四姑娘山迷人星空

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
eddiextcteam
白矮星
聯繫:

四姑娘山迷人星空

文章 eddiextcteam » 週六 07 1月, 2012 23:09

先上追蹤版 其他比較易搞的反而未有空process

攝影地點約在海拔3200m 搬運器材時心跳得很快
天氣良好.雲量0/8-1/8. transparency good.
遠端光害約為bortle class 2 比陰那山好不少 第一次見"殘眼"的木星
附近光害就不太好 有幾盞街燈很近 非常影響拍攝效果(包括鏡頭反光)
溫度約5℃至-4℃ 令鏡頭難以長時間穩定地focus
拍攝時間十分少 連set mount只有不夠四小時 :roll:

大部分object都是iso3200 f/3.2 165s*13 df*10 bias*8 ff*3
其實這setting可以曝光210s 但會拉線所以165s就算了
相機是unmod.1100D

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週六 07 1月, 2012 23:11

還有要多謝鄧sir早前的DSS指導 processing好了不少 [遠目]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週日 08 1月, 2012 00:17

[Good Job]

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週日 08 1月, 2012 00:45

eddiextcteam 寫:還有要多謝鄧sir早前的DSS指導 processing好了不少 [遠目]
[冷汗直流]

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 08 1月, 2012 15:56

四川? 好地方喎?

冬季銀河都好靚啊 [完美計劃]

未改機都一樣出很到巴納德環和神仙魚(Sh2-264), 好嘢!!

請問: 用什麼Mount和什麼鏡頭?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 08 1月, 2012 17:19

beautiful ! [想入非非]

羨慕中!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 08 1月, 2012 19:17

令人羨慕~雲南外又一攝星仙境~ :D

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 08 1月, 2012 23:14

難怪透明度高的下人
晚上也超冷吧
有沒旅遊照呀
四姑娘山
四姑娘山位于四川省阿坝藏族羌族自治州小金县与汶川县交界处,是横断山脉东部边缘邛崃山系的最高峰。四姑娘山由四座连绵不断的山峰组成,它们从北到南,在3~5公里范围内一字排开,其高度分别为6250米、5664米、5279米、5038米。
http://baike.baidu.com/view/20270.htm

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週日 08 1月, 2012 23:26

鄧登凳 寫:四川? 好地方喎?

冬季銀河都好靚啊 [完美計劃]

未改機都一樣出很到巴納德環和神仙魚(Sh2-264), 好嘢!!

請問: 用什麼Mount和什麼鏡頭?
係好地方呀一定會去多次!!
神仙魚係邊度? 唔識tim
我只識M45 M42 M31 NGC1499 California nebula等 :oops:
有冇得畫公仔俾我睇睇? :lol:

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週日 08 1月, 2012 23:26

mount是JE120 鏡頭只有cheapcheap 20/1.8同50/1.8 :roll:

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週日 08 1月, 2012 23:29

Tarepanda 寫:難怪透明度高的下人
晚上也超冷吧
有沒旅遊照呀
四姑娘山
四姑娘山位于四川省阿坝藏族羌族自治州小金县与汶川县交界处,是横断山脉东部边缘邛崃山系的最高峰。四姑娘山由四座连绵不断的山峰组成,它们从北到南,在3~5公里范围内一字排开,其高度分别为6250米、5664米、5279米、5038米。
http://baike.baidu.com/view/20270.htm
超冷 冇暖氣 好彩1100D既電出奇地襟用 比600D等機好不少
旅遊照很多都是slide 還未起貨 8)

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週日 08 1月, 2012 23:31

wtyu21 寫:令人羨慕~雲南外又一攝星仙境~ :D
真係攝星仙境~
明明2000m下全是雲~一上山就咩雲都冇~

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 08 1月, 2012 23:43

eddiextcteam 寫:
真係攝星仙境~
通常2000千系其中一個分界線
系台灣都系咁

當然最穩陣都系4千樓上啦

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週日 08 1月, 2012 23:48

Tarepanda 寫:
真係攝星仙境~
系台灣都系咁

4千樓上好辛苦呀我諗會 搭車上到4千幾個肺已經頂唔順 唔知係唔係平時做得帶氧運動太多
平時心率得50多d 上到山就成日keep住100 :?

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 08 1月, 2012 23:54

Tarepanda 寫:
真係攝星仙境~
系台灣都系咁

4千樓上好辛苦呀我諗會 搭車上到4千幾個肺已經頂唔順 唔知係唔係平時做得帶氧運動太多
平時心率得50多d 上到山就成日keep住100 :?
你查實上到幾高?>影星的地方有幾高?
試過系玉龍雪山快走幾步都有點暈,

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 53 位訪客