昨晚M42

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
kurt
紅巨星

昨晚M42

文章 kurt » 週四 18 11月, 2004 12:54

FS60C+300D
ISO1600
30"

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 18 11月, 2004 13:13

看不到圖片?

頭像
yan886
紅巨星

Re: 昨晚M42

文章 yan886 » 週四 18 11月, 2004 15:59

kurt 寫:FS60C+300D
ISO1600
30"
昨晚本人睇書睇到成12時:40分,終於支持不住要訓了。可是正當我走到window時,望出去.....我即時呀左一聲。因為我見到天極清....連雙子座的北河三、二都在光害嚴重的天區出現。最令我驚訝的是我竟然見到成個獵戶座橫向我眼前,這都不再意了,我竟然以眼睛見到m42.....,在這光害嚴重的地區見到m42是非常旱見。我馬上急不及待,出動我支76mm反射望遠鏡去望佢,經過55分鐘的努力後,我成功見到m42.....這是我人生中第一次睇到deepsky。

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週四 18 11月, 2004 16:00

睇到m42的感受:我真的無法形容......只可以用兩個字,就是壯觀。雖然好暗淡...都曾經幾次以為佢地係星團,因為中心部都有數粒星存在。我當時只是用12.5mm目鏡(56倍)竟然見到好大的m42。而且直得一談的是,m42下面有很多很多亮星.....佢地全部都好接近....搞到我以為見到m45。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 18 11月, 2004 21:31

恭喜~~ ^^
自己搵倒 m42 來睇係咪好有滿足感呢~?
m42 0既視場係好大, 而且夠光. 所以就算望遠鏡倍率不太高, 只要天夠清, 都可以見好非常壯觀0既雲氣. ^^

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週四 18 11月, 2004 21:37

豆豸苗 寫:恭喜~~ ^^
m42 0既視場係好大, 而且夠光. 所以就算望遠鏡倍率不太高, 只要天夠清, 都可以見好非常壯觀0既雲氣. ^^
係呀.....不過我覺得未足夠....我想挑戰m1、m27、ngc7293、m104、m61、

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 18 11月, 2004 21:40

好呀~ 呢排或者可以試下搵雙子同御夫0既星團. ^^

頭像
yan886
紅巨星

文章 yan886 » 週四 18 11月, 2004 21:41

豆豸苗 寫:好呀~ 呢排或者可以試下搵雙子同御夫0既星團. ^^
是的.....不過昨晚的m42我已經搵左55分鐘....睇怕我所定o既目標未必可以短期之內完全。

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週四 18 11月, 2004 22:15

努力呢~
你令我記起第一次唔覺意搵到土星時ge喜悅~~

頭像
獵戶四十二
主序星

文章 獵戶四十二 » 週四 18 11月, 2004 23:57

呀, 琴晚我都見到m42那幾粒星仔, 但係太累喇, 我最後都冇開到支鏡嚟睇, 聽到豆貓咁講, 我放假一定要開支鏡試下!

頭像
kurt
紅巨星

SORRY

文章 kurt » 週一 22 11月, 2004 01:51

sorry
附加檔案

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週一 22 11月, 2004 02:01

FS60C+300D
ISO1600
30"
高手們比D意見!

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週一 22 11月, 2004 16:33

點解咁光?
*******SYY HOPPER*******

dobs
夸克星

文章 dobs » 週一 22 11月, 2004 17:09

yan886 寫:
係呀.....不過我覺得未足夠....我想挑戰m1、m27、ngc7293、m104、m61、
Dear yan886,
Some of the objects that you mention are quite hard to find or too dim for beginner. As a beginner, I recommend you to find these objects first:

Autumn and winter:
M31, M34, M35, M36, M37, M38, M41, M42, M43, M45
Mel.20, Mel 25, Cr 65, Cr 70 (the belt of Orion)

Spring and summer:
M4, M5, M6, M7, M8, M11, M13, M24, M39
Mel.111

And others.

I think that everyone have the ability to find out all of these objects. These objects can challenge your observing skills and star hopping skill. Beside, they are so beautiful.

I think you will become a veteran observer. Keep on!

Regards,
dobs

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 22 11月, 2004 17:35

謝謝 Dobs 的提議. 對初學者很有幫忙呢. ^^

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 34 位訪客