打開窗門影土星!

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 06 2月, 2007 01:31

20070205 14:51UT, C5 + 2x Barlow + UV/IR cut + ToUcam.

圖檔
最後由 Subaru 於 週四 22 3月, 2007 21:17 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 06 2月, 2007 01:58

果然好seeing.
整黑個底色先...
附加檔案

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 06 2月, 2007 13:26

果然好清晰
就是因為seeing
拍行星才不至於變的沉悶

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 06 2月, 2007 13:48

Subaru 寫:20070205 14:51UT, C5 + 2x Barlow + UV/IR cut + ToUcam.

你太本事了.... C5 都影得咁正!
我禽晚都忍唔住上左去影土星, CN212 + 2.5X PM capture 出黎既畫面慘不忍 save. 可能支鏡 Cassegrain mode 未做好 collimation. 另外禽晚我呢邊真係麻麻... 水氣極重, 朝早個地面好似落完雨咁...
最後由 opa 於 週二 06 2月, 2007 14:54 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週二 06 2月, 2007 14:13

The sky was very transparent last night, I can see M42 with my naked eye directly in TKO.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 06 2月, 2007 14:25

最厲害唔係C5,而係個mount。大家有無發覺佢好少寫用乜野mount載C5影toucam? 8)

我估佢係怕誤導觀眾及教壞細路,所以從來無寫過用乜野mount。 8) 8) 8) 8)

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 06 2月, 2007 22:55

opa 寫:CN212 + 2.5X PM capture 出黎既畫面慘不忍 save. 可能支鏡 Cassegrain mode 未做好 collimation. 另外禽晚我呢邊真係麻麻... 水氣極重, 朝早個地面好似落完雨咁...
你試吓到元朗果邊揾農莊果幾位好出名嘅光學技師幫你tune吓支鏡, 上次都係佢地幫我攪咋.
圖檔
農莊的光學技師為望遠鏡調校光軸.

另外, 通常有露水個天都會幾定.
最後由 Subaru 於 週四 22 3月, 2007 21:17 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
starship
紅巨星
聯繫:

文章 starship » 週二 06 2月, 2007 23:15

Subaru 寫:20070205 14:51UT, C5 + 2x Barlow + UV/IR cut + ToUcam.

圖檔
:roll: :roll: :roll:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 06 2月, 2007 23:17

Subaru 寫:
opa 寫:CN212 + 2.5X PM capture 出黎既畫面慘不忍 save. 可能支鏡 Cassegrain mode 未做好 collimation. 另外禽晚我呢邊真係麻麻... 水氣極重, 朝早個地面好似落完雨咁...
你試吓到元朗果邊揾農莊果幾位好出名嘅光學技師幫你tune吓支鏡, 上次都係佢地幫我攪咋.

另外, 通常有露水個天都會幾定.
今晚抬左支鏡落黎, 用原廠工具做完 collimation 再抬番上去再用星盤測試冇大問題跟住 capture 一段 clip 都係未能滿意, 後尾拆個 barlow 出黎睇原來成個面都係手指印, 因為帶病要休息唔攪咁夜, 聽晚再試過...

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 06 2月, 2007 23:33

opa 寫:今晚抬左支鏡落黎, 用原廠工具做完 collimation 再抬番上去再用星盤測試冇大問題跟住 capture 一段 clip 都係未能滿意, 後尾拆個 barlow 出黎睇原來成個面都係手指印, 因為帶病要休息唔攪咁夜, 聽晚再試過...
吓, 即係高精度鏡面變咗極低精度及透光率鏡面, 邊個噤手癢呀?

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週二 06 2月, 2007 23:52

請保重身體.

可惜天氣就快轉差, 請把握時間. 依兩晚雖然seeing唔差, 不過透明度都係so-so.
opa 寫: 今晚抬左支鏡落黎, 用原廠工具做完 collimation 再抬番上去再用星盤測試冇大問題跟住 capture 一段 clip 都係未能滿意, 後尾拆個 barlow 出黎睇原來成個面都係手指印, 因為帶病要休息唔攪咁夜, 聽晚再試過...

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 07 2月, 2007 00:01

Subaru 寫:
opa 寫:今晚抬左支鏡落黎, 用原廠工具做完 collimation 再抬番上去再用星盤測試冇大問題跟住 capture 一段 clip 都係未能滿意, 後尾拆個 barlow 出黎睇原來成個面都係手指印, 因為帶病要休息唔攪咁夜, 聽晚再試過...
吓, 即係高精度鏡面變咗極低精度及透光率鏡面, 邊個噤手癢呀?
講真我都係是是旦旦咁 cal 下佢, 要高精度 & 高倍調校就真係要你出馬 or 請其他專家出手了! :) :)

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 07 2月, 2007 00:13

opa 寫:後尾拆個 barlow 出黎睇原來成個面都係手指印
我都想請教下各位, 呢d光學面如有手指紋應用乜野去清潔呢? 我的自家製牛頓試過用清水沖走表面d塵之後用消毒火酒加乾淨手指輕掃再用蒸餾水沖淨. 而toucam塊ccd就試過用綿棒加火酒輕抺. 其實我咁做法係咪唔係咁好呢?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 08 2月, 2007 00:39

opa 寫:講真我都係是是旦旦咁 cal 下佢, 要高精度 & 高倍調校就真係要你出馬 or 請其他專家出手了! :) :)
如果opa兄肯屈就, 可以俾在下見識吓你支靚鏡, 就梗係求之不得啦, 只怕達唔到你要求的水準咋.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 10 2月, 2007 23:22

XR250 寫:最厲害唔係C5,而係個mount。大家有無發覺佢好少寫用乜野mount載C5影toucam? 8)

我估佢係怕誤導觀眾及教壞細路,所以從來無寫過用乜野mount。 8) 8) 8) 8)
實情係無乜特別, 整個打開窗門系列係用個TG-SP揹支C5去影.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客