抄了 Wah 的試鏡器

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
Pioneer
星際雲

抄了 Wah 的試鏡器

文章 Pioneer » 週一 30 6月, 2008 00:56

明日開始要修正個 "狗餅" ..... [無辜畫圈圈] [印堂黑黑]
附加檔案
公司部相機無 manual mode .....
影不到個 &quot;狗餅&quot;
拋光六小時後 ....
(after today lesson)
拋光三小時後 ....
(before today lesson)
Tester Back
Tester Front ....

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 30 6月, 2008 09:02

影落睇唔清, 咁望落有無狗餅呢? :roll:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2008 10:15

抄得好~ :lol: :lol: :lol:

不講不知. 其實我地設計呢個試鏡器時, 係預左佢可以做埋佛科的.
只要將光柵換成一片長刀片, 一片短刀片在下做狹縫光源就行了. :wink:

Pioneer
星際雲

文章 Pioneer » 週一 30 6月, 2008 20:26

7 Hrs. Polishing ......
"狗餅" is still here ...... :cry:
附加檔案

magmad
超新星

文章 magmad » 週一 30 6月, 2008 21:34

七小時.. 很有耐力
我覺得已經很不錯了
我只看到很多很幼的條紋,你至少見到幾條較粗的條紋
還未到修正的階級呢!
相信還有好一段時間才步入你的階段

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 6月, 2008 23:35

Pioneer 寫:7 Hrs. Polishing ......
"狗餅" is still here ...... :cry:
唔通個模太軟??? :?
你界坑時0的瀝青會唔會間中自己斷開? 抑或唔會斷好有彈性?

Pioneer
星際雲

文章 Pioneer » 週二 01 7月, 2008 00:00

豆豸苗 寫:
Pioneer 寫:7 Hrs. Polishing ......
唔通個模太軟??? :?
你界坑時0的瀝青會唔會開中自己斷開? 抑或唔會斷好有彈性?
唔........都唔知點講.........
界坑時都好順 , 沒有特別 .....

我懷疑是第五個小時 (i.e, the first Ronchi test image you take) 後再界坑..... 但坑邊突起做成"狗餅" ....

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 01 7月, 2008 00:03

你宜家拋光時, 推動主鏡感覺啜唔啜? :?

Pioneer
星際雲

文章 Pioneer » 週二 01 7月, 2008 00:07

剷走坑邊後再壓模, 今日都拋得好順 .....

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 01 7月, 2008 00:13

你宜家用緊乜野手法拋?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 01 7月, 2008 00:24

仲有... 我想問下你個模幾厚? :?

不過我會試下咁:
反正你中間0的線較窄, 即未夠深, 中間始終要拋走的....
你可以試下用外面窄中間濶0既 W 形或長磨程正心嘗試拋走中間, 睇下可唔可以拋得走狗餅區.

難題.... 唔知其他人有乜意見?

Pioneer
星際雲

文章 Pioneer » 週二 01 7月, 2008 00:50

豆豸苗 寫:你宜家用緊乜野手法拋?
正常 W , 1/3 磨程.....

個模要返公司 check 先知有幾厚 ....

Pioneer
星際雲

文章 Pioneer » 週三 02 7月, 2008 00:16

9.5 hrs ......

"狗餅"問題已經較星期日有明顯改善 ......
低邊問題, 如何處理 ??

Thanks.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 02 7月, 2008 09:52

低邊問題比較難搞, 成因各人不同, 要自己試下不同手法去修正.

你可以想像低邊係鏡邊緣平左, 於是要拋走邊緣入少少一個凸出來的位置, 將鏡中心同鏡邊0既曲率拉返近.

下面幅圖係我之前俾過某年的同學仔作為參考的, 你可以嘗試想像下自己塊鏡要拋走乜野位置, 然後對症下藥.
圖檔

Pioneer
星際雲

文章 Pioneer » 週三 02 7月, 2008 19:57

10 Hr 15 Min ....

For record ...
附加檔案

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客