我想磨鏡~新手 磨鏡自己學難唔難

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
miriam1000
超新星

我想磨鏡~新手 磨鏡自己學難唔難

文章 miriam1000 » 週一 12 4月, 2004 01:42

還是要人教路

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 12 4月, 2004 07:38

最好有人教, 自己攪好難知道做得啱唔啱, 快d報名參加磨鏡班啦.

miriam1000
超新星

文章 miriam1000 » 週一 12 4月, 2004 07:53

我睇過喇~太空館 好似沒~唔知係咪過左定點

星河果邊又過左期~依家都唔知邊度有得報名~~

如果要學 報名費要多少??

自己跟書學/網頁 會難好多?

sorry 新仔咩都唔知

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 12 4月, 2004 08:44

太空館學費$440 學生半價
買材料$600
磨一枝4.5"牛仔

miriam1000
超新星

文章 miriam1000 » 週一 12 4月, 2004 08:51

tatkongau 寫:太空館學費$440 學生半價
買材料$600
磨一枝4.5"牛仔
嘩~~都幾貴下喎~~

還是打消念頭~~

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 12 4月, 2004 12:00

磨鏡班其實唔算貴,因為外面大部份課程都可能要一百數十元每小時.睇返磨鏡班的成人學費只是港幣440, 包足七個講座及六次實習, 共22小時, 即是每小時只花費港幣20元!

在街上買的望遠鏡花你數百大元也是很平常的,而且600多元買得到望遠鏡的口徑多數不及磨鏡班的5吋口徑(折射鏡更會有無可避免的色差問題!),同時亦很難使你對於自己所用的器材有更深入的瞭解.
當然,磨鏡班的望遠鏡的質素好壞與否,很取決於同學有沒有下功夫去磨鏡.磨得差的可能會無法完成望遠鏡;磨得好的話,超越廠鏡質素亦不稀奇!!

剛才問過黃SIR,太空館磨鏡班仲有位可以報名, 詳情如下:

天 文 望 遠 鏡 製 作
Astronomical Telescope Making

(conducted in Cantonese)
編 號 : 0402

「 天 文 望 遠 鏡 製 作 」 共 分 七 個 講 座 及 六 次 實 習 。

內 容 包 括 : 光 學 望 遠 鏡 的 原 理 及 構 造 、 反 射 式 望 遠 鏡 的 磨 製 和 測 試 、 赤 道 式 天 文 望 遠 鏡 腳 座 和 附 件 的 製 作 與 調 校 等 。 在 實 習 期 間 , 學 員 將 會 學 習 製 造 一 具 12 厘 米 口 徑 的 反 射 式 天 文 望 遠 鏡 。

講 座 日 期 : 2004 年 5 月 13 日 、 20 日 、 27 日 、 6 月 3 日 、 10 日 、 17 日 及 24 日( 星 期 四 )

講 座 時 間 : 下 午 7 時 至 8 時

講 座 地 點 : 演 講 廳

實 習 日 期 : 2004 年 5 月 23 日 、 30 日 、 6 月 6 日 、 13 日 、 20 日 及 7 月 11 日( 星 期 日 )

實 習 時 間 : 上 午 10 時 至 下 午 12 時 30 分 或
下 午 2 時 至 4 時 30 分

實 習 地 點 : 地 庫 活 動 室

講 者 : 黃 隆 先 生 ( 坐 井 會 資 深 會 員 )

導 師:
蔡 建 華 先 生 ( 坐 井 會 資 深 會 員 )

名 額 :
40 人
學 費:
港 幣 440 元 *
實 習 套 件 :
自 備﹝每 套 約 600 元 , 講 者 會 於 第 一 課 時 安 排 學 員 購 買 套 件 ﹞

查 詢 電 話 :
2734 2711
報 名 日 期 : 4 月 1 日 開 始 接 受 報 名 , 名 額 有 限 , 先 到 先 得
報 名 表 格 可 於 太 空 館 詢 問 處 索 取 或 由 太 空 館 網 頁 下 載

miriam1000
超新星

文章 miriam1000 » 週一 12 4月, 2004 13:43

喔謝謝你先~~照你咁講即係自學應該不行

還是要實習~~我可能一時間沒咁多錢~~

我本身幫屋企打工~零用錢都唔係咁多~~

所以我才來問問~~照你講自己磨應該幾難~~

我諗我可能~要個零2個月先有~~千幾~~

喔還是謝謝你^^

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 12 4月, 2004 14:30

自學當然是可以啦!不過會比起跟磨鏡班困難很多,一來材料自行散買費時失事,而且少量散買的價錢未必可以平.

CK
紅巨星

文章 CK » 週四 15 4月, 2004 10:54

Mirian1000

如果你好想自學,又唔想上磨鏡班,你可以上黃隆網站,上面有整個望遠鏡製作步驟,你跟著一步一步做也可以,如果有問題就可以上來請教各師兄,我可以大膽說一句,全港做鏡最項尖的高手,都在這裏,相信沒有問題可以難倒他們。

ck

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 15 4月, 2004 11:05

Disablewong(又名"浩")都係自學磨鏡的同好! 佢有個特點/長處就係好喜歡問問題,唔係只係磨鏡而不求甚解.

主序星
聯繫:

文章 » 週四 15 4月, 2004 18:38

自學當然可以la~!
但係要好有熱誠!~唔可以半途而廢!!同埋要向論壇向各高手請教, 不恥下問~~!

其實論壇上有好多高手好樂意教你!!只要你有心 :oops: :oops:

不過~~~都係參加磨鏡班比較方便~

頭像
bombom37
原恆星
聯繫:

文章 bombom37 » 週一 31 5月, 2004 21:35

好羨慕你地香港有磨鏡班ar......
我都好想自製一支屬於自己的望遠鏡ar......
不過可惜澳門無得學........

蔡sir
白矮星

文章 蔡sir » 週一 31 5月, 2004 22:14

我以前學磨鏡都是一面看書,一面摸索,現在學磨鏡的途徑比以前多,有問題可以在網上問,一定會成功。
澳門業餘天文學會有沒有辦類似的活動?
最後由 蔡sir 於 週二 01 6月, 2004 23:50 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
bombom37
原恆星
聯繫:

文章 bombom37 » 週二 01 6月, 2004 11:05

蔡sir 寫:我以學磨鏡都是一面看書,一面摸索,現在學磨鏡的途徑比以前多,有問題可以在網上問,一定會成功。
澳門業餘天文學會有沒有辦類似的活動?
MAAS好似好耐無搞磨鏡班lu~

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 01 6月, 2004 11:07

可以自己學磨呀!
而家有video教學,你一定可以磨到!
最緊要係搵到材料o者~

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客