Moon 03-10-18

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 19 10月, 2003 23:49

其實 Wah! 發覺合成 ToUcam 影出0既月亮比起佢上次用 spotting scope 的 容易.
因為ToUcam 範圍細, 場曲少, 邊緣冇乜變形, 所以每張之間好易吻合. 唔係想像中咁難同咁花時間. 我諗我地一齊大約用左一個鐘就合成完. 同 stack 一輯行星相時間可能都差唔多.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週日 19 10月, 2003 23:53

係呀,比起之前用左一個月影的"月曆"係容易好多呀!Subaru兄實在太誇喇...

剛才用Neatimage除去相中的noise,好似睇落靚返少少.
附加檔案
最後由 Wah! 於 週日 19 10月, 2003 23:59 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 19 10月, 2003 23:57

張 plato 好似浪漫左0的喎... ^^|||
最後由 豆豸苗 於 週一 20 10月, 2003 00:14 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 19 10月, 2003 23:59

豆豸苗 寫:其實 Wah! 發覺合成 ToUcam 影出0既月亮比起佢上次用 spotting scope 的 容易.
因為ToUcam 範圍細, 場曲少, 邊緣冇乜變形, 所以每張之間好易吻合. 唔係想像中咁難同咁花時間. 我諗我地一齊大約用左一個鐘就合成完. 同 stack 一輯行星相時間可能都差唔多.
我真係要學嚇妳地d image processing技巧, 我上次攪咗好耐先砌好廿幾張.

不過我係先疊後砌, 砌完重有好多駁位及光暗要執.

你可不可以教教晚輩點用feather, 去smooth d駁位呀?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 20 10月, 2003 00:05

oh... 過獎呢....... 用 photoshop 係本行... 唔識的話會比人炒的. ^^|||

至於天文上0既 image processing. Wah! 既經驗比我多呢.
不過有些 image processing 0既做法, 如 feathering, 係可以 automatic 0的咁做. 遲0的得閒可以寫番多0的出來大家研究研究.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 20 10月, 2003 00:07

豆豸苗 寫:張 pluto 好似浪漫左0的喎... ^^|||
其實我覺得係放得太大, 所以影像較柔. 解像力及反差始終係受diffraction所限制, 而且放得太大, s/n ratio會下降, 影響了層次和反差, 所以extended object是不能在影像質素無影響下, 無止境地放大.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 20 10月, 2003 00:12

所以想遲d cool個cam來提升返個s/n ratio,應該可以用到5x barlow吧?!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 20 10月, 2003 00:21

Wah! 寫:所以想遲d cool個cam來提升返個s/n ratio,應該可以用到5x barlow吧?!
冷凍CCD只可增加s/n ratio, 其實放大d只不過係increase sampling ratio, 放得太大, MTF會很低, imaging media好難再分辨到反差的分別.

以在下膚淺的理解, 理論上sampling ratio是2已經足夠, 不過以自己的practical experience, sampling ratio是3是最optimal, 再大一些並不能improve resolution.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 20 10月, 2003 01:00

咩係MTF呢?(好似好耐之前都問過呢個問題呢~)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 20 10月, 2003 13:53

喂喂喂, 你地呢張lunar mosaic真係非同小可喎, 但你地d語氣講到好似"碎料黎o者"咁o既!! O_o

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 20 10月, 2003 14:02

??? O_o ||| 唔知呢? 真係咁覺得??

我都係第一次咁試咋... 我諗只係少人會成個下弦月影, 影完仲會駁相????? :?

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 20 10月, 2003 14:14

lunar mosaic 通常都係玩半月或眉月o架 (可能係因為可以影少d相). 我從未見過一張相好似你地駁得咁好, 四邊完全拼合, 光度一致, 而且仲要係high resolution!
如果focus可以再較得準d, 張相不論科學及觀賞價值都會好高!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 20 10月, 2003 14:32

其實係果日 seeing 唔錯. 所以都唔算好浪, 所以形狀上係唔難駁得埋的.
而且 capture 出來的相0既光度唔係你想像中差異咁大0架. 基本上駁相時冇較過光度, 只係用左 feather 就拼得好了.

所以呢.... :?
我覺得唔係難0羅, 係少人試0羅. ^^|||

不過點都好啦. 多謝各位. ^^

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 20 10月, 2003 20:15

等下次試下用2.5x barlow影先!

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週二 21 10月, 2003 01:19

高手,勁一個字。

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 51 位訪客