唔怪得洗碗咁多人工都請唔到人啦

回覆文章
頭像
MOON TO
夸克星

唔怪得洗碗咁多人工都請唔到人啦

文章 MOON TO » 週二 29 5月, 2012 13:29

飲食業洗碗人工幾高都冇人做,之前話萬八蚊一個月都請唔到人,其實又係未請唔到人﹖係鬼,係冇人符合到佢個資格做洗碗,點解﹖尋日見到勞工處招聘廣告請洗碗,人工8000-9000,學歷不拘,良好英文程度、基本法文,去到呢度已經停步,肯做洗碗都係一d上左年紀人士,我比你有良好英文,但法文呢﹖咁你話係未萬八蚊洗碗請唔到人﹖
呢個社會越黎越荒唐,

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 29 5月, 2012 14:02

咁奇怪,洗碗需要識英文和法文? :shock:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 29 5月, 2012 14:34

我0係 facebook 度見到. :shock:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 29 5月, 2012 14:42

唔知真定假? :?

上勞工處 search "clean dishes" 仲0係度:
http://www2.jobs.gov.hk/1/0/webform/

但冇左一般法語, 但仍然係:
良好粵語優先; 良好英語優先; 懂讀寫中文; 懂讀寫英文
附加檔案
481296_10150861481651811_685646810_9692871_930984856_n.jpg (54.61 KiB) 已瀏覽 7788 次

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 29 5月, 2012 14:44

今日無聊得濟... ^^||||

搵埋邊間食肆咁有趣:
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=49383

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 29 5月, 2012 14:45

真唔明解洗碗需要懂讀寫英文 ? :roll:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 29 5月, 2012 14:48

豆豸苗 寫:唔知真定假? :?

上勞工處 search "clean dishes" 仲0係度:
http://www2.jobs.gov.hk/1/0/webform/

但冇左一般法語, 但仍然係:
良好粵語優先; 良好英語優先; 懂讀寫中文; 懂讀寫英文
係呢份

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 29 5月, 2012 14:50

anyone 寫:真唔明解洗碗需要懂讀寫英文 ? :roll:
溫爺,好明顯玩野啦!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 29 5月, 2012 14:52

仲有樣野好奇怪....

咁長工時都仲叫做兼職0既???

我諗佢呢兩日應該會收到好多查詢電話...

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 29 5月, 2012 15:10

原來唔止呢份... 我見到有一份咁0既.....

資歷: 學歷不拘; 良好粵語; 良好普通話; 良好英語; 懂讀寫中文; 懂讀寫英文

待遇: 每月$9,000, 有供膳食, 上午7時半至下午11時, 每週工作6天,輪班,輪休, 每天工作 10 - 11 小時

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 29 5月, 2012 16:16

MOON TO 寫:
anyone 寫:真唔明解洗碗需要懂讀寫英文 ? :roll:
溫爺,好明顯玩野啦!

玩野的人,佢哋好得閒嗎,勁無聊! :evil:

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 29 5月, 2012 18:08

廚師唔識講中文, 另一些煑西餐的器具上的標示及清潔指示都是英文/法文, 咁無法啦。

都見過外國做中餐館的, 都要求員工識中文, 都不算奇聞。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 29 5月, 2012 19:25

豆豸苗 寫:仲有樣野好奇怪....

咁長工時都仲叫做兼職0既???

我諗佢呢兩日應該會收到好多查詢電話...
兼職福利冇咁多,算死草公司長工當兼職,

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 29 5月, 2012 19:27

anyone 寫:
MOON TO 寫:
溫爺,好明顯玩野啦!

玩野的人,佢哋好得閒嗎,勁無聊! :evil:
有時間你上勞工處網站睇下,好多呢啲玩野公司,
一路睇一路罵。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 29 5月, 2012 19:28

鄧登凳 寫:廚師唔識講中文, 另一些煑西餐的器具上的標示及清潔指示都是英文/法文, 咁無法啦。

都見過外國做中餐館的, 都要求員工識中文, 都不算奇聞。
所以未萬八蚊都請唔到人洗,

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客