八月二十三日紅十字會觀星營

回覆文章
LCS
原恆星

八月二十三日紅十字會觀星營

文章 LCS » 週日 24 8月, 2003 13:14

昨晚(Saturday)在紅十字會觀星營, 在上半夜看到銀河及其他深空天體, 但間中有閃電.

頭像
aristo
主序星

Re: 八月二十三日紅十字會觀星營

文章 aristo » 週日 24 8月, 2003 13:20

睇左d咩深空天體呀?有無睇火星呀?好唔好睇呀?
講多d比我地聽啦. :D

十十軒
主序星

文章 十十軒 » 週日 24 8月, 2003 20:44

我23/8晚上在東坪洲, 銀河中心完全見到無問題, M6,7,8,31之類當然不在話下.
火星更是焦點中的焦點, 光到我都唔信.
期間有幾顆流星, 不知是否英仙座的.
閃電也好多, 回望香港方向更什, 好比在電視見到的阿富汗戰爭片

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週日 24 8月, 2003 21:12

要睇的都睇到M31.M22.M20之類多到.......,各人非常繁忙,驚喜之夜籰,閃電、流星、銀河、火星、太陽。
最後由 daniel cck 於 週日 24 8月, 2003 21:59 編輯,總共編輯了 2 次。

LCS
原恆星

文章 LCS » 週日 24 8月, 2003 21:27

當晚(Saturday), 用我的6"折看到M31, 介子星雲.....有好多 我都唔記得, 不過全部都係人地找到的, 我只係負責睇. :D

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週日 24 8月, 2003 21:42

LCS 寫:...不過全部都係人地找到的, 我只係負責睇. :D
嘩,嘆世界式天文觀測法.正! :mrgreen:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 25 8月, 2003 00:32

十十軒 寫:我23/8晚上在東坪洲, 銀河中心完全見到無問題, M6,7,8,31之類當然不在話下.
火星更是焦點中的焦點, 光到我都唔信.
期間有幾顆流星, 不知是否英仙座的.
閃電也好多, 回望香港方向更什, 好比在電視見到的阿富汗戰爭片
結果我星期日冇去到東平洲. 咦? 乜東平洲宜家夜晚冇漁船大光燈咩? 我上次去澄死我~~~~
星期六好夜先入農莊同0的雲玩遊戲. ^^|||
打風前果然掂. 未有雲前透明度真係高. 不過後來雲來雲去~~~
本來想睇埋天王星. 照知連影火星0既時間都唔夠.....
今日睇番天文愛好者, 先知原來天王星 8月24日 衝日.

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客