太 空 館 - 天 文 望 遠 鏡 製 作 (磨鏡班2008)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

太 空 館 - 天 文 望 遠 鏡 製 作 (磨鏡班2008)

文章 layanata » 週六 29 3月, 2008 20:44

天 文 望 遠 鏡 製 作
Astronomical Telescope Making

( 粵 語 講 解 conducted in Cantonese)
編 號 : 0802

「 天 文 望 遠 鏡 製 作 」 共 分 七 個 講 座 及 六 次 實 習 。 內 容 包 括 : 光 學 望 遠 鏡 的 原 理 及 構 造 、 反 射 式 望 遠 鏡 的 磨 製 和 測 試 、 赤 道 式 天 文 望 遠 鏡 腳 座 和 附 件 的 製 作 與 調 校 等 。 在 實 習 期 間 , 學 員 將 會 學 習 製 造 一 具 12 厘 米 口 徑 的 反 射 式 天 文 望 遠 鏡 。

講 者 : 黃 隆 先 生 及 鄭 家 輝 先 生 ( 坐 井 會 資 深 會 員 )
導 師 : 蔡 建 華 先 生 ( 坐 井 會 資 深 會 員 )

講 座 日 期 : 2008 年 5 月 15 日 、 22 日 、 29 日 、 6 月 5 日 、 12 日 、 19 日 及 26 日 ( 星 期 四 )

講 座 時 間 : 下 午 7 時 至 8 時
講 座 地 點 : 演 講 廳

實 習 日 期 : 2008 年 5 月 25 日 、 6 月 1 日 、 8 日 、 15 日 、 22 日 及 7 月 13 日 ( 星 期 日 )

講 座 時 間 : 上 午 10 時 至 下 午 12 時 30 分 或 下 午 2 時 至 4 時 30 分

講 座 地 點 : 地 庫 活 動 室

名 額 :
40 人*

學 費 :
港 幣 550 元**
實 習 套 件 :
自 備 ( 每 套 實 習 套 件 約 600 元 , 電 鍍 費 用 約 100 元 , 講 者 會 於 第 一 課 時 安 排 學 員 購 買 套 件 及 繳 交 所 須 費 用 )

報 名 辦 法 : 請 參 閱 報 名 表 格

查 詢 電 話 : 2734 2711 〔星 期 一 至 五 : 上 午 九 時 至 下 午 一 時 , 下 午 二 時 至 五 時〕

報 名 日 期 : 4 月 1 日 開 始 接 受 報 名
名 額 有 限 , 先 到 先 得

報 名 表 格 :
可 於 太 空 館 詢 問 處 索 取 或 按 此 下 載

* 參 加 者 須 年 滿 十 五 歲
** 博 物 館 入 場 証 持 有 人 九 折 優 惠 , 全 日 制 學 生 、 殘 疾 人 士 和 60 歲 或 以 上 長 者 半 價 優 惠

小倫
原恆星

文章 小倫 » 週六 29 3月, 2008 21:45

等佢好耐 la ~
QQ

謝謝大大的消息 ~
QQ ^^

小倫
原恆星

文章 小倫 » 週六 29 3月, 2008 21:48

想請問一下,
如果第 1 堂 上唔到,
會 miss 好多野嗎 ?
@@

比唔到 實習套件 錢 ........... 會點 ar ~
XD

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週六 29 3月, 2008 23:55

當然最好上齊啦, 但係如果真係上唔到, 睇返notes同上黎問下都冇問題.

呀! 最重要係, 講者就係我地天文論壇的壇主Wong Sir了.
另外鄭家輝先生同蔡建華先生都係我地既資深會員.

錢既問題, 我唔係咁清楚, 你可以直接PM問下黃sir的意見.

小倫
原恆星

文章 小倫 » 週日 30 3月, 2008 01:50

layanata 寫:當然最好上齊啦, 但係如果真係上唔到, 睇返notes同上黎問下都冇問題.

呀! 最重要係, 講者就係我地天文論壇的壇主Wong Sir了.
另外鄭家輝先生同蔡建華先生都係我地既資深會員.

錢既問題, 我唔係咁清楚, 你可以直接PM問下黃sir的意見.
i see ~ isee ~

謝謝 ~

第 1 堂 無計 ~
撞 arm 學校考試 ~ 一定要去 ~ XD

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 09 4月, 2008 22:39

max_kwok
主序星

文章 max_kwok » 週三 09 4月, 2008 23:37

頭幾堂都仲係final中
又一年與我無緣 [高處不勝寒]

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週三 09 4月, 2008 23:57

我可唔可以黎痴堂架?

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週四 10 4月, 2008 11:57

max_kwok 寫:頭幾堂都仲係final中
所以我當年特登o係考AL o個年報
可以當係試後活動

max_kwok
主序星

文章 max_kwok » 週四 10 4月, 2008 12:14

simonii 寫:
可以當係試後活動
當年冇$$$ [遠目]

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 10 4月, 2008 14:54

Martin馬田 寫:我可唔可以黎痴堂架?

$550 , 太空館多謝你! [三八萌]

問黃sir啦! :wink:

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週四 10 4月, 2008 15:52

max_kwok 寫:
simonii 寫:
可以當係試後活動
當年冇$$$ [遠目]
你有幾多堂上唔到呢?
如果一兩堂, 應該可以追得返d進度

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 10 4月, 2008 16:55

上唔到一兩堂理論堂唔會好大問題.
最緊要上到實習堂, 遇到問題0係堂上/之後上來問清楚.

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週四 10 4月, 2008 19:17

我舊年尾幾堂係中學final exam都照上晒
不過大學就...

頭像
antonycc
原恆星

未收到通知,點算?

文章 antonycc » 週日 20 4月, 2008 15:31

各位好!
我係今年第一年報名參加磨鏡班ge

今個月三號我交o左報名表,到宜家未收到回信,係唔係再要等遲一D?

o個日我遲過五點交,個收集箱封o左膠紙,職員話會幫我處理.我擔心份表會唔會唔見o左,點算? :(

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客