PTC 試nano tracker拍獵人

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
vegabort
中子星

PTC 試nano tracker拍獵人

文章 vegabort » 週四 02 1月, 2014 19:05

新玩具到手,是比手掌還要小的 Nano-Tracker,不過嬌小的它也有2kg的負重能力,正好用來一試新買的第二套 EOS M 和 50mm f/1.8,在粗略估極下拍1~2分鐘也沒有拖線,絕對是旅行良伴,我就用它來拍獵戶座,想不到在香港拍一分鐘單張多張,疊合處理後也可見到巴納德環和神仙魚星雲,不過50mm未夠Wide包容不了全條魚,用40mm餅鏡拍會更適合。而且用了filter加上膠鏡內反射嚴重,起晒光暈好肉酸。

拍攝資料
Camera : Canon EOS-M mod.
Telescope/Lens : f/2 @ Canon 50mm f/1.8
Filter : Astronmik CLS
ISO : 1600
Tracking Mount : Nano-Tracker
Autoguide : none

Total Exposure Time : 1min x 66 (Ground 1min)
w Dark Frames, Bias Frames
process w DSS,PI, PS5
附加檔案
IMG_0035 tm jpg.jpg
IMG_0035 tm jpg.jpg (316.02 KiB) 已瀏覽 8739 次
PTC orion tm jpg.jpg
PTC orion tm jpg.jpg (497.17 KiB) 已瀏覽 8739 次

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 02 1月, 2014 19:27

[Good Job]

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週四 02 1月, 2014 22:36

[Good Job] 好掂呀師兄

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 02 1月, 2014 23:01

好嘢...

年多前都在PTC用nanotracker拍過巴納德理 :D
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 497#252497

器材:http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=26075

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 02 1月, 2014 23:15

鬼斧神功 PS 後制 。
驚歎又羨慕 ! [完美計劃]

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週五 03 1月, 2014 18:56

Well Done!!
我就原地踏步!!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 03 1月, 2014 20:56

marco1415 寫:Well Done!!
我就原地踏步!!
又何止你一個人呢,小弟都差不多呢… :oops: :oops: :oops:

ter038
星際雲

文章 ter038 » 週二 11 2月, 2014 16:30

c hing...想問下le個nano tracker設定...操控容易嗎??
小弟想試玩好耐ga la...但係大型getracker真係太貴la...
le個好岩我...
可以話我知係邊到買嗎??PM我都得ga wo...
因為我係澳門ge c弟...唔係禁識路...
用緊canon 550D...可以影到嗎??

ter038
星際雲

文章 ter038 » 週二 11 2月, 2014 16:31

c hing...想問下le個nano tracker設定...操控容易嗎??
小弟想試玩好耐ga la...但係大型getracker真係太貴la...
le個好岩我...
可以話我知係邊到買嗎??PM我都得ga wo...
因為我係澳門ge c弟...唔係禁識路...
用緊canon 550D...可以影到嗎??

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週二 11 2月, 2014 16:43

我的是經tan14 (www.tan14.com)由日本購入, 他曾有存貨, 現在不見了, 價錢其實和大陸淘宝買的iOptron SkyTracker差不多, SkyTracker重一點, 但己有仰角和水平角調教, 也有極軸鏡。

用這類小型追蹤儀, 重要的是用什麼鏡頭而不是什麼相機機身, Canon三位數的膠殼機都可以用。

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客