梅西攝星行 : 獅子座三重星系 Leo Triplet (NGC3628 ,M6 (update16/3/2017)

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 29 1月, 2017 10:57

willis 寫:
noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:中間125SD,f/3.9 用mono5D3 拍L ,narrow band ,上面支89ed,f/4 用5D2 拍RGB ,最頂個支50做guider,咁影個效率幾好,一個DSO拍到3晚個曝光量都已經唔錯啦 :)
這方法很好,但我要買個AZEQ6先。$$$
好天時間唔多,就算有極品 Tak 、TMB/APM,都唔夠曝光量,咁玩法就算Borg 、普通鏡都可以有唔錯效果 :)

隻AzEq6 真係唔錯,loading 又大,tracking 算幾準,貪心小小放4支89ed 都完全無問題 。
好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]
一於放大個QE啦 [Good Job]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週一 30 1月, 2017 09:45

星點移除哈勃色版IC443水母星雲

拍攝星體: IC443水母星雲
拍攝日期 : 29/10/2014 ,14/10/2015
地點 : 梅西
望遠鏡 HyperStar C11 f/2 ,
赤道儀 : AZ-EQ6
相機 : SX-H694 (-5℃),
濾 鏡 : Baader Ha ,SII,OIII
曝光資料 : Ha: 1x1 ,300sx 25 (2014) ,SII: 1x1 ,300sx22(2014) , OIII: 1x1 ,300sx39 (2015) ,
導星 : Orion Guider Kit/Qhy 5 (2014),
影像處理: PI、PS-CC

圖檔

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 30 1月, 2017 21:33

[Good Job] 好圖! [Good Job]

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週一 30 1月, 2017 21:34

[Good Job] [Good Job]

頭像
A/45
白矮星

文章 A/45 » 週二 31 1月, 2017 18:22

Extremely impressive flaming jellyfish!

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 31 1月, 2017 20:16

noodle 真係大把貨。

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週三 01 2月, 2017 08:41

funoooo 寫:noodle 真係大把貨。
都7788 啦 .......

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 01 2月, 2017 10:12

noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:中間125SD,f/3.9 用mono5D3 拍L ,narrow band ,上面支89ed,f/4 用5D2 拍RGB ,最頂個支50做guider,咁影個效率幾好,一個DSO拍到3晚個曝光量都已經唔錯啦 :)
好天時間唔多,就算有極品 Tak 、TMB/APM,都唔夠曝光量,咁玩法就算Borg 、普通鏡都可以有唔錯效果 :)

隻AzEq6 真係唔錯,loading 又大,tracking 算幾準,貪心小小放4支89ed 都完全無問題 。
好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]
AZEQ6嘅前身EQ6的確好「大力」,我前日終於 setup 咗喺天台,將會喺天台長放,放我最重嗰支 ED127,佢就舉重若輕,我抬EQ6嗰吓真係「舉重」。
[壓力]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週三 01 2月, 2017 10:17

大黃傻貓GARFIELD 寫:
noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:
willis 寫:

好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]
AZEQ6嘅前身EQ6的確好「大力」,我前日終於 setup 咗喺天台,將會喺天台長放,放我最重嗰支 ED127,佢就舉重若輕,我抬EQ6嗰吓真係「舉重」。
[壓力]
咁就要上淘寶買返條線,安裝返個eqmod 用 joystick手制玩,同enable 個PEC ,tracking 會準好多 :)

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 01 2月, 2017 18:08

noodle 寫:
noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:
willis 寫:

好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]
[壓力]
咁就要上淘寶買返條線,安裝返個eqmod 用 joystick手制玩,同enable 個PEC ,tracking 會準好多 :)
For PEC,要 training 嗎?

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週三 01 2月, 2017 18:16

noodle 寫:
noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:
willis 寫:

好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]
[壓力]
好似平時影相開個 phd guiding ,不過enable 個 PEC record ,佢就會一邊guide 一邊做紀錄,記左幾個cycle 後就自動行,你save 起佢下次就可即開即用

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週三 01 2月, 2017 18:19

超易用 :D
唔駛好似早年搞 pempro、pecprep 咁,搞一輪都唔知得唔得

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 01 2月, 2017 21:37

noodle 寫:
noodle 寫:
noodle 寫:
willis 寫:
noodle 寫:
willis 寫:

好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]
[壓力]
好似平時影相開個 phd guiding ,不過enable 個 PEC record ,佢就會一邊guide 一邊做紀錄,記左幾個cycle 後就自動行,你save 起佢下次就可即開即用
感謝指教。但係要等天公造美。

johnshek2011
主序星

文章 johnshek2011 » 週二 07 2月, 2017 09:20

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 07 2月, 2017 18:01

梅西攝星行 ---- IC 2087

大部份時間都忙著整理 C11/RH200 ,支鏡仔唯有 "Hea"住影 。
IC 2087 附近的分子雲實在非常"肥沃" ,有時間的話得好好開墾 :)

拍攝星體: IC 2087
拍攝日期 : 30Dec.2016-1an 2017
地點 : 梅西
鏡頭: CZ 135mm f/2 @ f/2.8
相機; Sony A7R (mod.)
濾 鏡 : Baader UV/IR
曝光資料 : 300sx181 ,iso800
影像處理: PI、PS-CC

圖檔

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客