小小m42

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
xiaoer
白矮星

小小m42

文章 xiaoer » 週三 10 12月, 2008 20:12

第一次影deepsky, 好緊張,唔知點set d parameter,focus都有d困難,影得幾下個orion已經離開我個露台。不過都post上黎留個紀念。
附加檔案
maxvision ed80, canon 350d mod, 13 s, 單張, lxd75

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 10 12月, 2008 22:56

我現在都在學習中,唔係好識,
但我覺應絯可以再曝長DD :D

唔知你在那裏影呢??
呢排日日都好好天,但要忙考試,唉! :x

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 10 12月, 2008 23:12

拍的不錯,星點也很細呀
有機會一起到水口拍吧

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週四 11 12月, 2008 01:24

Tarepanda 寫:拍的不錯,星點也很細呀
有機會一起到水口拍吧
趴地你又復活呀?仲以為你"人間蒸發"咗................. [熱]

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 11 12月, 2008 01:59

jj12667 寫:
Tarepanda 寫:拍的不錯,星點也很細呀
有機會一起到水口拍吧
趴地你又復活呀?仲以為你"人間蒸發"咗................. [熱]

可能識左個miss,所以"人間蒸發"咗......

頭像
XR250
夸克星

Re: 小小m42

文章 XR250 » 週四 11 12月, 2008 02:03

xiaoer 寫:第一次影deepsky, 好緊張,唔知點set d parameter,focus都有d困難,影得幾下個orion已經離開我個露台。不過都post上黎留個紀念。

你終於都用個mount影相。下次影耐少少,以你這個焦距,你個mount unguide最少都可以追到90秒。得極對得好,180秒都無問題。

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週四 11 12月, 2008 13:48

tatkongau 寫:我現在都在學習中,唔係好識,
但我覺應絯可以再曝長DD :D

唔知你在那裏影呢??
呢排日日都好好天,但要忙考試,唉! :x
哈哈,係呀,呢個13秒係黑mama set錯曝光時間的後果(本來係諗住set bulb,用個電子線控長曝光的),影左幾張覺得唔對路之時,改得黎個獵戶已經過左露台視野......

我在家中露台影的,我家在粉嶺。

我都忙考試呀,仲有做功課,仲有出卷~~~~不過早兩日忍唔住手試下機咋,呢期咁好天,不斷引誘我不務正業呀......
XR250 寫:你終於都用個mount影相。下次影耐少少,以你這個焦距,你個mount unguide最少都可以追到90秒。得極對得好,180秒都無問題。
好在我個露台邊緊緊對到polaris,目視見都可以追得唔錯,希望聖誕繼續好天,可以慢慢試~~~

clear sky,
xiaoer

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客