銀河中心

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Passerby-B
中子星

銀河中心

文章 Passerby-B » 週二 13 4月, 2004 23:41

1999年, 在東壩拍的, 利用新方法處理 :mrgreen:
附加檔案

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 13 4月, 2004 23:45

:shock: 有無拍攝資料?

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 14 4月, 2004 11:21

That's something that DC still can't do so far.

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週三 14 4月, 2004 13:03

Oh Brother B,
Very very good picture. Any photographic details for us as beginner to refer? With this new processing method, I wonder how well can be about the slide I left at your hand? Still remember?

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週三 14 4月, 2004 20:50

Subaru 寫::shock: 有無拍攝資料?
各位大爺, 唔好迫我啦 :cry: :cry:
五年前ge野, 好難搵架 :cry: :cry:
我記得係12/6/1999影ge :D
用fuji 400 負片(邊隻就唔記得la) 8)
響東壩曝光20分鐘 :D
50mm f2 鏡頭, f4 或 f2.8 :D
滿意未 :?:

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週三 14 4月, 2004 20:56

universe24 寫:Oh Brother B,
Very very good picture. Any photographic details for us as beginner to refer? With this new processing method, I wonder how well can be about the slide I left at your hand? Still remember?
當然記得幅相啦 :D
不過唔記得擺左去邊 :cry:
其實我認為新方法並非萬能, 傳統方法也可辨到, 只是較廢事 :?

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週五 16 4月, 2004 17:31

Passerby-B 寫:當然記得幅相啦 :D
其實我認為新方法並非萬能, 傳統方法也可辨到, 只是較廢事 :?
唔記得擺左去邊啊? 咁我唯有找機會影過張... :( :cry:

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週五 16 4月, 2004 23:18

universe24 寫:
Passerby-B 寫:當然記得幅相啦 :D
唔記得擺左去邊啊? 咁我唯有找機會影過張... :( :cry:
搵得番ge

bandofbrother
主序星

文章 bandofbrother » 週五 16 4月, 2004 23:44

好壯觀ar...................

頭像
Yiubilly
超新星

文章 Yiubilly » 週日 18 4月, 2004 13:07

各位大爺, 唔好迫我啦
五年前ge野, 好難搵架
我記得係12/6/1999影ge
用fuji 400 負片(邊隻就唔記得la)
響東壩曝光20分鐘
50mm f2 鏡頭, f4 或 f2.8
滿意未
請問曝光20分鐘影銀河要用赤道儀o馬? :?: :?:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 18 4月, 2004 13:14

Yiubilly 寫:請問曝光20分鐘影銀河要用赤道儀o馬? :?: :?:
要, 否則會變成星流跡.

詳情可參考:
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=796
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=1152

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週日 18 4月, 2004 16:42

其實影星野赤道儀精度須不須很高,

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週日 18 4月, 2004 19:57

tatkongau 寫:其實影星野赤道儀精度須不須很高,
如果用180mm以下, 我估唔洗好高 :D

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週日 18 4月, 2004 20:03

係咩新方法處理呀???可唔可以講下呀???

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週日 18 4月, 2004 20:17

01307699d 寫:係咩新方法處理呀???可唔可以講下呀???
就係paul ng先排介紹ge方法,去除左個背景顏色 :D

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 49 位訪客