附加數與純數有什麼分別?

Triton
原恆星

附加數與純數有什麼分別?

文章 Triton » 週三 06 4月, 2005 17:25

各位師兄/姐好
我是個F.3的學生,我想問問附加數與純數有什麼分別?
那一科會比較難一些?
請各位多多指教....

johnsonlee
中子星

文章 johnsonlee » 週三 06 4月, 2005 18:20

係咪A.maths,pure maths???????? 我都是個F.3的學生,都想知下是咩來的!!

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週三 06 4月, 2005 18:55

我呀哥學緊A maths,佢話比Maths難一倍,我識人話pure maths又難A Maths一倍....
*******SYY HOPPER*******

bandofbrother
主序星

文章 bandofbrother » 週三 06 4月, 2005 18:58

A maths係form 4-5理科讀既
pure maths 係form 6-7 maths group讀既

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 06 4月, 2005 20:04

A maths 都可以解作 Applied maths :p

Triton
原恆星

文章 Triton » 週三 06 4月, 2005 20:33

pure maths 好似F.4-5都有得讀嫁wo!!

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 06 4月, 2005 21:05

會考無pure math

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 06 4月, 2005 21:48

香港課程上,
中四理科生可以選讀"附加數(additional Maths.)"作為中英數必修科以外科目其中之一......
到中六則無"附加數"這科目, 但有比"附加數"深得多的"純數(Pure Maths.)"選讀.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 07 4月, 2005 06:48

Pure Math 是 Additional Math 的進階, 理所當然較深啊.
不過這樣看吧, 初讀A.Math時不太適應其難度, 所以讀得頗辛苦; 上到中六讀P.Math, 則因為已經適應好了所以反而比較輕鬆.

當然這是見仁見智. 有些數學天才讀甚麼數也不需"適應".

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週四 07 4月, 2005 11:49

Pure Math 是 Additional Math 的進階, 理所當然較深啊.
不過這樣看吧, 初讀A.Math時不太適應其難度, 所以讀得頗辛苦; 上到中六讀P.Math, 則因為已經適應好了所以反而比較輕鬆.

我同意!

你日後打算在工程介發展,(例如:建築、電工、電子、機械…等)那麼附加數學對你日後會很有幫助。若然你日後改變主意(文科= 理科),即使你之前沒有修讀過,日後補番亦不難學。

但你揀選將來的職業是:全理係、電腦、商科、文員、教師…等。〔數學教師除外〕,只要修讀一般數學都已經應附有餘。事問一生人有幾可有三角函數呢!

最好的意見就緊係問你數學老師啦!佢o至知道你有冇「根」。

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 07 4月, 2005 13:33

注: 建築(architecture)無需A.Math/P.Math, 一般數學已應付有餘. (認為建築師需做很多艱深的計算, 是一般人的誤解)
和建築有關係的測量, 土木工程等才需A.Math/P.Math.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 07 4月, 2005 14:25

WenXP 寫:注: 建築(architecture)無需A.Math/P.Math, 一般數學已應付有餘. (認為建築師需做很多艱深的計算, 是一般人的誤解)
和建築有關係的測量, 土木工程等才需A.Math/P.Math.
不過佢既入學要求都好睇數學成績.
你注我又注:
傳理系 (Communication), 不是"全理係"呀.........

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 07 4月, 2005 22:36

WenXP 寫:當然這是見仁見智. 有些數學天才讀甚麼數也不需"適應".
絕對係, 我有幾個同學就係感, 唔洗讀. 數學呢家野主要睇天份, 得就得, 唔得就唔得.

cmkpl
星際雲

文章 cmkpl » 週四 07 4月, 2005 23:19

我覺得純數的確不太難明白,只是每一題所用的方法涉及一切可能的範圍,比附加數廣得多,因此答題亦相對較難...

問題亦比附加數千變萬化得多,因此別人說純數是一門藝術~

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週四 07 4月, 2005 23:47

WenXP 寫:Pure Math 是 Additional Math 的進階, 理所當然較深啊.不過這樣看吧, 初讀A.Math時不太適應其難度, 所以讀得頗辛苦; 上到中六讀P.Math, 則因為已經適應好了所以反而比較輕鬆.

係呀
XD
我a.maths低分過maths好多好多≧▽≦

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客