曹博士話片中ufo好可能係金星

頭像
MOON TO
夸克星

曹博士話片中ufo好可能係金星

文章 MOON TO » 週四 10 10月, 2013 13:02

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... 9/51796881
其實佢係未當d天文發燒友白痴﹖金星﹖咁大家有冇用望遠見過金星外表﹖

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週四 10 10月, 2013 13:09

如果唔係金星...咁你認為係咩呢? :wink:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 10月, 2013 13:21

sn-10 寫:如果唔係金星...咁你認為係咩呢? :wink:
如果片中上尖下尖呢個物體係金星,天文界要檢討
片中物體好肯定係近排興起的發光搖控飛機,呢種飛機唔同以往搖控飛機型狀,乜型態都有,我在家附見過了,仲以為係ufo,又識360度轉灣,後來發現有個男人在路邊控制,部機降落我先見到係一部氣車型搖控飛機。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 曹博士話片中ufo好可能係金星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 10 10月, 2013 13:40

MOON TO 寫:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... 9/51796881
其實佢係未當d天文發燒友白痴﹖金星﹖咁大家有冇用望遠見過金星外表﹖
話夏韶聲專家都已經膠到核爆!

頭像
Nosneb
夸克星

Re: 曹博士話片中ufo好可能係金星

文章 Nosneb » 週四 10 10月, 2013 14:20

大黃傻貓GARFIELD 寫:
MOON TO 寫:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... 9/51796881
話夏韶聲專家都已經膠到核爆!
夏韶聲呢位UFO專膠真係上晒腦, 凡有類似報導10次有9次佢都話係堅. 不過吹咩, 各大傳媒又會鐘意訪問呢類膠專家, 無他的, 因為訪問夏韶聲一定多人睇過訪問太空館館長.

頭像
sn-10
中子星

文章 sn-10 » 週四 10 10月, 2013 14:38

MOON TO 寫:
sn-10 寫:如果唔係金星...咁你認為係咩呢? :wink:
片中物體好肯定係近排興起的發光搖控飛機,呢種飛機唔同以往搖控飛機型狀,乜型態都有,我在家附見過了,仲以為係ufo,又識360度轉灣,後來發現有個男人在路邊控制,部機降落我先見到係一部氣車型搖控飛機。
http://www.youtube.com/watch?v=7YMftgZmlnc

By the way, do you know Venus has phases?

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週四 10 10月, 2013 15:42

MOON TO 寫:
Totally agree. It should be some kind of remote controlled toy capable of flying and staying in air. The "UFO" has some form of structures.

Judging from the shape it appeared in the picture, it could not be Venus. Venus should look like a half-moon at this moment.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 10 10月, 2013 16:24

請注意, 由開始 wide angle 時房屋的燈光來判斷, 這部攝錄機的自動對焦系統根本無法鎖定正確的位置.
有時是一點光, 有時是一片模糊. (若有人認為對焦成一點光是沒對好, 對焦成一大片才是正確的話, 我會滴汗囉......)
Zoom 盡之後, 更加不能保證影像是正確對焦的. 沒有正確對焦的圖片, 又如何判斷目標原本的形貌呢?

在這些攝錄機的光學系統, 失焦產生一些菱形或其他趣怪形狀是很普遍的.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週四 10 10月, 2013 17:03

太空館facebook話"...極有可能是金星,...看看能否找到這個「不明飛行物體」,如果它真的如期在預定位置出現,UFO是何方神聖,大家應該心中有數吧!"
http://www.facebook.com/hkspacem
可觀facebook出左地圖,話"拍攝角度同金星一樣...報導前可先向可靠及有信譽的有關機構或學者查證…"
http://www.facebook.com/hokoon.astro
最後由 扒飯撈麵 於 週四 10 10月, 2013 18:38 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 10 10月, 2013 18:28

Wah!! 寫:請注意, 由開始 wide angle 時房屋的燈光來判斷, 這部攝錄機的自動對焦系統根本無法鎖定正確的位置.
有時是一點光, 有時是一片模糊. (若有人認為對焦成一點光是沒對好, 對焦成一大片才是正確的話, 我會滴汗囉......)
Zoom 盡之後, 更加不能保證影像是正確對焦的. 沒有正確對焦的圖片, 又如何判斷目標原本的形貌呢?

在這些攝錄機的光學系統, 失焦產生一些菱形或其他趣怪形狀是很普遍的.
以前好多短片拍攝到所謂「UFO」就係用小型攝影機拍攝,而呢種小型DV機仔光圈就係上下兩塊 “V Shape” 既薄片構成,對住遠處就容易失焦而使到失焦光源變成 “鑽石型” 或 “漢堡包型” ~相對於強光源亦非常容易出現 “鑽石型” 或 “漢堡包型” 炫光,而鬧出非常多所謂UFO笑話~
附加檔案

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 10 10月, 2013 20:20

wtyu21 寫:
Wah!! 寫:請注意, 由開始 wide angle 時房屋的燈光來判斷, 這部攝錄機的自動對焦系統根本無法鎖定正確的位置.

以前好多短片拍攝到所謂「UFO」就係用小型攝影機拍攝,而呢種小型DV機仔光圈就係上下兩塊 “V Shape” 既薄片構成,對住遠處就容易失焦而使到失焦光源變成 “鑽石型” 或 “漢堡包型” ~相對於強光源亦非常容易出現 “鑽石型” 或 “漢堡包型” 炫光,而鬧出非常多所謂UFO笑話~
喪 zoom + 手部震動,根本就不會有清晰的影像,所以咪喪多UFO笑話

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週四 10 10月, 2013 20:30

我媽乜都唔識,問佢天上光點係乜?佢都答到星星,拍片條友我唔信佢連星星係乜都唔知。
搖控飛機走唔甩,你地用自己手機影下金星就知

Patshek
主序星

文章 Patshek » 週四 10 10月, 2013 21:16

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 11 10月, 2013 03:53

係大大嘅笑話囉!

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週六 12 10月, 2013 23:30

推到上報

我比較關心傳媒的操守,只求hitrate,不求真相。記者隨便搵人「吹幾句」、玩標題、大大幅,相關機構等出左街先有機會出聲講真相又可以出多篇稿,仲要細細隻角。玩得大又可以搵路人在無資料無思考的情況下,問了個「信」/「唔信」,又有hitrate。UFO最多笑話一單,其他大是大非,人命關天又來這種態度和招式。怎麼辦?
(以上都留左係吳曉東facebook)
反過來又要問讀者水平和媒體水平的關系。

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 18 位訪客