2009國際天文年

cheungszeleung
星際雲
聯繫:

文章 cheungszeleung » 週一 30 6月, 2008 22:57

路邊天文是其中一個主打項目,details 還要confirm,但初步想法是18區巡迴sidewalk

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 30 6月, 2008 23:13

張生講左我想講既野 :P
David意見不錯呵~ (其實我諗各會社一定會推廣 :twisted: )
期待。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週二 01 7月, 2008 00:26

sbod 寫: 對唔少新界居民而言, 太空館係好遠好遠. 我敢講, 有唔少人係無機會接觸到同天文有關的事物, 就算佢地有機會看到星空. 無人指導佢地, 一樣無用.
對,以前我在天水圍,都在公園擺過幾次鏡,那裡不少地方可以看到很闊 (以香港的標準 :wink: ) 的天空,是一可考慮的選擇。

sbod

文章 sbod » 週四 10 7月, 2008 23:06

cheungszeleung 寫:
Just a few questions:

1. 國際天文年的對象是天文愛好者定係一般市民?
2. 未知2009年會有什麼大型活動? 09年就快到......
3. 會否在official site增加一些general information, 例如 觀星指南, 09年重要天象...... ?
4. 市民可以為國際天文年做些什麼?

個人愚見, official site 唔夠informative, 大會(?)的透明度唔夠高.

"你的宇宙 由你發現"

我好buy呢句, 不過站在市民的立場而言, 我既不知到how to discover the universe, 也不知道why, when...... :roll:

現階段會為國際天文年感到興奮的人, 大概只有天文愛好者本身...... ? :roll:
1. 對象是普羅大眾,尤其是平常甚少接觸天文、甚至是討厭天文的人
2. 坦白說,仍在計劃中,所以大家有任何意見歡迎提出
3. 多謝意見,遲少少會增加內容
4. 國際天文年是提倡由科學家到天文愛好者到普羅市民一同參與,由自己親手去發現宇宙,至於如何由他們親手發現,需要活動的配合,大量的宣傳、媒體的配合、天文愛好者的指導、學校的參與。香港是具備相關的硬體,但需要穿針引線及培訓等軟體安排,當中也牽涉大量的PR事宜。

有關透明度問題,事實上現階段沒什麼特別可以公報,等待奧運過後,活動安排更具體時會開始正式宣傳。

天文年也需要大量義務人手協助,若各位同好有意幫忙,可為天文年出一分力,詳情也是待奧運後公報。[/quote]

謝謝你的回應, 算是知道是對國際天文年的進度.

對於2, 香港有可能舉辦星空音樂會之類的東西嗎? 可以是在人造星空或真實星空下進行.

日本的類似物身體
http://www.youtube.com/watch?v=AZVZPyJMbNk

對於我們而言, 天文或許是一門科學, 但對其他人而言天文可能是其他東西. 曲目可以是流行曲, 古典音樂......

仲有. 一份free and printable 的中文星圖係好重要. 我唔係出於民族主義, 而係中文有助於市民認識星座名稱.

cheungszeleung 寫:路邊天文是其中一個主打項目,details 還要confirm,但初步想法是18區巡迴sidewalk
我希望呢次18區巡迴sidewalk 唔會係最後一次. 多年來, 天文同好對新界/離島的觀星環境有好多要求, 但對這些社區的天文支援相當少, 起碼我住o左新界咁多年, 都未見過/聽過有學會同街坊組織合作攪活動, 起碼佢地唔會走到大會堂空地set 鏡俾市民望月光/其他天體......

既然對屋主要求, 作為客人的是否應該先為屋主做些事呢...... ?

sbod

文章 sbod » 週五 11 7月, 2008 15:05

出年會唔會有space art exhibition 或 天文攝影展之類的物品? :?:

星際雲
聯繫:

文章 cheungszeleung » 週日 13 7月, 2008 22:06

天文音樂會這個提議也有提出過
成不成事,現階段還很難說

網上中文星圖,這個沒有問題

希望今次開了個頭,往後香港各大天文組織會繼續在不同地區推行路邊天文

會有天文展覽,exact details還是有待confirm

Patshek
主序星

文章 Patshek » 週一 14 7月, 2008 00:54

會唔會考慮在香港舉行star party 呢?

star party 我覺得可以o係東壩舉行,因為東壩都幾大,應該容納到過百人以上~ (不過始終係馬路,唔知得唔得呢?)

對象以天文愛好者(可以聯合各天文學會合作)為主,形式是觀測為主。
而日期應在路邊天文活動後,因為可以o係路邊天文時宣傳給市民~
比市民感受下業餘天文觀測/攝影係咩既一回事~

星際雲
聯繫:

文章 cheungszeleung » 週一 14 7月, 2008 01:05

star party 是預計中的活動,可能是閉幕活動

地點可能是天文公園或太空館互動天文台~

sbod

文章 sbod » 週一 14 7月, 2008 17:58

cheungszeleung 寫:star party 是預計中的活動,可能是閉幕活動

地點可能是天文公園或太空館互動天文台~
會唔會在全港多個地點同步進行, so that more people (not just stargazers) may join the party?

今次咁大壇o野, 都知道唔係所有idea 都係workable.

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 14 7月, 2008 23:21

sbod 寫:會唔會在全港多個地點同步進行, so that more people (not just stargazers) may join the party?

今次咁大壇o野, 都知道唔係所有idea 都係workable.
係人手問題...出唔出動到咁多同好係各區做統籌、指導...

愈多意見愈好... :wink:

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週三 16 7月, 2008 19:48

2009國際天文年宣傳片 (香港繁體中文)
http://hk.youtube.com/watch?v=-qsUwR2tatQ

sbod

文章 sbod » 週三 16 7月, 2008 19:51

梅西爾 寫:2009國際天文年宣傳片 (香港繁體中文)
http://hk.youtube.com/watch?v=-qsUwR2tatQ
I mentioned it before, just in the first page of the thread, please watch other posts before you open a new topic / new post.

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週三 16 7月, 2008 19:55

sbod 寫:
梅西爾 寫:2009國際天文年宣傳片 (香港繁體中文)
I mentioned it before, just in the first page of the thread, please watch other posts before you open a new topic / new post.
He just want to post back related information to this post.
I just tell him to post here (and avoid opening new posts for same topic)
Forgive him this time. Or it's my fault.

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週三 16 7月, 2008 20:01

sbod 寫:New Zealand 有套電影......
http://www.youtube.com/watch?v=xrKJgMsko2c

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
前半段好前唔係好有關係。

sbod

文章 sbod » 週一 28 7月, 2008 22:11

日本已經公布2009年的活動, 台灣都已經類似公布

http://www.astronomy2009.jp/ja/plan.html
http://www.astronomy2009.tw/activity.html

日本同澳洲已經計劃好晒, 未到2009年已經有唔少活動.

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客