用小 mount unguided 的 M42

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

用小 mount unguided 的 M42

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 20 1月, 2015 19:15

Camera: Canon 1000d Mod
Lens - Canon FD 300mm at f2.8 using an adaptor
宇龍光電 UHC APS-C clip filter
ISO 800
60 sec x 15
Dark x 5
Vixen GP2 mount
Unguided
18-Jan-2015 19:47
Location - 粉嶺
DSS 3.3.2 / PS CS4.1

Adjust only levels and crop

圖檔
最後由 大黃傻貓GARFIELD 於 週二 20 1月, 2015 19:16 編輯,總共編輯了 1 次。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 20 1月, 2015 19:16

add oil ! [Good Job]

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週三 21 1月, 2015 01:49

我都係用呢個小 mount 嚟影嫁 :lol:
[Good Job]

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 21 1月, 2015 11:24

而家 tracking 唔係問題,係改善對焦。
我發覺對住無論相機觀景器或 live view,都十分難對焦。
要出動 Backyard EOS

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 21 1月, 2015 11:38

大黃傻貓GARFIELD 寫:而家 tracking 唔係問題,係改善對焦。
我發覺對住無論相機觀景器或 live view,都十分難對焦。
長焦可用Bahtinov mask。

Backyard EOS絕對好使好用, 看著FWHM的星點數字辦事, 短焦也不成問題。另它可以直接控制鏡頭的對焦馬達, 方便程度無與倫比。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 21 1月, 2015 13:17

鄧登凳 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:而家 tracking 唔係問題,係改善對焦。

Backyard EOS絕對好使好用, 看著FWHM的星點數字辦事, 短焦也不成問題。另它可以直接控制鏡頭的對焦馬達, 方便程度無與倫比。
我用嘅係望遠鏡同中古 manual 鏡,試下小白睇下効果都好

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週三 21 1月, 2015 18:04

鄧登凳 寫:

請問鄧sir, Backyard EOS 要收費嗎?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 21 1月, 2015 18:14

Marantz 寫:

有一個月試用, 長期用要收費。

有些冷凍改裝機會跟機送一套, 但按道理是羊毛出在羊身上。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 21 1月, 2015 18:15

Marantz 寫:
鄧登凳 寫:

有30日免費使用。買亦唔貴。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 21 1月, 2015 18:15

鄧登凳 寫:
Marantz 寫:

有一個月試用, 長期用要收費。

有些冷凍改裝機會跟機送一套, 但按道理是羊毛出在羊身上。
我嘅冷凍改裝機有一套。

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 36 位訪客