第二次拍火星

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 06 12月, 2005 02:22

XR250 寫:趴Sir, 最近閉關練功 :) 就快可以嚇大家一跳 :)
我而家真係係度閉關練功 :lol:
不過係功課咁解嗜 :cry: :cry:
剛剛趕好一份,仲係沒拍板果隻添 :x

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 06 12月, 2005 02:25

呢粒火星越睇越似魚蛋
:lol:
有另外一粒仲似
不過就post唔到係呢度
條link is here
http://www.astron.sh.cn/cgi-bin/topic.c ... 328&show=0

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 06 12月, 2005 02:36

係呢度要特別多謝XR250借個webcam比我
如果唔係,就咩都影唔到
另外影左幾次我發現一個秘密
即使加了2倍巴羅也可以很容易找到火星
就是先用高倍目鏡找火星,再把火星的影像虛朦化
直到佔滿了3/4的視場,並且影像在正中,這時再把目鏡取出
把2x放進去,就可以比較容易找到火星了
不過另一個問題也出現了,就是不知道怎樣才算對準焦
有內地同好建議用Hartmann Mask
有機會試試

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 06 12月, 2005 10:48

Hartmann Mask 我就未用過,我通常會推高個GAIN及選用快一點的快門,這樣會容易一點對焦,等對好焦先後先調教返適合的gain及快門組合。

johnsonlee
中子星

文章 johnsonlee » 週二 06 12月, 2005 20:00

Tarepanda 寫:事情是這樣的昨晚我先後拍了金星和月亮,當時環境糟透了 ,周圍都是高燈,...........................................就算拼了也要拍下去了。最後在又冷又險的情況下完成了這張火星圖。
haha有趣的經歷........捨身護鏡haha :lol:
那A君都好有想像力!!!!!!!!!

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客