信达星野赤道仪 开始预售团购

括苍天文
主序星

文章 括苍天文 » 週三 30 4月, 2014 21:06

http://item.taobao.com/item.htm?id=17555466432

这个是定金链接,以后如果购买,这个扣除了。香港 台湾海外客户预定请留有效的电子邮件地址,也欢迎团体发电子邮件来预定: ark@kctw.net

最后的价格 ,到时候再通知大家,如果不需要购买,无条件退款。
附加檔案

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週四 01 5月, 2014 14:50

小心老方抓您尾把呀 :shock:

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週四 01 5月, 2014 18:17

我本來諗住跟方先生訂,因為佢係咁話自已好平..

但http://www.teleskop-express.de 計埋tax同運費都平過佢既團購.....
雖然佢未出final price, 但意向價好似唔夠吸引
Sorry定先,我未同佢買過野,但想問吓大家對佢有冇commnt?

Thanks

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週四 01 5月, 2014 19:09

goshigoo 寫:我本來諗住跟方先生訂,因為佢係咁話自已好平..

但http://www.teleskop-express.de 計埋tax同運費都平過佢既團購.....
Sorry定先,我未同佢買過野,但想問吓大家對佢有冇commnt?

Thanks
你應該未睇清楚個價,計埋運費應該要335歐羅(即3千6港元)。
對於你的問題,我只可以答,人夾人緣。
不同代理也有支持他們的粉絲,也有不咬緣的人。
但請緊記,他們都是商人,沒有商人會蝕本做生意的。
所以用平常心去買東西,不要貪心就可以了。

金魚

頭像
Carl Chan
白矮星

文章 Carl Chan » 週四 01 5月, 2014 19:13

小心!小心!
goshigoo 寫:我本來諗住跟方先生訂,因為佢係咁話自已好平..

Thanks

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週四 01 5月, 2014 22:09

因住贪字得個 x :roll: :roll:

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週四 01 5月, 2014 22:15

kingyo 寫:

Thanks
你應該未睇清楚個價,計埋運費應該要335歐羅(即3千6港元)。

金魚
冇錯,係3600呀,我之前計正正係呢個價
但3600包埋價值EUR 115同EUR89既accessories......
外國package只要加30EUR就有埋呢兩樣野,但散買要成200EUR...

但方先生嗰邊係唔包,佢好似想係靠呢方面搵多啲收入
買賣其實冇係夾人緣呢樣野
好簡單咁計價就得, 其實我唔係話方先生有咩問題,好多水貨
都平過行貨

只係開頭睇方先生既preorder post佢講到好似好抵,
但計埋配件(其實好似都幾必要)加埋應該都係貴過外國買入

Sorry, 我真係新手
只係想問一問我有冇諸計錯,如有得罪請見諒

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週四 01 5月, 2014 22:16

Carl Chan 寫:小心!小心!

Thanks
Sorry呀, 只係想問吓
我係唔係唔應該問?
真對不起

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週四 01 5月, 2014 23:07

goshigoo 寫:
kingyo 寫:

Thanks

金魚
冇錯,係3600呀,我之前計正正係呢個價
但3600包埋價值EUR 115同EUR89既accessories......
外國package只要加30EUR就有埋呢兩樣野,但散買要成200EUR...

但方先生嗰邊係唔包,佢好似想係靠呢方面搵多啲收入
買賣其實冇係夾人緣呢樣野
好簡單咁計價就得, 其實我唔係話方先生有咩問題,好多水貨
都平過行貨

只係開頭睇方先生既preorder post佢講到好似好抵,
但計埋配件(其實好似都幾必要)加埋應該都係貴過外國買入

Sorry, 我真係新手
只係想問一問我有冇諸計錯,如有得罪請見諒
其實從你的分析當中已經有了定案。
係價錢上只係幾百蚊之內嘅事,分別唔大。所以同邊個買唔重要,最重要係買左返黎啲野要work.。
最後我覺得人應該忠於自己的睇法,咁先無咁易後悔。

金魚

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週五 02 5月, 2014 09:14

謝謝你的回覆,對於我呢類普羅大眾....幾百蚊
(你計清楚既話其實係過千...只係買三千蚊野...)
都係要精明啲咁計...

其實我expect既答案係
"方先生熱愛推廣天文,係老實商人,跟佢買野係冇錯"或
其實跟佢買行貨係貴過水貨,但佢俾一年保,差唔多啦"

但見ching們既reply係"小心小心", 又話方先生會捉後腿....
大家對佢個comment好似都好一般?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 02 5月, 2014 10:41

goshigoo 寫:謝謝你的回覆,對於我呢類普羅大眾....幾百蚊
都係要精明啲咁計...

但見ching們既reply係"小心小心", 又話方先生會捉後腿....
方先生那邊我有跟他買東西, 暫時都o.k., 沒有大問題。 有部份同好有不愉快經歷, 這就不清楚. 我覺得只要你事事講清楚, 檢查驗收清楚就沒有問題。

另外買新東西, 我盡量找代理買. 雖然貴了一點, 但至少不會成為孤兒仔. 如果有什麼事都至少有人可救援一下, 否則就只有望天打卦。如果你不跟代理買而找他幫忙, 他有可能不受理。此點留意!

如果你是高手,就另作別論。
:wink:

goshigoo
原恆星

文章 goshigoo » 週五 02 5月, 2014 14:51

Thanks for your info!

剛剛入"Skywatcher Star Adventurer travel mount" with L-holder for camera and polar wedge; 原來ship去HK佢會扣埋19% VAT....

Sub-Total: 251,26 EUR
German Post (Dispatch to HK:): 36,00 EUR
Total: 287,26 EUR

當EUR係10.8
即HKD太約$3100有個mount + L-holder同polar wedge

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 02 5月, 2014 20:41

goshigoo 寫:謝謝你的回覆,對於我呢類普羅大眾....幾百蚊
都係要精明啲咁計...

我所说小心老方捉后腿,意思是怕小方[内地代理]被老方这位香港代理向信达投诉越区卖货,这种事曰本另一品牌也发生过的。
小方在内地也有一定知名度,售后的我也不多说可以自己网查。
老方的我也能不多说,你自己可以试试,好与坏是要自己尝试才知!

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 02 5月, 2014 22:12

兄弟,给我来一台预定的 :D

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 02 5月, 2014 22:14

兄弟,给我来一台预定的 ,是否要拍掏宝的:D

回覆文章

回到「括蒼天文」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客