Sale: 自制雲台板

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Sale: 自制雲台板

文章 funoooo » 週六 12 6月, 2010 11:19

長度 200mm 闊度 50mm 厚度 2mm
材料: ASSAB Slipner (A88) 模具鋼
處理: 做了熱處理加工 (Heat Treatment)
剛性: 60度 HRC (即是多少?硬到鑽嘴都鑽不入。)
加工: Wirecut 線切割加エ
孔闊度 8.5mm 長度請看圖

RMB150

為何自做雲台板?因為希望輕及剛性要強。

可訂做,最大尺寸是 200mm x 200mm.
內裡孔位需要特別安排加エ。
附加檔案
最後由 funoooo 於 週六 12 6月, 2010 23:51 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 12 6月, 2010 11:29

上網查左一下, HRC60 真係好勁喎!
買返來磨把刀都掂呀! @.@

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 12 6月, 2010 11:33

Wah!! 寫:上網查左一下, HRC60 真係好勁喎!
磨刀:shock: 。如果你要,可以賣片給你;你預了"鐵柱磨成針"啦!此是用來做模具切不銹鋼(SUS 403) 及電解片 (Stainless steel) 。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週六 12 6月, 2010 13:28

我有興趣, 但如果要加工鑽孔, 怎樣計?

(我的鑽咀都唔知夠唔夠HRC60)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 12 6月, 2010 14:40

funoooo 寫:
磨刀:shock: 。如果你要,可以賣片給你;你預了"鐵柱磨成針"啦!此是用來做模具切不銹鋼(SUS 403) 及電解片 (Stainless steel) 。
注意:電解片並不是Stainless Steel,應該是Electrolytic Galvanized Steel Sheet:
http://cambometal.com/Old/product/product8_t.htm

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週六 12 6月, 2010 14:52

老細, 你自己造E行你都唔清唔楚. Stainless steel 系不銹鋼. 電解片系鍍鋅片(Galvanized Steel). 價格相差非常之遠 :evil: :evil: :evil:
funoooo 寫:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 12 6月, 2010 15:00

syyuen168 寫:老細, 你自己造E行你都唔清唔楚. Stainless steel 系不銹鋼. 電解片系鍍鋅片(Galvanized Steel). 價格相差非常之遠 :evil: :evil: :evil:
funoooo 寫:
Dear Mr. yuen , 你都識稱呼" 波斯芬奴 " 為老細,規格,價格這些濕碎的小事,由下屬做的嘛! :mrgreen:

頭像
PeterPeter
夸克星

Re: Sale: 自制雲台板

文章 PeterPeter » 週六 12 6月, 2010 19:25

funoooo 寫:長度 200mm 闊度 50mm 厚度 2mm
.....
需然夠硬,但2mm的厚度會否容易出現變形,影響長焦影星的效果?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 12 6月, 2010 23:24

PeterPeter 寫:
funoooo 寫:長度 200mm 闊度 50mm 厚度 2mm
.....
需然夠硬,但2mm的厚度會否容易出現變形,影響長焦影星的效果?
有這樣可能. 如果要求不高, 20 公斤都應該沒有問題. 最多斷為兩節. :twisted:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 12 6月, 2010 23:27

syyuen168 寫:老細, 你自己造E行你都唔清唔楚. Stainless steel 系不銹鋼. 電解片系鍍鋅片(Galvanized Steel). 價格相差非常之遠 :evil: :evil: :evil:
funoooo 寫:
一時記錯姐, 洗唔洗去到這麼盡. :x
記錯 E.G.Steel 及 stainless steel 姐, 好出奇咩! :cry:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 12 6月, 2010 23:54

anyone 寫:
funoooo 寫:
Dear Mr. yuen , 你都識稱呼" 波斯芬奴 " 為老細,規格,價格這些濕碎的小事,由下屬做的嘛! :mrgreen:
[無言] [無言] [無言]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 14 6月, 2010 00:05

funoooo 寫:
.....
有這樣可能. 如果要求不高, 20 公斤都應該沒有問題. 最多斷為兩節. :twisted:
佢好似唔係問你幾時斷啵?

佢係問幾重時會有變形,影響效果啵,老世!

但我估如果影深空的,最好上面都唔好放咁重了!

只是我的兩仙! :D

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 14 6月, 2010 00:18

funoooo 寫:處理: 做了熱處理加工 (Heat Treatment)
請問是做了哪一類熱處理? 回火, 退火?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 14 6月, 2010 17:48

Nosneb 寫:
funoooo 寫:處理: 做了熱處理加工 (Heat Treatment)
請問是做了哪一類熱處理? 回火, 退火?
Nosneb,

你的問題怪怪他。 :shock:
回火是熱處理一個工序。
退火不是熱處理一部份。

熱處理一般分三部份:預熱,淬火,及回火。
一般淬火温度 700~1000 度.
預熱及回火就是 200~300 度.

退火返過來是減低硬度和除應力之用。 :shock:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 14 6月, 2010 17:54

bingsze 寫:
funoooo 寫:
.....
佢好似唔係問你幾時斷啵?

佢係問幾重時會有變形,影響效果啵,老世!

但我估如果影深空的,最好上面都唔好放咁重了!

只是我的兩仙! :D
表達不好,老師!讀得書少,唔好怪我。
我意思是你想佢变形,不如想佢如何斷為兩節。這種做了 Heat Treatment 工件,在受壓情況下只會斷開,不會變形。
不過如何你連幾十"C"變形都不接受,那就另當別論。

回覆文章

回到「觀星者天文儀器社」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客