邊張 M42 好 D

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
昇仔
夸克星

邊張 M42 好 D

文章 昇仔 » 週一 14 9月, 2009 00:35

心理學家同神學家都話,係受到嚴重誘惑既時候,最好搵 D 野分散下自己注意力.........

冇得影,囉 D 舊 M42 相出黎玩,整下整下好多 versions, 唔知自己整緊乜.........

請問各位師兄,以下邊張好 D?亦或冇張好?有冇咩建議?

同埋,想問下,整呢 D 有冇咩客觀準則?

[疑惑]
附加檔案

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 14 9月, 2009 00:47

在有比較之下,我覺得 d 最好, e、f 較差,其餘的都很好。

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週一 14 9月, 2009 01:09

響我隻mon上睇,我喜歡C。

原因係我唔喜歡太flat,光位同暗位差距細,我會覺得唔自然,或者假。

而C果張光位同暗位差距比較遠(強烈),個人感覺覺得比其他較自然。
:)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 14 9月, 2009 09:25

a, b 的星點較粗
e, f 的噪訊較強
c, d 的整體感覺較好

若用 c 的相片, 加少少 e 的中心亮部, 就會係我的選擇.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 14 9月, 2009 10:17

c,d 好些! :D

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 14 9月, 2009 10:30

我想參考點應是Hubble's

圖檔

那雖然我喜歡C, 但應D和Hubble's最接近。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 14 9月, 2009 12:22

i love " D " ! :D

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週一 14 9月, 2009 19:28

我覺得d最好

頭像
egret34
主序星

文章 egret34 » 週一 14 9月, 2009 20:39

(c)

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週一 14 9月, 2009 21:15

嘻,原來各位師兄都比較喜歡 c, d,同我一樣,我覺得星點方面同中心細節都較仔細。其實呢張照真係可以整到好 flat, 夠 flat,中間細節反而出,好似鄧登凳話似D Hubble 咁,不過有一點我比較難接受既係,而家見到好多 M42 周圍星雲重光過中心,正如 Siu Siu 同 Wah 師兄講,中心有光芒然後有層次暗出黎,先至自然。

:D :D :D :D :D

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 14 9月, 2009 22:30

昇仔 寫:嘻,原來各位師兄都比較喜歡 c, d,同我一樣,我覺得星點方面同中心細節都較仔細。其實呢張照真係可以整到好 flat, 夠 flat,中間細節反而出,好似鄧登凳話似D Hubble 咁,不過有一點我比較難接受既係,而家見到好多 M42 周圍星雲重光過中心,正如 Siu Siu 同 Wah 師兄講,中心有光芒然後有層次暗出黎,先至自然。

:D :D :D :D :D
I like f) if the noise and aberration can be reduced. Its colour is more film like.

I also quite can't accept if the brighter area becomes darker after the processing. The tone could be non-linear, but the brightness change should not be in reverse direction.

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週二 15 9月, 2009 12:25

Subaru 寫: I like f) if the noise and aberration can be reduced. Its colour is more film like.

I also quite can't accept if the brighter area becomes darker after the processing. The tone could be non-linear, but the brightness change should not be in reverse direction.
Yes, the bright orange colour of e and f reminds of the M42 film photos that I saw years ago. :D :D :D

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週二 15 9月, 2009 23:14

Must D

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 16 9月, 2009 15:54

呢度張張都甘好,如果我在家中都影倒甘上下,满足了

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週三 16 9月, 2009 16:02

I like "D" also :D :D

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客