Charge-coupled device 電偶設備的功用

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
梅西爾
夸克星

Charge-coupled device 電偶設備的功用

文章 梅西爾 » 週六 10 5月, 2008 10:24

Charge-coupled device 電偶設備有何功用?
邊到有得買?
天文論壇有無人用?
可否說說效果如何?

sbod

文章 sbod » 週六 10 5月, 2008 12:35

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 10 5月, 2008 13:20

有講CCD咩?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 10 5月, 2008 13:44

唔該!

CHYeung
原恆星

Re: Charge-coupled device 電偶設備的功用

文章 CHYeung » 週六 10 5月, 2008 18:35

梅西爾 寫:Charge-coupled device 電偶設備有何功用?
邊到有得買?
天文論壇有無人用?
可否說說效果如何?
Charge-coupled device 即CCD,是數碼攝影機及攝錄機常用的感光元件,另一種常用感光元件是 CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)。

頭像
梅西爾
夸克星

Re: Charge-coupled device 電偶設備的功用

文章 梅西爾 » 週六 10 5月, 2008 18:37

CHYeung 寫:
梅西爾 寫:Charge-coupled device 電偶設備有何功用?
邊到有得買?
天文論壇有無人用?
可否說說效果如何?
Charge-coupled device 即CCD,是數碼攝影機及攝錄機常用的感光元件,另一種常用感光元件是 CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)。
是嗎,
如來如此,
多謝你的提醒,
低是那種故好用?

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週六 10 5月, 2008 19:03

話時話, 你地唔講我真係唔知ccd係叫"charge-coupled device," 更唔知中文叫"電偶設備" :oops:

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 10 5月, 2008 19:08

Nosneb 寫:話時話, 你地唔講我真係唔知ccd係叫"charge-coupled device," 更唔知中文叫"電偶設備" :oops:
這是我在一本書上見到!

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週六 10 5月, 2008 19:22

梅西爾 寫:
Nosneb 寫:話時話, 你地唔講我真係唔知ccd係叫"charge-coupled device," 更唔知中文叫"電偶設備" :oops:
這是我在一本書上見到!
我一路都有聽過"電偶"呢個名但係一路都唔知係乜...

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 10 5月, 2008 19:29

Nosneb 寫:
梅西爾 寫:
這是我在一本書上見到!
我一路都有聽過"電偶"呢個名但係一路都唔知係乜...
I see......

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 11 5月, 2008 12:51

CHYeung 寫:
邊到有得買?
天文論壇有無人用?
可否說說效果如何?
那CCD(Charge-coupled device)與CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)的分別在那裡?

Doug
原恆星

文章 Doug » 週日 11 5月, 2008 15:37

Attached two figures from the 2nd link: CCD vs CMOS: Facts and Fiction by Dave Litwiller

In CCD, electronic circuit push/shift roll of electric charges to the bottom row. Again, electronic circuit push/shift each cell of charge of the bottom row out of the CCD for detection.

In CMOS sensor, pixel is selected by electric circuit and the voltage level is then detected inside the chips. The voltage of the pixel is then represented out by digital figure.

(*** In generally, CMOS (互補式金屬-氧化層-半導體) is only a kind of digital IC circuity or manufacturing method http://zh.wikipedia.org/w/index.php?tit ... iant=zh-hk )

CCD was invented for imaging in 1969. (http://www.dpreview.com/news/0601/06010 ... esmith.asp)

CMOS was applied for imaging only in recent years. (excluding CMOS light sensor)

There are some links about CCD vs CMOS

http://www.dalsa.com/markets/ccd_vs_cmos.asp
http://www.dalsa.com/shared/content/Pho ... willer.pdf
http://www.dalsa.com/shared/content/pdf ... r_2005.pdf
http://www.dalsa.com/shared/content/OE_ ... nesick.pdf
附加檔案
最後由 Doug 於 週日 11 5月, 2008 20:40 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 11 5月, 2008 15:49

嘩!
結構已經好唔同!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 12 5月, 2008 11:48

梅西爾 寫:唔該!
梅兄要詳細閱讀別人幫你辛苦找來的資料, 不要浪費別人一翻苦心呀!
閱讀中途有不明白的地方可以再問, 你有心學習, 相信大家都會盡力幫你的.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 50 位訪客