戶外流動電池一問

行星、深空天體、星野攝影等
lewiso1127
星際雲

戶外流動電池一問

文章 lewiso1127 » 週六 25 2月, 2017 17:22

本人是初哥,主要使用CEM25 做MOUNT,亦會使用NOTEBOOK 做導星,遲一點可能會用埋 QYHCCD 183C 的冷凍相機。我本身買了個車電,但實在很重,聽聞現在新出的一些車用的JUMP STARTER,輕便得來輸出亦很大,請問能否同時間使用在以上的器材上呢? 或者各位師兄有沒有推介呢?謝謝。

johnshek2011
主序星

文章 johnshek2011 » 週日 26 2月, 2017 09:10

師兄好:

小弟都是用CEM 25 配以下一種電池「電將軍」(見附圖),容量13600MAH,其容量足使赤道儀運作7至8小時。而這種電池亦可以作為筆記電腦電池,亦可用作CCD之電池,電池重量僅500克左右。希望相關資訊可幫助師兄。
附加檔案

lewiso1127
星際雲

謝謝師兄

文章 lewiso1127 » 週日 26 2月, 2017 22:33

謝謝師兄!!很有用的資料。

lgwong
原恆星

文章 lgwong » 週一 27 2月, 2017 00:35

johnshek2011 寫:師兄好:

小弟都是用CEM 25 配以下一種電池「電將軍」(見附圖),容量13600MAH,其容量足使赤道儀運作7至8小時。而這種電池亦可以作為筆記電腦電池,亦可用作CCD之電池,電池重量僅500克左右。希望相關資訊可幫助師兄。
我有舊差不多嘅,但係notebook都差唔滿一次喎。

johnshek2011
主序星

文章 johnshek2011 » 週一 27 2月, 2017 07:47

是的,這種電拿來供電給NOTEBOOK,最多只能供7成左右,用來供電給冷凍CCD,亦玩不到多個小時(可能我部SBIG超級食電,在周圍環境大約18-20度氣溫下,SET -5C亦只能玩到3小時)。但用來供電予赤道儀是沒有問題,之前試過帶出街供電給MEADE LX 90 8吋鏡,最少玩到半晚。

terrycyc0214
原恆星

文章 terrycyc0214 » 週一 27 2月, 2017 11:41

我使用這款鋰電(見附圖), 師兄可參考。[/img]
附加檔案

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 27 2月, 2017 12:02

淘寶有啲戶外聚合物電,有60AH....

https://world.taobao.com/item/449997787 ... p7hism049c

lewiso1127
星際雲

文章 lewiso1127 » 週二 28 2月, 2017 22:52

好勁咁WOR!!~~
多謝各位師兄意見,已訂了個試試。!~

ESLL
星際雲

文章 ESLL » 週三 01 3月, 2017 09:21

lewiso1127 寫:好勁咁WOR!!~~
多謝各位師兄意見,已訂了個試試。!~
等師兄的使用報告 :)

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週四 02 3月, 2017 13:52

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1 ... 2bbbo186c6

我係用呢種, 細細舊,方便帶, 1舊6800mA都玩到好耐

RaymondCY
紅巨星

文章 RaymondCY » 週四 02 3月, 2017 15:34

將來如要攜帶上飛機到外地使用,便要留意航機對這類"備用鋰電池"的規定.
包括容量"Wh",件數,包裝處理等,還要有原廠數據摽示.

舉例香港某公司的規定:
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_TW/ ... eries.html

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 02 3月, 2017 19:17

航空公司的規定, 多用Wh(瓦特小時)來描述限額。

市面的鋰要多用mA, 其實是mAh(毫安倍小時)來描述容量, 1000mAh=1Ah(安倍小時)。

兩者要轉換, 還需知道電池的電壓, 一般固定電壓的電池, 多用輸出電壓計容量, 例如12V(伏特)的6800mAh, 即6.8Ah, 容量是12V X 6.8Ah = 81.6Wh(可以上飛機)。而12V 30Ah的電, 容量是12V X 30Ah = 360Wh(上不到飛機了)。

一般可變輸出電壓的電池, 多以鋰電單位基本單位常模電壓來計, 即電壓為3.7V, 13600mAh的可變電壓電池, 其容量是3.7V X 13.6Ah = 50.32Wh。如果你的冷凍機要30W電, 那只能用一小時左右。

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週五 03 3月, 2017 20:34

我用12V30Ah 鋰電只可供ccd,發熱帶一整晚用。notebook 要再用多粒。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 07 3月, 2017 10:33

anthony168 寫:我用12V30Ah 鋰電只可供ccd,發熱帶一整晚用。notebook 要再用多粒。
之所以 Rasberry Pi 嘅 astrohub 咁吸引,就係唔用 notebook 但係起碼有 guiding/telescope control,用細細舊嘅尿袋就搞掂,除咗便攜,佢用嘅手機尿袋可以上飛機。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 07 3月, 2017 12:44

大黃傻貓GARFIELD 寫:
anthony168 寫:我用12V30Ah 鋰電只可供ccd,發熱帶一整晚用。notebook 要再用多粒。
之所以 Rasberry Pi 嘅 astrohub 咁吸引,就係唔用 notebook 但係起碼有 guiding/telescope control,用細細舊嘅尿袋就搞掂,除咗便攜,佢用嘅手機尿袋可以上飛機。
見你地講到咁好玩, 早幾日行過華輝買了一套 Pi3 學下玩, 目前祗裝了 Lin guider 亦試了QHY5 II work 到, 但 ASI120mm 仲未攪到, 已裝了 d 乜乜 library 都未得.... 慢慢玩...

其實我用 Macbook Air 夜晚芒開到最暗都可用足一晚, 用 Mgen 做 guiding就更慳電, 純粹貪玩又學多樣野而予。 :)

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客