天氣好,又影ngc7662

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

天氣好,又影ngc7662

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 01:20

估唔到ngc7662光度咁集中,比m57仲易睇到!
我自製鏡目視又得,toucam都得喎!
影到200幾張frames,noise好勁,影緊darkfarmes,未process.
好心急想知影成點.

頭像
Cindy
夸克星

Re: 天氣好,又影ngc7662

文章 Cindy » 週一 18 8月, 2003 01:26

嘩~ wah!天台直擊報道~
Wah! 寫:估唔到ngc7662光度咁集中,比m57仲易睇到!
我自製鏡目視又得,toucam都得喎!
影到200幾張frames,noise好勁,影緊darkfarmes,未process.
好心急想知影成點.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 02:14

剛剛影左ngc7009,係第一次影佢,亦係一個藍色的行星狀星雲.
所有相都唔會今晚process.明天睇下如何.

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週一 18 8月, 2003 02:24

其實, 咩係ngc呢?
佢後面果4個數目字係點樣定出黎既呢?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 03:18

ngc=New Generation Catalogue
點來就唔清楚...

剛才又影左m32同Uranus.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 16:20

散光自製鏡加智通barlow影火星.
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 18 8月, 2003 17:03

Cindy
發表於: 星期一 八月 18, 2003 2:24 am 文章主題:

--------------------------------------------------------------------------------

其實, 咩係ngc呢?
佢後面果4個數目字係點樣定出黎既呢?
依書所述如下......

M=(Messier Catalogue)
"Messier Catalogue"有不少錯誤,天體數量不完整, 因此後來發展出多種不同目錄...

NGC (New General Catalogue)
由北愛爾蘭的天文台台長--丹麥天文學家杜雷亞(Dreyer),於1888年
改編"General Catalogue(GC)"共增補了約3000個新的星雲..星團.
"New General Catalogue" - 共7840個星雲.星團, 依赤經的順序排列而成.

e.g. M42 = NGC1976, M57 = NGC 6720

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 20:04

噢,記錯左個General做Generation添!!!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 18 8月, 2003 21:47

Wah! 寫:散光自製鏡加智通barlow影火星.
都ok呀, 望落又唔覺有好嚴重嘅散光.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 21:48

因為我用手收細佢得返三四吋喳!!! _"
我影NGC時,因為想佢光d,所以唔用手擋住,呢個時候d星點就可以嚇死人!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 18 8月, 2003 21:52

Wah! 寫:因為我用手收細佢得返三四吋喳!!! _"
我影NGC時,因為想佢光d,所以唔用手擋住,呢個時候d星點就可以嚇死人!
你可否形容嚇點樣嚇死人, 焦點內外的影像如果?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 22:30

用以下的例子"形容"啦!
保證核突,否則唔使俾錢我~~~~ 8) 8) 8)

全部10秒曝光,stack的相片數不定,由23張(M32)至2百幾張(NGC7662)都有.
附加檔案
因為用左2x barlow後個視場窄左,無光星可以對焦,所以最後都係無用到.二百幾張影出來都見到星雲入邊的"C"字形兜兜.
土星狀星雲!
之前水口用C-8睇過,但唔記得個NGC數,估唔到今次誤打誤撞影到?仲要係影完上網搵返資料先至知!
當時不禁嘆左句:"原來係你!"
今次想影埋M43,但係M43比M42中心暗好多...
影唔曬M31,唯有影下M32~
最後由 Wah! 於 週二 19 8月, 2003 15:04 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 22:34

最核突都係天王星(右邊藍色星)!
想影佢個幾粒衛星(13等以下),最後失敗左...
附加檔案

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 18 8月, 2003 22:43

嘩!!
原來QV-2900都有人用來影到個土星狀星雲呀!!!!

http://homepage3.nifty.com/shado/library/ngc7009.htm

圖檔

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客