如何微調CO2出氣

回覆文章
頭像
MOON TO
夸克星

如何微調CO2出氣

文章 MOON TO » 週五 22 2月, 2013 00:51

有冇人識教呢個野﹖我想十秒一泡
頂個制向﹣調到最盡都有泡出
附加檔案

PTS
夸克星

文章 PTS » 週五 22 2月, 2013 08:46

Install a "needle valve" at the outlet. Needle valve will enable you to control the outflow rate.

pts

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 22 2月, 2013 10:20

PTS 寫:Install a "needle valve" at the outlet. Needle valve will enable you to control the outflow rate.

pts
OH,係未圖片呢種﹖另想問,圖片呢種連接口一大一細,係未要用轉接頭﹖
附加檔案

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: 如何微調CO2出氣

文章 鄧登凳 » 週五 22 2月, 2013 17:54

MOON TO 寫:有冇人識教呢個野﹖我想十秒一泡
你頂的那個制或needle valve, 都是流量控制, 很難控制出一個"泡"的時間的, 原因是氣瓶頂那個壓力控制不準確, 而多少氣才會產生一個"泡"受大氣壓力, 水溫, 水的pH值, 水的CO2含量等影響。那你只控制氣流量是做不到效果的。

如真的要十秒一個泡, 那要用時間掣控制一個氣閥的開關才可以, 那現成找不到這樣的產品。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 24 2月, 2013 23:02

其實點解你想要十秒先出一個泡呢? 如果用來種陽性草, 十秒一泡未必夠使.
我買的電磁閥連調較, 現在都可以做到大約十秒(只係大約!)左右, 不過因為我有CO2 diffuser (妤似係UP牌, 太耐, 唔記得), 所以先至set 到慳氣

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 25 2月, 2013 17:31

littleming 寫:
其實點解你想要十秒先出一個泡呢? 如果用來種陽性草, 十秒一泡未必夠使.
我買的電磁閥連調較, 現在都可以做到大約十秒(只係大約!)左右, 不過因為我有CO2 diffuser (妤似係UP牌, 太耐, 唔記得), 所以先至set 到慳氣
我只係用來做例子,但我唔識咁去教

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 02 5月, 2013 12:25

養魚專家,麻煩解答一下,我原圖頂黑色個制原來係微調,跟住我擰到-號最盡,開co2大制,d泡係咁出,用玻璃細化器,係未個制壞左﹖
附加檔案

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 03 5月, 2013 11:59

MOON TO 寫:養魚專家,麻煩解答一下,我原圖頂黑色個制原來係微調,跟住我擰到-號最盡,開co2大制,d泡係咁出,用玻璃細化器,係未個制壞左﹖

就算關完微調都會仲有氣尾的.

你可以測試下, 將co2 氣喉離水, 除去細化器(只剩氣喉)
1.在C02大掣以及微掣同時都開著時, 留意兩個標頭的氣壓讀數.

然後關CO2 大掣及以及全開微調掣放氣.看看圖上左邊標頭是否讀數慢慢變0 (放氣). (如果遲遲都唔變0 , 仲有氣噴出,( 小心比氣凍親!!) 可能連大掣都有問題)

2. 全關微調掣, 放回c02 氣喉入水中. 再開CO2 大掣, 留意兩個標頭的氣壓讀數都>0, 如果等一陣就有氣一直咁出, 咁就即係個微調掣有問題,要維修.
最後由 littleming 於 週五 03 5月, 2013 12:05 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 03 5月, 2013 12:02

littleming 寫:
MOON TO 寫:養魚專家,麻煩解答一下,我原圖頂黑色個制原來係微調,跟住我擰到-號最盡,開co2大制,d泡係咁出,用玻璃細化器,係未個制壞左﹖

就算關完微調都會仲有氣尾的.

你可以測試下, 將co2 氣喉離水, 除去細化器(只剩氣喉)
1.在C02大掣以及微掣同時都開著時, 留意兩個標頭的氣壓讀數.

然後關CO2 大掣及以及全開微調掣放氣.看看圖上左邊標頭是否讀數慢慢變0 (放氣).

2. 全關微調掣, 放回c02 氣喉入水中. 再開CO2 大掣, 留意兩個標頭的氣壓讀數都>0, 如果等一陣就有氣一直咁出, 咁就即係個微調掣有問題,要維修.
謝謝,微調全關,都有氣出,要換了。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 32 位訪客