屯門星空 (10-07-2023)

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 30 6月, 2014 11:07

littleming 寫:謝謝, 鄧sir.
是呀, DSS內見到藍色訊號弱得可憐..
去清水灣的一晚又起雲...
請教鄧Sir, 想拍好m20 的藍色, 該如何拍呢?
[跪拜禮]
1. Ha會強力壓下反射星雲, 80s f/5.6下, 反射星雲幾乎沒有曝光, 最好不要用。
2. CLS都會壓下反射星雲, CLS下 60s f/5.6對反射星雲是嚴重曝光不足

在香港拍的兩幅有較明顯反射星雲的, 都沒有用光害濾鏡或窄頻:
1. http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=28212
2. http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=29648 @5300光年

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週一 30 6月, 2014 11:12

我上次用UHC, M20的藍色都好弱

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 30 6月, 2014 11:50

鄧登凳 寫:
littleming 寫:謝謝, 鄧sir.
是呀, DSS內見到藍色訊號弱得可憐..
去清水灣的一晚又起雲...
請教鄧Sir, 想拍好m20 的藍色, 該如何拍呢?
[跪拜禮]
1. Ha會強力壓下反射星雲, 80s f/5.6下, 反射星雲幾乎沒有曝光, 最好不要用。
2. CLS都會壓下反射星雲, CLS下 60s f/5.6對反射星雲是嚴重曝光不足

在香港拍的兩幅有較明顯反射星雲的, 都沒有用光害濾鏡或窄頻:
1. http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=28212
2. http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=29648 @5300光年
謝謝鄧Sir.
原來真是這樣...唔怪得我以前試過唔用filter影M20 ,都有少少藍色看到...原來CLS-CCD一樣都係壓到咁低.. :o
都係要再找機會轉個場地再影.

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 01 7月, 2014 01:38

試下暴力推藍色...
附加檔案

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 01 7月, 2014 07:09

近來頻頻有收穫啊,恭喜 [蔥寶恭喜樣]

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 01 7月, 2014 20:51

anyone 寫:近來頻頻有收穫啊,恭喜 [蔥寶恭喜樣]
謝謝, 溫爺. [跪拜禮]
可是小弟資質愚頓...仲未能好好善用難得的好天....唯有繼續努力. :lol:

頭像
Carl Chan
白矮星

文章 Carl Chan » 週二 01 7月, 2014 23:22

底色可以再光些,推成暗灰色帶小小棕色會比較好。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週三 02 7月, 2014 09:18

Carl Chan 寫:底色可以再光些,推成暗灰色帶小小棕色會比較好。
謝謝師兄指點. [跪拜禮]

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 19 8月, 2014 01:16

NGC 7000 Ha
第一次試影.

再加埋張影開土星, 求其玩玩下的C8+6.3 reducer no guiding M8,
(ISO 5000 , 17s each.)
由於無適當平場及未識auto guide...完全唔得..
POST 來比自己一個參考.
:)
附加檔案
最後由 littleming 於 週二 19 8月, 2014 01:37 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 19 8月, 2014 01:32

暴力可能只合適自己個人觀感,但對於其他來說就是浪費和殘害了一張照片,造成極不自然~

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 19 8月, 2014 01:34

看過了你好多作品都係 “暴力手段”~浪費了~不自然了~

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 19 8月, 2014 01:36

wtyu21 寫:看過了你好多作品都係 “暴力手段”~浪費了~不自然了~
謝謝.
低手相片質素差, 唔暴力連相都可能出唔到 :D
希望遲些再有進步. :)

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週二 19 8月, 2014 01:56

好多高手都係由低手開始~你有的是器材~已經比一般愛好者有較好的基本盤~慢慢來吧,他日你都會變高手~

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 19 8月, 2014 02:11

wtyu21 寫:好多高手都係由低手開始~你有的是器材~已經比一般愛好者有較好的基本盤~慢慢來吧,他日你都會變高手~
謝謝. :)

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週二 19 8月, 2014 08:34

Good shot.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客