DeepSkyStacker

回覆文章
頭像
XR250
夸克星

DeepSkyStacker

文章 XR250 » 週一 09 10月, 2006 23:01

http://deepskystacker.free.fr/english/

見Aloha在星星工廠介紹這個DSLR software, 好奇之下裝來一試。

這是一個功能類似IRIS的freeware, 但係非常易用,處理DSLR RAW時就好似registax咁易。

好處:
1. 自動align, 自動stack相,自動derotation........以上係全自動,deepskystacker識得自動detect星點,唔洗做 2-point/3-point alignment,用來做mosaic一流。
2. 可直接處理DSLR RAW file
3. 自動處理bias, flatfield and darks frames
4. FREEWARE
(如果大家有試過IRIS,就會知道當上面幾項變成全自動後可以節省幾多功夫!)

缺點:
唯一缺點係非常慢.........

PS: 這是一個freeware, 所以用起來可能會遇到少少問題,大家要有心理準備。如果photoshop已經唔能夠滿足你,IRIS又覺得太難用,大家真係要試下deepskystacker。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 21 12月, 2008 23:13

推俾Raymond睇.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 21 12月, 2008 23:20

不經不覺又過了2年,現在的版本已經完善了好多。

roy_ccp
超新星

文章 roy_ccp » 週一 18 5月, 2009 23:21

想問大家係DSS
中文版中的
1.暗電流檔........>係唔係比張同一setting的純黑圖!?
2.平埸檔案
3.平埸暗電流檔........>係唔係比dss 認hotpoint?
4.偏壓檔
係要點用ka?
大家可唔可以告知??
謝謝先 :)
我疊完張相時好光好灰色下 :?:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 19 5月, 2009 01:27

roy_ccp
超新星

文章 roy_ccp » 週二 19 5月, 2009 11:45

唔該晒c-hing
我現在知道點樣set 返黑d la :lol:

咁我重想問下唔知我有無理解錯誤la

1.暗電流檔........>係比張同一setting的純黑圖!
2.平埸檔案 .............>係比張同一setting的純白圖
3.平埸暗電流檔........>係比張同一setting & 溫度的相
認hotpoint用來減noise
4.偏壓檔.......>咁 lee 個files要用甚麼圖 & what use?

& more thanks to all

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 19 5月, 2009 12:06

1-3. 簡單來說都可以咁講。
4. 偏壓檔??? 我都唔知,是否用來減read-out noise?

我平時只會影dark frame 及 flat field,其他我唔理。
我無用過中文版DSS,這些少人用的software,裝英文版會比較容易在網上找到資訊。

頭像
PaulNg
紅巨星

文章 PaulNg » 週三 20 5月, 2009 09:37

roy_ccp 寫:唔該晒c-hing
我現在知道點樣set 返黑d la :lol:

咁我重想問下唔知我有無理解錯誤la

1.暗電流檔........>係比張同一setting的純黑圖!
2.平埸檔案 .............>係比張同一setting的純白圖
3.平埸暗電流檔........>係比張同一setting & 溫度的相
認hotpoint用來減noise
4.偏壓檔.......>咁 lee 個files要用甚麼圖 & what use?

& more thanks to all

1. 暗電流檔 (dark frame): 同天體影像同一曝光同一溫度的"純黑圖" .

2.平埸檔案 (flatfield): 同天體影像同一光學設定 (望遠鏡, filter, 相機, 焦點), 影用平面光源, 曝光則只要不過曝便可.

3.平埸暗電流檔 (dark frame for flatfield): 用你影平場的曝光時間及溫度影的"純黑圖" (不用理會光學設定)

4.偏壓 (biased): 0秒曝光 (或最快的曝光時間), 同天體影像同一iso setting.

例:

0: 天體影像:M42, Canon 350D, iso 800, 300秒曝光 x 20張, 高橋sky90, 加平場鏡, 25度攝氏下拍

1: 暗電流檔: 上鏡頭蓋, Canon 350D, iso 800, 300秒曝光 x 20張 (不一定20張, 不過一定要10張以上, 越多越好), 25度攝氏下拍.

2: 平埸檔案: 向平面光源, Canon 350D, 高橋sky90, 加平場鏡, 自動曝光 (如1/60秒) x 8 (個人喜好...), iso100, 溫度隨意(如20度也可).

3: 平埸暗電流檔: 上鏡頭蓋, Canon 350D, 1/60秒 x 8, iso100, 20度.

4. 偏壓: 上鏡頭蓋, Canon 350D, iso 800, 1/4000秒 x n (隨意)

roy_ccp
超新星

文章 roy_ccp » 週五 22 5月, 2009 16:02

嘩.......多謝晒c-hing
十分詳細
立刻save 低先
:lol:

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客