9月, 2009 00:06

Wah!! 寫:完全唔明"A仔", "考O仔"係講緊乜?
簡單D講,為了安全,在世界各地玩水肺潛水(SCUBA Diving)都是須要先考取潛水資格認證,俗稱"潛水牌 / C-CARD"。世界各地的Dive Shop也只會提供潛水服務予"有牌人士"。

針對不同難度要求,潛水牌也分為很多不同等級,以一般休閑潛水(Fun Dive)為例,由淺入深,可分為,

1. Open Water Diver (O仔) - 最初級水平,主要學習基本理論和必須技巧,如熟習裝/拆所有裝備,水底清Mask,揾呼吸器, 浮力控制........

2. Open Water Advance Diver (A仔) - 進級水平,學習水底使用指南針導航,深潛(18M-40M),夜潛,水底求救(打浮波)...........

3. First Aid & Rescue Scuba Diver - 救生潛水員,學習應付水中危險,自救,搜索失踪者,救人,CPR,人工呼吸.........

4. 仲有好多等級,不能盡述........ [茶]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 16 9月, 2009 00:18

我係佐敦志和街入過一間問, Open Water Diver 學費 $2880, 再學埋 Open Water Advance Diver 就另加 $1680
唔知有無人去過呢間, 或者呢個價錢合唔合理呢?
報名有咩事項係需要注意架?

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週三 16 9月, 2009 00:37

Wah!! 寫:我係佐敦志和街入過一間問, Open Water Diver 學費 $2880, 再學埋 Open Water Advance Diver 就另加 $1680
唔知有無人去過呢間, 或者呢個價錢合唔合理呢?
報名有咩事項係需要注意架?
果個通常係Walk in價,如果你識得裏面D潛友,應該仲有discount.

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週三 16 9月, 2009 01:12

http://hkdiver.com/

可以到此有很多你們想知的答案,在這都可找到,在此問問題也有很多專業人仕的意見比到你。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 16 9月, 2009 07:51

我有個朋友潛左十幾年水
具教練牌
佢可以教PADI 和SD1(查實我都唔知係咩)
如果有4個人或以上就可報名,
時間大家傾掂

頭像
ally
原恆星

文章 ally » 週三 16 9月, 2009 10:35

志和街有2間..一間叫ls pro, 一間太平洋..
2間我都跟過潛,都ok平,記得太平洋iequipment爛d
你quote既價錢都算ok平,不過當然有相熟既教練你仲可以同佢傾
注意事項包括,even私人教練都會有d fix cost e.g. 課本,課室,2-3堂泳池,出海(4 dives)(通常都係畀dive shop一個package搞)

如果係一d超平既就要注意係唔係有足泳池堂同會包船出海,師生比例at most 1:4
聽過有d係無船出海, 海邊行落去當泳池and實習潛水

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週三 16 9月, 2009 11:08

我又想學 wor, 如果平/質素 ok既, 我想帶埋女朋友學~
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 16 9月, 2009 15:25

你地快0的組團學啦~~ 學完約埋一齊出去玩吧~ 8)

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週三 16 9月, 2009 16:25

豆豸苗 寫:你地快0的組團學啦~~ 學完約埋一齊出去玩吧~ 8)
Agree!!! go go go!!! [撞飛-撞]

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客