M42 + Running Man Nebula!

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週五 23 1月, 2015 16:29

用Raw 的,
可能我唔識操作,
在DSS 變換RGB 連後面天空都過綠過藍。

我明天會將部mod 450D 連CLS在日光下做一次custom WB, 將output調到同肉眼睇嘅一至, 再試吓影。

但下星期開始多雲了。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 1月, 2015 16:37

arsenal_hk 寫:前日影完M42 ,
用內置CLS, DSS叠完 output 全紅色的, 冇藍灰白。

鄧sir叫我調效White balance.

我昨晚將日光WB 再shift 向藍綠幾格。
CLS, DSS出來一樣係全紅。

我係咪應該在日光下 做一次 custom WB?
希望各位師兄賜教。 [無力感]
你不如俾你DSS 後(用 RAW 疊)嘅檔案(TIF)俾各位師兄研究?顔色可以執得到。
唔介意嘅,俾我用 PS 試下?
(PS, 選擇 Adjustment, Levels, RGB 分別調)

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 1月, 2015 16:39

arsenal_hk 寫:用Raw 的,
可能我唔識操作,
在DSS 變換RGB 連後面天空都過綠過藍。

我明天會將部mod 450D 連CLS在日光下做一次custom WB, 將output調到同肉眼睇嘅一至, 再試吓影。

但下星期開始多雲了。
要影得今晚,聽日開始多雲:
華 南 沿 岸 天 色 普 遍 晴 朗 。 同 時 , 覆 蓋 南 海 北 部 的 雲 帶 正 逐 漸 靠 近 廣 東 沿 岸 。
本 港 地 區 今 晚 及 明 日 天 氣 預 測

漸 轉 多 雲 。 早 晚 有 一 兩 陣 微 雨 , 日 間 部 分 時 間 天 色 明 朗 。 氣 溫 介 乎 15 至 19 度 。 吹 和 緩 至 清 勁 偏 東 風 。

展 望 : 星 期 日 大 致 多 雲 , 初 時 有 一 兩 陣 微 雨 。 隨 後 一 兩 天 部 分 時 間 有 陽 光 及 較 為 潮 濕 。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 1月, 2015 16:43

Marantz 寫:多謝各師兄欣賞,小弟住元朗近大帽山八鄉,我都不太清楚是否偏紅,但我用自定白平衡,再於DSS調高飽和度至約20%,加少少光亮及反差調校,見得人就是了……
你幅圖已經好多 data同細節,如果你識用 PhotoShop 執,會更好。

你俾呢度PS高手師兄執,應該顯示到更加多嘅嘢㗎。

頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週五 23 1月, 2015 16:52

多陳Garfield 師姐出手相助,

我應該點俾個file妳?

[跪拜禮]

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 1月, 2015 16:53

arsenal_hk 寫:多陳Garfield 師姐出手相助,

我應該點俾個file妳?

[跪拜禮]
Check PM

頭像
arsenal_hk
主序星

文章 arsenal_hk » 週五 23 1月, 2015 17:05

晚一點send給妳, 多謝師姐。

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 1月, 2015 17:58

arsenal_hk 寫:前日影完M42 ,
用內置CLS, DSS叠完 output 全紅色的, 冇藍灰白。

鄧sir叫我調效White balance.

我昨晚將日光WB 再shift 向藍綠幾格。
CLS, DSS出來一樣係全紅。

我係咪應該在日光下 做一次 custom WB?
希望各位師兄賜教。 [無力感]
查過資料,調效White balance唔係咁簡單。

http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/CUSTOMWB.HTM

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週五 23 1月, 2015 19:14

大黃傻貓GARFIELD 寫:
Marantz 寫:多謝各師兄欣賞,小弟住元朗近大帽山八鄉,我都不太清楚是否偏紅,但我用自定白平衡,再於DSS調高飽和度至約20%,加少少光亮及反差調校,見得人就是了……
你幅圖已經好多 data同細節,如果你識用 PhotoShop 執,會更好。

謝謝讚賞,我這個小學雞要一步步來,PS是我的下一步,若有師兄執相實屬榮幸!

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週五 23 1月, 2015 21:28

Marantz 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:

謝謝讚賞,我這個小學雞要一步步來,PS是我的下一步,若有師兄執相實屬榮幸!
你太謙啦。你幅相嘅累積 exposure時間好長,好多 data,唔執靚有啲浪費。你可以留番幅相,遲啲有PS嘅時候拎番出嚟抄嗰copy玩下,你就知道好好玩嘅啦。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 23 1月, 2015 21:34

anyone 寫:很美。 [Good Job]
X4

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客