20090819 PTC NGC7000

行星、深空天體、星野攝影等
anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 20 8月, 2009 11:41

Wah!! 寫:anyone 兄的 M31 和 Helix Nebula 呢?
用僅舖偷部老爺 notebook疊,超慢,等待中! :( :)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 20 8月, 2009 11:42

opa 寫:
Subaru 寫:[Good Job] 掂!

係唔係用咗CLS?
Yes! 用左 CLS, 不過有利有唔利, 個底好左(唔使做 flatfield), 但細節都少左......

影呢 d object 最好都係去較黑既地方影..
同意呀,同埋對焦會難左
塊CLS真係好好用,我試過係水口用SKY90影呢個目標
5分鐘個背景都仲好黑
可惜最後張卡有問題,讀取唔到相片
昨晚真係難得的好天,可惜有事行唔開

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 20 8月, 2009 15:08

大王果然係大王,靚相...... :D

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 20 8月, 2009 15:14

大王就係大王,唔會出A貨,勁...勁..勁呀 [守門員之魂]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 20 8月, 2009 16:54

BossKwan 寫:大王果然係大王,靚相...... :D
多謝關老闆賜我 Mark-X 此寶物...
不過可能佢年紀較大, 蝸牙與蝸釬間有較多虛位(亦可能係蝸釬軸承磨損)....可唔可以再搵下倉庫仲有冇掘出品呀???

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週四 20 8月, 2009 17:10

opa 寫:
BossKwan 寫:大王果然係大王,靚相...... :D
不過可能佢年紀較大, 蝸牙與蝸釬間有較多虛位(亦可能係蝸釬軸承磨損)....可唔可以再搵下倉庫仲有冇掘出品呀???
這件寶物應冇點用過,應不是磨損問題,試調整下蝸牙與蝸釬....

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 20 8月, 2009 17:49

BossKwan 寫:
opa 寫:
這件寶物應冇點用過,應不是磨損問題,試調整下蝸牙與蝸釬....
咁....等有時間果陣 check 下先. Thanks Boss Kwan.

Hooooon
星際雲

文章 Hooooon » 週五 21 8月, 2009 09:16

Passerby-B 寫:大王就係大王,唔會出A貨,勁...勁..勁呀 [守門員之魂]
唔讚大王都唔得!

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 21 8月, 2009 14:13

opa 寫:
咦? 係.... 係...Mark-X呀~~~~ [想入非非]
請問大王部50d有冇改機呢?

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週五 21 8月, 2009 14:29

Nosneb 寫:請問大王部50d有冇改機呢?
大王部50d係特登買番來改ge,因為dd粗嘢,唔啱大王平日用 [推眼鏡]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 21 8月, 2009 14:35

Nosneb 寫:
opa 寫:
咦? 係.... 係...Mark-X呀~~~~ [想入非非]
請問大王部50d有冇改機呢?
部機有改, 不過有前置還原 filter, 日常仍可 AWB 使用.

唔好跟佢地叫我乜乜大王啦.....不如我將個 "王位" transfer 俾你.... 8) 8)

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週五 21 8月, 2009 14:39

張張佳作就係大王

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 43 位訪客