星光螢火

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 20 6月, 2012 20:42

KingArthur 寫:
elton 寫:Thanks a lot for sharing. That is so beautiful. Besides the name of the bug is interesting too. The view must be like starry sky. It is a shame that soon bulldozers are going to turn this place upside down!
Hi Elton,
我所說的穹宇螢位置是另一個地點-大埔滘公園深處,所以暫時都不會有滅絕危機.
那裡太多人了....而且閃光燈白光LED頭燈什麼都有 :cry:

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 21 6月, 2012 03:05

sodium 寫: 那裡太多人了....而且閃光燈白光LED頭燈什麼都有 :cry:
太多人?公園內還有很多人跡穻至的地方呢!

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週日 24 6月, 2012 11:12

KingArthur 寫:
sodium 寫: 那裡太多人了....而且閃光燈白光LED頭燈什麼都有 :cry:
太多人?公園內還有很多人跡穻至的地方呢!
有些本地旅遊的「賞螢團」一去就是幾十人。當然希望佢地唔好行咁入,保留人跡穻至的地方

近期見報那處也很多人,平日晚都有過二十,停車位爆滿。希望都係有心人,唔會有大破壞,否則成為發展商「先破壞,後發展」的幫兇

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週日 24 6月, 2012 15:04

最近多雨水所以條'路'都好易水浸,都有啲幫助減少人流,而且我見好多人唔知位置,直行左入村.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週一 25 6月, 2012 19:19

KingArthur 寫:最近多雨水所以條'路'都好易水浸,都有啲幫助減少人流,而且我見好多人唔知位置,直行左入村.
你咁講個位置咪公開曝光?
有d人見水想繞路而入,亂咁行,希望唔好踩躝個生境

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週二 26 6月, 2012 02:13

過兩日天氣好啲會上去望吓,可惜已是月明星稀時.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 44 位訪客