細佬中風

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 18 10月, 2013 22:12

MOON TO 寫:
鄧登凳 寫:醫院是趕不走人的....

但如果社工可以全套安排, 也不妨考慮一下, 以要長住來說環境一般不會比醫院差。
社工不停摧
間院要去現場視察下先
其實我都唔係話在醫院賴死,
最起碼搵到間自己都覺得ok先
不要急,要找到好的院舍不容易…努力!

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週六 19 10月, 2013 00:55

Eddy So 寫:
MOON TO 寫:
鄧登凳 寫:醫院是趕不走人的....

但如果社工可以全套安排, 也不妨考慮一下, 以要長住來說環境一般不會比醫院差。
社工不停摧
間院要去現場視察下先
其實我都唔係話在醫院賴死,
最起碼搵到間自己都覺得ok先
不要急,要找到好的院舍不容易…努力!
知道,佢而家條腰有點力,扶佢坐起可以捱到十幾秒

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 19 10月, 2013 13:22

早日康复

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 20 10月, 2013 15:49

God Bless You!!!

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 25 10月, 2013 11:54

上次拒絕再搵老人院,要留在醫院,今日社工又打黎話同醫院開過會,提供另一項建議。
老人院+香港耀能協會持續復建中心
本來個計劃係好好,問題黎了。
老人院一個月$8500未包外出覆診
耀能收費$275-$350一節(45分鐘)
一星期做三次,當$275一次,$825
車費來回$60一次,一星期$180
一個月計四星期$3300,車費$720
$8500+$3300+$720=$12520一個月,
你有冇幫我諗過我有冇
錢比﹖申請綜援又話到時保險賠左錢要還比政府,
綜援+傷殘津貼一個月有幾多﹖$7000左右,
$12520-$7000=$5520,我一個月要貼$5520,
我而家家庭總收入得$12000-$5520=淨返$6480未計針灸仲有,病人出院後係可以排期繼續返醫院做物理治療,點解要我比錢出面做﹖社工同醫生為求叫病人出院真係乜都敢死

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週日 12 1月, 2014 23:05

細佬中風差唔多半年,現時已出院回家,買左張電動床同氣墊。
由於中風中到太嚴重,現時都仲未識自己坐起身,要扶佢先坐到起身。
站立方面一兩分鐘都企到,扶住行勉強行到十步,講野都仲係好模糊,
腰腳力不足,血氣不足,現時有做針灸同食中藥加物理治療。
網上搵過好多嚴重中風個案,有個傷殘乒乓球運動員,十五歲中風,暈迷兩個月,
住院一年,現時行動自如。
另一個在澳洲讀大學中風,切除細腦,訓床一年,而家跑十公里馬拉松、跑幾十層樓梯都得。
其實我都唔貪心,細佬回復到能自理就可以了。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 25 8月, 2014 10:49

物理治療師話細佬可以行得返機會率0%

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 25 8月, 2014 10:49

40歲以下中風人士大幅上升,不得不關注
最後由 MOON TO 於 週一 25 8月, 2014 12:30 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 25 8月, 2014 12:28

中醫中藥+針灸對中風病人唔係全部有效的,對細佬冇效

Water
紅巨星

文章 Water » 週二 26 8月, 2014 02:13

MOON TO兄, 我相信你的弟弟會康復並重新站起來,因人腦是個奇妙的器官,適當的藥物治療及外界刺激會令腦內的控制電路重生,令患者重新恢復控制身體的能力。而且人生是充滿可能性,只要繼續維持適當治療,相信你的弟弟會恢復一部分或大部分控制身體的能力。

Water
紅巨星

文章 Water » 週二 26 8月, 2014 06:50

(續上文) 現提供數間本港中風患者自助團體名單,希望MOON TO兄及其家人能加入其中一個團體與同路人互相分享照顧患者經驗及困難時互相扶持,令你及你的家人有信心面對漫長的康復之路。

腦友心
http://www.braincare.org.hk/

新健社
http://www.hk-stroke-a.org.hk

腦同盟
http://www.nuhk.org/index.html

慧進會
http://www.braindamaged.org.hk/

半邊人康復之路網站
http://www.autosoft.com.hk/stroke/

基督教家庭服務中心日間社區康復中心 (提供中風患者康復服務)
http://www.cfsc.org.hk/unitweb/service/reh/krd/

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 26 8月, 2014 07:42

MOON TO 寫:中醫中藥+針灸對中風病人唔係全部有效的,對細佬冇效
慢慢來,事情總有轉機的,祝福你弟弟早日康復 。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 26 8月, 2014 12:05

Water 寫:MOON TO兄, 我相信你的弟弟會康復並重新站起來,因人腦是個奇妙的器官,適當的藥物治療及外界刺激會令腦內的控制電路重生,令患者重新恢復控制身體的能力。而且人生是充滿可能性,只要繼續維持適當治療,相信你的弟弟會恢復一部分或大部分控制身體的能力。
希望係咁啦,27歲真係好可惜的

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 26 8月, 2014 12:06

anyone 寫:
MOON TO 寫:中醫中藥+針灸對中風病人唔係全部有效的,對細佬冇效
謝謝

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 26 8月, 2014 19:16

anyone 寫:
x2 god bless you!

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客