現今香港居然冇人讓坐

回覆文章
頭像
MOON TO
夸克星

現今香港居然冇人讓坐

文章 MOON TO » 週一 25 8月, 2014 10:46

香港係國際大都會,居然係新聞睇到長者坐車冇人讓座,唔係啊化﹖香港教育由細到大有教架,上得新聞證明問題嚴重,係港人質數問題,仲衰過大陸,關愛坐位都比人霸,簡直國際大笑話,而家話要由教育從頭教起喎,仲話最後一步可能立法讓坐喎,讓坐居然要立法﹖

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週一 25 8月, 2014 14:41

In this case, I think Taiwan is better than China and HK is the worst ....

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 25 8月, 2014 16:30

benben88 寫:In this case, I think Taiwan is better than China and HK is the worst ....
被訪者反問記者:我為何要讓坐﹖ :lol:

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 25 8月, 2014 17:31

我十年都唔去一次大陸,上個月去過並試搭地鐵, 見到大陸人仲禮讓過我哋, 好多人都會讓坐。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週一 25 8月, 2014 21:00

sampson 寫:我十年都唔去一次大陸,上個月去過並試搭地鐵, 見到大陸人仲禮讓過我哋, 好多人都會讓坐。
我都親眼目睹親眼看見在大陸公交車上好多年輕人讓座給長者等有需要人仕~但是某些香港人人天生斜視,選擇性失明扮看不見的~

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客