想考二級船主,大偈牌

回覆文章
大吉
原恆星

想考二級船主,大偈牌

文章 大吉 » 週四 05 7月, 2007 21:39

如果我靜係買本書讀去考二級船主,大偈牌合格機會大唔大呢

pkchung
紅巨星

Re: 想考二級船主,大偈牌

文章 pkchung » 週四 05 7月, 2007 22:00

大吉 寫:如果我靜係買本書讀去考二級船主,大偈牌合格機會大唔大呢

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 06 7月, 2007 00:22

請問這些牌考了之後,可以點用?

可以駕船出香港嗎?可以駕乜野類型的船隻?

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週五 06 7月, 2007 00:55

XR250 寫:請問這些牌考了之後,可以點用?

海事署巳在2007年1月1日, 將二級船主,大偈牌合拼,變做遊樂船二級操作人執照. 遊樂船隻二級操作人證明書持有人可掌管總長度不超過15米的遊樂船在香港水域內操作.

頭像
Nosneb
夸克星

Re: 想考二級船主,大偈牌

文章 Nosneb » 週五 06 7月, 2007 01:04

大吉 寫:如果我靜係買本書讀去考二級船主,大偈牌合格機會大唔大呢
我當年一夠十八歲就走左去買書睇考二級船主+大偈牌. 哈哈~ 個個朋友都問點解唔考車牌反而走去考船牌.

我當年都係買左本書睇, 排期期間日日咪書... 二級船主pass左, 但係大偈牌就只係pass左outboard petrol牌(主外電油機), 而inboard dessel同 inboard petrol都通通肥佬. 到而家我都仲係有D唔憤氣想考番兩個inboard.

我當時買的書叫做 "遊艇駕駛指南(第三版)", 因為係由原英文本翻譯成中文, 有D內容翻譯得真係好鬼九唔搭八, 希望而家D版本文筆會清晰D啦

如果夠彊, 其實楂住呢兩個牌己經可以獨自駕駛登記長度不超過46呎的非船用船隻出海. 不過我考左個牌咁耐就連船鉈都未掂過! :lol:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 06 7月, 2007 01:21

pkchung 寫:

海事署巳在2007年1月1日, 將二級船主,大偈牌合拼,變做遊樂船二級操作人執照. 遊樂船隻二級操作人證明書持有人可掌管總長度不超過15米的遊樂船在香港水域內操作.
死火啦, 咁我呢d半桶水大偈(得個outboard大偈)點算呢?

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週五 06 7月, 2007 01:28

Nosneb 寫:
pkchung 寫:

死火啦, 咁我呢d半桶水大偈(得個outboard大偈)點算呢?
Oh, my dear Nosneb, I think we have exempted the exam and can take the "遊樂船隻二級操作人證明" by paying the exemption fee at HK$ 660.00 :mrgreen:

FYI:
http://www.mardep.gov.hk/en/forms/pdf/mo84p.pdf

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 06 7月, 2007 01:32

之前九江橋撞塌事件會唔會再歷史重演呢 :shock: :shock:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 06 7月, 2007 01:34

Wah!! 寫:之前九江橋撞塌事件會唔會再歷史重演呢 :shock: :shock:
到時可能係汀九橋..... 我choi choi choi... :mrgreen:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 06 7月, 2007 01:35

pkchung 寫: Oh, my dear Nosneb, I think we have exempted the exam and can take the "遊樂船隻二級操作人證明" by paying the exemption fee at HK$ 660.00 :mrgreen:

FYI:
http://www.mardep.gov.hk/en/forms/pdf/mo84p.pdf
咦? 咁不如一齊攪丫搵日

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週五 06 7月, 2007 01:37

Nosneb 寫:
pkchung 寫: Oh, my dear Nosneb, I think we have exempted the exam and can take the "遊樂船隻二級操作人證明" by paying the exemption fee at HK$ 660.00 :mrgreen:

FYI:
咦? 咁不如一齊攪丫搵日
Of course ..... :lol:

大吉
原恆星

文章 大吉 » 週五 06 7月, 2007 01:45

HI Nosneb

是不是這本書呀
附加檔案

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客