小島的星空

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
arsenal_hk
主序星

小島的星空

文章 arsenal_hk » 週一 28 2月, 2011 18:43

沒有追星器材,
只有玩玩固定攝影 :oops: !

期待關老闆的新貨 :lol:
附加檔案
DSS 學習中 >.<
同一個星空
希望拍攝銀河,可惜光害太大了>.< !
好希望拍攝銀河
八仙嶺的光害
最後由 arsenal_hk 於 週四 06 6月, 2013 15:34 編輯,總共編輯了 11 次。

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週一 28 2月, 2011 18:51

hello!!你好!!
相機震動,是否腳架問題? :lol:

頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週一 28 2月, 2011 19:27

因為只是固定拍攝多張(5s, 30s, 60s) 再用DSS 處理後,就出現這現象了 :shock:

以上多張相都是用DSS處理

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 28 2月, 2011 19:39

[Good Job]

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週一 28 2月, 2011 19:52

arsenal_hk 寫:因為只是固定拍攝多張(5s, 30s, 60s) 再用DSS 處理後,就出現這現象了 :shock:

以上多張相都是用DSS處理
明白. :lol:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 28 2月, 2011 21:18

Welcome! Welcome! newby!!! :twisted: :twisted: :twisted:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 01 3月, 2011 02:11

歡迎歡迎!取得TP-1之後,多些參與我地嘅吹水攝星聚會啦。 :)

頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週五 07 6月, 2013 21:48

2013年第一次出動,

mod Canon450D,
Nikon 80-200mm f2.8 @200mm
35mm f2.0
TP-1
CLS Filter

31/5/2013 第一次在小島能用兩粒星對極軸, 非常開心。
因為懶惰, 沒有平場, DSS 處理。

M8 M20 :
30s X 26 Dark X 4
60s X 19 Dark X 6
120s X 5 Dark X 2

M7 :
30s X 17 Dark X 4
60s X 10 Dark X 6

天蠍座 :
30s X 18 Dark X 5
60s X 8 Dark X 6

另外想問為何stellarium 不能看見貓爪星雲的資料影像同位置??
附加檔案
20130531 M8 M20.jpg
20130531 M8 M20.jpg (1.26 MiB) 已瀏覽 4864 次
20130531 天蠍座.jpg
35mm f2.0
但對焦唔準>.< !
20130531 天蠍座.jpg (810.4 KiB) 已瀏覽 4864 次
20130531 M7.jpg
月亮出來了,求其影幾張30s, 60s 就走人。
20130531 M7.jpg (1.16 MiB) 已瀏覽 4864 次
最後由 arsenal_hk 於 週六 08 6月, 2013 08:54 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 07 6月, 2013 22:47

[Good Job]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 08 6月, 2013 01:40

Hi~阿仙奴人兄好耐無見啦~又有新作~正呀~ [Good Job] [Good Job] [Good Job]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 08 6月, 2013 07:36

M 8 很好啊 , 請問用甚麼焦距拍的, 曝光多久 ? [Good Job]

頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週六 08 6月, 2013 09:16

wtyu21 兄你好啊!
上年踢波踢跛腳後一直沒有出動過,
而且今年o的天氣好似都唔係咁好, 暫時都係上星期天色比較理想。
你的鴨鴨(一家三口)相在網上瘋傳喎!! 我老婆都download o左o黎做wallpaper, 小魚兄是design界強人啊!!

溫爺:
M8 是用小黑三Nikon 80-200mm f2.8 @200mm 影的, 用 Mod Canon 450D ISO 1600 , TP-1 追蹤,
30s X 26 Dark X 4 ,
60s X 19 Dark X 6 ,

這相最多只是入門級別, 同溫爺及各位大CHING的神級作品有天壤之別。
你地o的雲南作品睇到我流晒鼻血, 流血不止.......><
[想入非非]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週一 10 6月, 2013 06:14

arsenal_hk 寫:wtyu21 兄你好啊!
上年踢波踢跛腳後一直沒有出動過,
而且今年o的天氣好似都唔係咁好, 暫時都係上星期天色比較理想。
你的鴨鴨(一家三口)相在網上瘋傳喎!! 我老婆都download o左o黎做wallpaper, 小魚兄是design界強人啊!!

溫爺:
M8 是用小黑三Nikon 80-200mm f2.8 @200mm 影的, 用 Mod Canon 450D ISO 1600 , TP-1 追蹤,
30s X 26 Dark X 4 ,
60s X 19 Dark X 6 ,

這相最多只是入門級別, 同溫爺及各位大CHING的神級作品有天壤之別。
你地o的雲南作品睇到我流晒鼻血, 流血不止.......><
[想入非非]
阿仙奴人兄太客氣啦~承蒙你賢內助愛惜~如果你太太想要高清鴨鴨全家幅圖,請
PM電郵地址比我,我非常樂意送上~

頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週一 10 6月, 2013 18:25

好耐之前已經想跟大家上陰那山影壯寬的銀河,

連相機背囊都一早買o左,

依家冇啦! 乜都唔洗啦!!

[無力感]

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 11 6月, 2013 08:56

Good Try!!!! [Good Job]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客