借大鏡影火星

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
Subaru
夸克星

借大鏡影火星

文章 Subaru » 週日 13 7月, 2003 23:53

20030712 18:50UT, C11 + 2x Barlow + UV/IR cut + ToUcam.
附加檔案

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 13 7月, 2003 23:59

:!: :!: :!:
stack 左幾多張? 8)

頭像
Ian
星際雲

文章 Ian » 週一 14 7月, 2003 12:21

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
東宮青龍: 角,亢,氐,房,心,尾,箕.
西宮白虎: 奎,婁,胃,昴,畢,觜,參.
南宮朱雀: 井,鬼,柳,星,張,翼,軫.
北宮玄武: 斗,牛,女,虛,危,室,壁.

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週一 14 7月, 2003 15:22

Looks like got double shadow??? Or my eyes today got problem?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 14 7月, 2003 20:27

呢張係我影o既......就好lu... :lol: :lol: :lol:
圖檔

比較之下,又真係好似Subaru張相有少少左右重影添~係stacking問題還是unsharp mask問題呢??
不過睇落又有點似係真實地形......
費解...

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 14 7月, 2003 22:09

universe24 寫:Looks like got double shadow??? Or my eyes today got problem?
Wah! 寫:比較之下,又真係好似Subaru張相有少少左右重影添~係stacking問題還是unsharp mask問題呢??
費解...
其實剛剛process完個影像我都懷疑有d重影, 特別係大流沙的右手面, 不過我見其他同好影果d右手面都好似有d黑色的一點點.

其實現在用stacking再加勁sharpen技術, 是唔多唔多少有點兒夾硬谷d features出來, 我也不排除d影像有artifacts. 我可以說這些數碼影像跟目視的效果相去甚遠, 用目視跟本唔會有噤高反差.

而且這張相還未達水準, 我覺得只有六十分, 下次如有機會我會盡量再影好d嫁啦.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 14 7月, 2003 22:11

豆豸苗 寫::!: :!: :!:
stack 左幾多張? 8)
唔記得exactly, 千五至千八張度啦.

訪客

文章 訪客 » 週五 18 7月, 2003 02:51

Wah! 寫:比較之下,又真係好似Subaru張相有少少左右重影添~係stacking問題還是unsharp mask問題呢??
費解...
乜野叫重影 :?: :?: :?:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 18 7月, 2003 02:55

重影即係指鬼影呀...

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客