[陰那山近況速報] 陰那山之星空Wild Camping

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
eddiextcteam
白矮星
聯繫:

[陰那山近況速報] 陰那山之星空Wild Camping

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 01:38

昨晚剛做完野人回家, 三天沒洗澡, 闊別一年, 2013年首次重遇橫跨整片夜空的夏季銀河, 大滾動!
圖檔

第7次去陰那山, 話說陰那山青雲山莊結業, 要到陰那山看星就唯有Wild Camping
不知Wild Camping會否很辛苦, 襯後生試試吧, 和友人準備好兩日兩夜糧食和10L以上的飲品上山
6月1日當天氣溫高達35度, 太陽曝曬地面(星友最愛), 搭車時看見海市蜃樓, 馬路上看似有大灘水
現在上山車路門票40元, 若徒步上山頂則27.5元, 以前可只付住宿錢不付上山錢, 山莊結業後不能不付了, 閘口有收費員
山上的山莊和餐廰已沒人及上了鎖, 剩下看更屋的看更員一名, 感覺和以前一樣安全, 只係冇得食個超正炒飯

到步後帶著9999kg的行李狗衝上山, 能見度很高, 最少50km

圖檔

圖檔

是日大陸兒童節, 公假, 1298m的山頂十分逼爆, 連我們兩個營共有13個營逼在山頂兩塊小小的平地, 真係omg

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

黃昏欣賞一下水星, 金星, 木星三星聚會 (在香港追看了三天都看不到, 放棄了)
圖檔

9點雲散天開, 開工!

天蠍座星空調色盤
1100D iso3200 f/4.0 135s*19
圖檔

夏季銀河橫掃全天, 已有足足一年沒看過如此景象! 不過左下有不少光害
6D的iso3200好似食生菜咁易!
6D iso3200 f/4.5 135s*19
圖檔

礁湖星雲(M8) 三葉星雲(M20)
1100D iso3200 f/4.0 135s*19
圖檔

人馬座茶壺, 從星點可見雲霧(本人稱之陰那霧)出現了
1100D iso3200 f/4.0 135s*4
圖檔

兩點月出, 陰那霧大軍侵襲, 可以食宵!
圖檔

最好的宵緊係公面! 成身即時解凍!
圖檔

早上在營中睡得很甜很美XD
圖檔

第二天改到山莊附近起壇, 怕天氣不好
圖檔

好耐冇見佢! 悶死佢了, 人影唔多個, 唔知佢平時食咩, 好慘咁
圖檔

日頭做做運動, 飲杯奶茶, 好快天黑
陰那霧間歇性出現, 可長期曝光的時間不多, 全晚只有兩三張相

Hea影
圖檔

老鷹星雲(M16) 天鵝星雲(M17)
1100D iso3200 f/4.0 135s*14
圖檔

天琴座織女一, 夜空中第5光的恆星
1100D iso3200 f/4.5 135s*18
圖檔

一點正陰那霧準時到, 休息時間, 一覺到天亮, 睡眠充足

陰那山真係令人又愛又恨~
期待下次超級銀河之夜~
唔怕辛苦既人可上去Camp一Camp~
8) 8) 8)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 05 6月, 2013 01:42

[Good Job] 謝謝分享! [Good Job]

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 01:57

合埋左三張相, 好好feel :lol:

full size: https://dl.dropboxusercontent.com/u/776 ... images.jpg
圖檔

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 05 6月, 2013 02:45

非常美好的行程~陰那山還是最好最方便的攝星勝地~辛苦晒啦~

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週三 05 6月, 2013 09:59

謝謝分享
請問看更屋的看更員是長駐陰那山嗎?
另外,相機充電問題如何解決?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 05 6月, 2013 10:16

[good job] 拍得很好

請問有水和電嗎? 如厠問題如何解決?

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 05 6月, 2013 10:21

[Good Job] [Good Job]

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 20:26

wtyu21 寫:非常美好的行程~陰那山還是最好最方便的攝星勝地~辛苦晒啦~
唔算係最好, 始終四面八方既光害唔少, 濕氣又超重(我唔同月份去7次都係好濕)
不過方便就真係幾方便, 我都係睇住個天先決定上山 :lol:

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 20:29

三木人 寫:謝謝分享
請問看更屋的看更員是長駐陰那山嗎?
另外,相機充電問題如何解決?
看更長駐~
唔好妄想有得充電 :lol:
我部6D同1100D影左三日都唔使換電
白帶左3粒spare電 :?

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 05 6月, 2013 20:44

eddiextcteam 寫:
wtyu21 寫:非常美好的行程~陰那山還是最好最方便的攝星勝地~辛苦晒啦~
唔算係最好, 始終四面八方既光害唔少, 濕氣又超重(我唔同月份去7次都係好濕)
不過方便就真係幾方便, 我都係睇住個天先決定上山 :lol:
華南地區濕氣重係難免~我去咁多次都係半夜打後濕氣飄來~

山上紮營白天訓覺感覺如何呢?侷唔侷炾呢?哈哈人有三急點樣解決?多謝賜教~

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 21:01

鄧登凳 寫:[good job] 拍得很好

玉皇頂:
當然冇電
有條水喉, 有水出, 但估計條喉太舊, 水有味, 洗手我都唔制, 就算煲滾都未必飲得
如廁你諗到點就點啦好隨便好個人化, 哈哈 :lol:

停車場:
看更旁個公廁仲用得, 有得沖水, 有水洗手, 水質ok, 煲滾後可飲用
其實看更度有電, 開到燈睇到電視, 不過叉電/拖電出去就唔好啦, 一來唔想搞住人二來有好多相機spare電

大家當停車場果度係個有得取水又有廁所既Camp site就得 :lol:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 05 6月, 2013 21:25

玉皇頂:
當然冇電
有條水喉, 有水出, 但估計條喉太舊, 水有味, 洗手我都唔制, 就算煲滾都未必飲得

停車場:
看更旁個公廁仲用得, 有得沖水, 有水洗手, 水質ok, 煲滾後可飲用
其實看更度有電, 開到燈睇到電視, 不過叉電/拖電出去就唔好啦, 一來唔想搞住人二來有好多相機spare電

大家當停車場果度係個有得取水又有廁所既Camp site就得 :lol:
:D

學Cometboy師兄話齋,問看更叔叔取電當然會麻煩到人地啦~或者(大家夾)比錢佢放便一下,大家都得益~如果有師兄帶大型架生上去要導星的話有好方便啦~:D :D

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 22:04

wtyu21 寫:
華南地區濕氣重係難免~我去咁多次都係半夜打後濕氣飄來~

山上紮營白天訓覺感覺如何呢?侷唔侷炾呢?哈哈人有三急點樣解決?多謝賜教~
白天訓覺如果太陽唔勁其實幾好, 陰天山上溫度唔高

頭像
白矮星
聯繫:

文章 eddiextcteam » 週三 05 6月, 2013 22:08

wtyu21 寫:

玉皇頂:
當然冇電

停車場:

:D

學Cometboy師兄話齋,問看更叔叔取電當然會麻煩到人地啦~或者(大家夾)比錢佢放便一下,大家都得益~如果有師兄帶大型架生上去要導星的話有好方便啦~:D :D
大家記得有禮貌少少問佢, 同埋唔好俾太多麻煩佢我估都ok既
ps.唔係話大家冇禮貌既意思, 只係想人家對攝星人留下良好印象 :)

VINCENT LEE
星際雲

文章 VINCENT LEE » 週四 06 6月, 2013 00:24

[Good Job] [三八萌] [貴夫人-圖] [水汪汪] [Good Job]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客