路邊天文記事 .. 05072015

回覆文章
頭像
littleming
夸克星
聯繫:

路邊天文記事 .. 05072015

文章 littleming » 週日 05 7月, 2015 17:47

路邊天文: -
1.保安姐姐: 先生, 請問你在影乜呢?
我: 太陽囉, 要不要看?
保安姐姐: 私人活動, 影太陽嗎?
我: 是...
保安姐姐: 咁你繼續啦, 我只是想了解下你影緊乜....

2.公園小朋友: 叔叔, 請問呢支係唔係天文望遠鏡...
我: 係呀..小心唔好碰到喎, 走左位好難校番...
一會兒後...
同行的另一位小朋友: 叔叔, 請問要買天文望遠鏡幾錢架?
我: 你想係睇星定睇太陽先?
同行的另一位小朋友: ..全部(原來佢只係代先頭那位小朋友問)
我: (唯有照講 C8 set 的價啦) $xxx, 附帶提佢, 要上網了解下先好買, 唔係買完用唔到會浪費金錢...
當我再想講多少少...未開口,他們已飛快走了, 似乎無乜耐性聽我講解....幾分鐘後, 想主動找佢講下, 但不見了人...希望佢唔好買支C8 就咁來看太陽吧 :roll:
最後由 littleming 於 週日 05 7月, 2015 23:21 編輯,總共編輯了 1 次。

MIB
主序星

文章 MIB » 週日 05 7月, 2015 18:44

有一次去獅子山公園
ETX90 睇木星
有架警車駛過來, 呀 sir 落車問.. "睇咩呀?"
"震"定地答: "睇木星"
Sir: "嘩!睇到 ga 咩?"
我: "係呀,要唔要睇下?"
Sir: "唔喇,haha, bye bye!"

Water
紅巨星

文章 Water » 週日 05 7月, 2015 21:42

littleming 兄及 MIB 兄:

本人在二十多年前經常於深夜時份獨自到我家附近的公園進行觀星,某夜有兩名頭帶只見眼珠及口部飛虎頭罩的人向我打劫,我只好將身上所有金錢及雙筒鏡給了他們,最後他們打了我幾下才走,事後本人報警但調查多時並無下文最後不了了之。回想起來可能我經常到附近公園觀星已成為別人的目標 ... 事後本人再沒有獨自到我家附近的公園進行觀星從而錯過了不少深夜發生的天象。

MIB
主序星

文章 MIB » 週日 05 7月, 2015 23:09

so sorry to hear that...

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 05 7月, 2015 23:24

Water 寫:littleming 兄及 MIB 兄:

本人在二十多年前經常於深夜時份獨自到我家附近的公園進行觀星,某夜有兩名頭帶只見眼珠及口部飛虎頭罩的人向我打劫,我只好將身上所有金錢及雙筒鏡給了他們,最後他們打了我幾下才走,事後本人報警但調查多時並無下文最後不了了之。回想起來可能我經常到附近公園觀星已成為別人的目標 ... 事後本人再沒有獨自到我家附近的公園進行觀星從而錯過了不少深夜發生的天象。
:cry: ...我一個人去時, 都只會較光猛的公園位置....

ham
紅巨星

文章 ham » 週一 06 7月, 2015 12:50

諗返當年心口有個"勇"字,多次晚上到清水灣大門路口的巴士站下車,隻身步行到西貢大環頭睇哈雷彗星,慶幸沒有遇上壞人向我打主意!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週一 06 7月, 2015 19:43

水兄~我就於大概82年暑假一個人獨個兒攜帶一支6cm普消地平線式望遠鏡上山頂公園觀星,周圍夠黑,因為熱愛天文所以把怕黑打退了(當年小學剛剛畢業11~12歲左右)~ 差不多12點時有兩個便衣警察來巡視(應該是路過)走過來問,“細路,夜嘛嘛一個人係度睇星星,有咩睇呀?” 我就回覆今日來觀察木星、土星和M6、M7梳散星團。。。。等等~兩位警察叔叔要我讓他們看看,可能不懂對焦的關係,什麼都沒看到~

到最後,兩位警察著我收拾東西離開,說因為一個小朋友獨自在山頂公園太危險,兩人讓我坐上他們的車子帶我到山頂餐廳吃一頓 “宵夜”~然後開車送我回灣仔家~哈哈~實在是難得的路邊天文經驗~
附加檔案
81年木星的手繪觀測~
82年小學雞的M42觀察手繪圖~
還有一幅當年在山頂公園用爸爸的Minolta XG-1相機拍攝的天蠍座固定攝影,我的6cm望遠鏡也在照片中~

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 06 7月, 2015 20:03

連雙筒鏡都劫埋 [嘆息]

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週二 07 7月, 2015 09:41

我試過在九龍仔公園比狗追!!

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客