近期雙子台影嘅M104草帽星系同C/2017 T2彗星

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
韦大宝
紅巨星
聯繫:

近期雙子台影嘅M104草帽星系同C/2017 T2彗星

文章 韦大宝 » 週三 26 2月, 2020 16:21

過年之後,雙子台天氣都唔錯。非常適合天文觀測。使用博冠遠程天文台嘅1501800馬卡嘗試觀測星系M104同彗星C/2017 T2。
目標一、草帽星系M104
M104位於室女座方向,視星等8.0,表面亮度11.6。係為數唔多表面亮度大於12等嘅河外星系。因此使用長焦馬卡拍攝比較有把握。連續觀測幾晚,累計大約12小時曝光。
附加檔案
最後由 韦大宝 於 週三 26 2月, 2020 16:26 編輯,總共編輯了 1 次。

韦大宝
紅巨星
聯繫:

Re: 近期雙子台影嘅M104草帽星系同C/2017 T2彗星

文章 韦大宝 » 週三 26 2月, 2020 16:25

目標二、彗星C/2017 T2 Panstarrs
這粒彗星現時運行於仙后座天區,亮度緩慢增加。而且相對於背景恆星移動速度較慢。彗核測光亮度只得12等,整體亮度大約9等左右。
附加檔案

頭像
Eddy So
夸克星

Re: 近期雙子台影嘅M104草帽星系同C/2017 T2彗星

文章 Eddy So » 週三 26 2月, 2020 21:05

[Good Job] [Good Job]

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週日 01 3月, 2020 13:49

[Good Job]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 47 位訪客