細佬中風

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週三 31 7月, 2013 14:52

funoooo 寫:Moon To,

明日你的困難, 我們都很難過.

我們會為你祈禱. 加油呀! Moon.
Eddy So 寫:建議出院後找中醫+針灸作診治,香港的大學中醫中心收費比醫管局的中醫診所貴,建議到醫管局的網絡裡尋找,例如是醫管局九龍區以下的5間診所:
http://www.ha.org.hk/chinesemedicine/se ... chi&area=1
此外,博愛醫院還有中醫流動醫療車穿梭香港各區,如地點適合亦可考慮:
http://www.pokoi.org.hk/tc/services_cmedical.aspx#p3
Eddy So 寫:如果經濟有問題的話,切記要找駐醫院社工協助,申請援助及津貼以減輕醫療費用的負擔,以我拾多年被醫治的經驗來說,相信中醫及針灸+物理治療方面是有幫助的。
- 找醫院社工, 不要找療養坑社工.
- 向政府申請援助及津貼.

要快!
醫院社工好垃圾,我話我不能提取細佬戶口的錢,她說沒有方法,申請援助及津貼的錢也是入落細佬的戶口,正搞緊保險賠償,但錢又係入落細佬戶口

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 31 7月, 2013 15:18

MOON TO 寫:
funoooo 寫:Moon To,

明日你的困難, 我們都很難過.

我們會為你祈禱. 加油呀! Moon.
Eddy So 寫:建議出院後找中醫+針灸作診治,香港的大學中醫中心收費比醫管局的中醫診所貴,建議到醫管局的網絡裡尋找,例如是醫管局九龍區以下的5間診所:
http://www.ha.org.hk/chinesemedicine/se ... chi&area=1
此外,博愛醫院還有中醫流動醫療車穿梭香港各區,如地點適合亦可考慮:
http://www.pokoi.org.hk/tc/services_cmedical.aspx#p3
Eddy So 寫:如果經濟有問題的話,切記要找駐醫院社工協助,申請援助及津貼以減輕醫療費用的負擔,以我拾多年被醫治的經驗來說,相信中醫及針灸+物理治療方面是有幫助的。
- 找醫院社工, 不要找療養坑社工.
- 向政府申請援助及津貼.

要快!
醫院社工好垃圾,我話我不能提取細佬戶口的錢,她說沒有方法,申請援助及津貼的錢也是入落細佬的戶口,正搞緊保險賠償,但錢又係入落細佬戶口
有沒有人有經驗? 提供合適意見給 Moon To. [跪拜禮]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 31 7月, 2013 15:42

MoonTo 可否 PM 你電話俾我? 我問過中過風既同事, 佢可以打電話俾你同你傾傾計.

ham
紅巨星

文章 ham » 週三 31 7月, 2013 18:31

Moon,

找監護委員會www.adultguardianship.org.hk
Tel 2369 1999

Ham

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週三 31 7月, 2013 23:32

ham 寫:Moon,

找監護委員會www.adultguardianship.org.hk
Tel 2369 1999

Ham
已了解,雖時半年
今日接觸社工,佢話可能三四星期後要出院,我現時錢又冇,
回家又照顧唔到,咁點﹖

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 02 8月, 2013 15:35

Wah!! 寫:MoonTo 可否 PM 你電話俾我? 我問過中過風既同事, 佢可以打電話俾你同你傾傾計.
他已聯絡我,謝

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 02 8月, 2013 15:37

有時細佬的朋友探佢時,佢好似好激動咁,而兩雙手會郁及會握實拳頭。
係未神經反射﹖
平靜時就唔識郁

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 02 8月, 2013 23:37

祝願你弟弟早日康復~

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週六 03 8月, 2013 19:36

祝早日康復!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 06 8月, 2013 13:04

Moon To 兄、你弟弟健康有進展吗?

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 06 8月, 2013 17:02

anyone 寫:Moon To 兄、你弟弟健康有進展吗?
昨日探佢,佢隻手郁左一下,跟住就冇再郁,
同埋識笑

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 06 8月, 2013 17:49

MOON TO 寫:
同埋識笑
比多些信心和关懷佢啦。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 06 8月, 2013 18:43

MOON TO 寫:
同埋識笑
加油!

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 06 8月, 2013 22:20

anyone 寫:
MOON TO 寫:
同埋識笑
比多些信心和关懷佢啦。
今日唔知做乜,探佢時眼神不斷望向天花,仲不斷大叫,停一陣,又黎過,視線冇離開過天花,好似望住一D野咁。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 27 8月, 2013 13:53

前天細佬雙手能提起,但不能停留。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 21 位訪客